Гусак запечений в духовці – прості і смачні рецепти гусака, щоб м’ясо було соковитим і м’яким

Гусак — птах досить примхливий в приготуванні. Доведеться постаратися, щоб блюдо вийшло смачним. Зате якщо результат виправдає очікування, ви будете просто купатися в компліментах від домочадців або гостей!

Для званих вечерь і свят тушку гусака звичайно запікають цілком. При цьому її часто фарширують різними овочами та фруктами, доповнюючи найрізноманітнішими соусами і спеціями.

Для приготування слід використовувати тільки свіжу тушку, що пролежала в магазині не більше 1-2 днів. Крім того, рекомендується вибирати птицю вагою не більше 4-5 кг: інакше вона просто не пропечеться.

Нижче ви знайдете кілька перевірених рецептів, які допоможуть вам навчитися готувати це складне блюдо. Влаштуйте своїм близьким справжнє свято! І не забувайте і про інші ласощі, наприклад з курки або індички.

Рецепт гусака з яблуками в духовці — м’ясо виходить м’яким і дуже соковитим

І перший наш варіант приготування буде досить незвичайним. Приготуємо цілого гусака в медовому маринаді! Таке м’ясо вийде дуже соковитим і ароматним. Ніхто не зможе встояти.

Інгредієнти:

  • Гусак вагою в 4-4.5 кг;
  • 50-60 г меду;
  • 20 г солі;
  • Кислі яблука — 800 р.

Послідовність:

Як слід промиваємо тушку і обсушуємо зовні і зсередини чистими рушниками. Якщо потрібно, видаляємо нутрощі і жир. Після цього протикаємо виделкою в декількох місцях і натираємо гусака сіллю. Залишаємо його в такому вигляді на 1.5-2 години.

Далі беремо мед (бажано, щоб він був рідким). І зовні і зсередини покриваємо тушку вже медом. Даємо настоятися не менше трьох годин (краще на ніч), час від часу повертаючись до нього і ще раз промазуючи.

Яблука миємо, розрізаємо на четвертинки і видаляємо жорстку серцевину. Ідеально підходять кубанські.

Фаршируємо гусака шматочками яблук.

А потім зашиваємо.

Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо в неї заготовку на 20 хвилин. Після цього знижуємо температуру до 160, а тушку прикриваємо фольгою. Запікаємо м’ясо протягом 3-3.5 годин. З нього буде виділятися жир.

Періодично потрібно відкривати духовку і поливати гусака цим жиром, щоб він вийшов соковитим.

Якщо при протыкании з м’яса виділяється прозорий сік — значить, птиця готова. Подаємо м’ясо до столу, нарізавши акуратними скибочками разом зі шкіркою.

Приємного апетиту!

І ще один варіант приготування запеченого гусака в духовці. Сподіваюся, оціните по достоїнству. Приємного перегляду.