Борщ – класичні рецепти приготування

Нехай борщ і прийнято вважати українським національним блюдом. Однак російська кухня просто немислима без нього. Запитайте у будь-якого іноземця що-небудь про Росії. Перше, що спаде йому на думку – соковитий, гарячий, насичений російський борщ. Без першої страви не обходиться жодна сім’я, жоден обід в ній…

Але, що найдивніше – цей суп перевершує будь друге блюдо, печеня. Завдяки тому, скільки поживних продуктів він в собі містить. І буквально однією тарілкою можна наїстися досхочу.

Борщ – це, перш за все, традиція, яка передається з покоління в покоління. Нас годують ним з самого дитинства. Тому кожен з вас знає, що це блюдо має бути в раціоні кожного з нас.

Чи Знали ви, що любителями цього червоного супу були навіть Катерина II і Олександр II? І як на мене — так це не дивно. Адже варіації цієї юшки численні. Вона може бути виготовлена як на м’ясному бульйоні, так і бути пісна. Його інгредієнти можна додавати, вилучати, з урахуванням того або іншого рецепту. Як вам завгодно. Але смак і користь залишаються незмінними.

Борщ з яловичиною: класичний рецепт

Це справжній домашній варіант обіду. Саме борщ з яловичини виходить таким ситним. Зараз ми з вами розглянемо класичний рецепт приготування супу. Це найпоширеніший і улюблений варіант.

Нам знадобиться:

  • Яловичина (400 г)
  • Картопля (3 шт)
  • Капуста (180 г)
  • Моркву (1 шт)
  • Буряк (1 шт)
  • Солодкий перець (1 шт)
  • Паста томатна (2 ст. л)
  • Цукор (1 ч. л)
  • Ріпчасту цибулю (1 шт)
  • Часник (1 зубчик)
  • Лавровий лист (2 шт)
  • Червоний мелений перець
  • Коріандр
  • Масло рослинне (3 ст. л)
  • Приправа в порошку (1 ч. л)

Етапи:
1. Промиваємо нашу яловичину гарячою водою. Дістаємо каструлю, наповнену водою. Кладемо туди яловичину, доводимо до кипіння, а після повинні прибрати піну. Залишаємо варитися на півтори години. Далі для додаткового смаку додамо суміш.

2. Цієї приправи не повинно бути надто багато, але на ваш смак і розсуд.

3. Приступаємо до овочів. Дрібно нарізаємо цибулю. Частина від нарізаного лука відразу відправляємо в бульйон, а частину залишаємо.

4. Буряк повинна бути тоненько порізана.

5. Починаємо обсмажувати на сковороді ту частину цибулі, яка у нас залишилася, до неї додаємо подрібнений буряк.

Гарненько обсмажуємо, але головне не перестаратися. Овочі не повинні вийти рум’яними.

6. Так само тонко нарізаємо соломкою моркву.

7. Кришимо ножем солодкий перчик.

8. Відразу ж додаємо до решти тушкованим овочам для повноцінної обжарювання. Смажимо і помішуємо приблизно 5 хвилин.

9. Далі ми з вами висипаємо всілякі спеції. Необхідно посолити, закинути туди лавровий лист і додати цукру до смаку. Потім додаємо півсклянки води, накриваємо кришкою і тушкуємо до википання води.

Потім необхідно перевірити буряки, якщо вона досить м’яка, слід приєднати до овочів томатну пасту і часник (подрібнений).

Тушкуємо все це 3 хвилини. Щоб насичений колір буряка зберігся, можна додати трошки оцту (але за умови, що ваша паста некисла), заодно це додасть якусь кислинку супу. Закінчуємо з жаркою, залишаємо все це поки на плиті.

10. Беремо картоплю, чистимо її і дрібно нарізаємо.

11. Перевіряємо наше м’ясо. Воно має бути м’яким. Якщо це так, то кладемо до нього в бульйон подрібнену картоплю.

12. Нарізаємо капусту тоненькою соломкою.

13. Закидаємо капусту до решти інгредієнтів в бульйон. Варимо приблизно 2 хвилини.

14. Тепер ми повертаємося до м’яса, дістаємо його з каструлі, поділяємо на дрібні шматочки (порційно) і кладемо назад в бульйон.

15. Тепер найцікавіше. Закидаємо готові овочі до м’яса і картоплі в бульйон. Ретельно перемішуємо вміст і залишаємо варитися так приблизно 5 хвилин. Потім необхідно внести корективи з сіллю, цукром і кислотою. Після вимикаємо плиту і даємо настоятися якийсь час.

Наш ароматний борщ готовий! Його можна подавати на стіл зі сметаною, зеленню, часником, а також гірчицею і чорним хлібом. Дуже смачно!

Готуємо борщ з оцтом (простий рецепт)

Якщо ви хочете домогтися того самого смаку борщу з кислинкою, то цей рецепт безумовно для вас. А щоб не перестаратися з оцтом і створити саме, той самий народний шедевр всіх часів, для цього знадобиться покроковий опис приготування. Адже дуже важливо відчувати межу, щоб суп вийшов напрочуд смачним і витонченим.

Для цього нам знадобиться:

  • Куряче м’ясо (400 г)
  • Капуста (400 г)
  • Картопля (4 шт)
  • Моркву (2 шт)
  • Буряк (2 шт)
  • Вода питна (3 л)
  • Оцет (2 ст. л)
  • Цукор (1 ст. л)
  • Лавровий лист
  • Сіль
  • Масло вершкове (30 г)
  • Кріп

Етапи:

1. Ми повинні дуже ретельно підійти до м’яса. Заслуга хорошого борщу багато в чому залежить від нього. Курку нарізаємо невеликими шматочками і кидаємо в киплячу воду.

Варимо м’ясо протягом 30 хвилин.

М’ясо має варитися довше інших інгредієнтів, тому воно насамперед відправляється в киплячий бульйон.

2. Далі ми з вами натираємо на крупній тертці моркву і буряк.

3. Тепер ми повинні приступити до обжарке моркви і буряків. Сковорідку розігріти на вершковому маслі. (5 хвилин) Потім додаємо ложку цукру, дві столові ложки оцту, слідом за ними додаємо трохи нашого курячого бульйону і все перемішуємо. Залишаємо тушкуватися на 15 хвилин.

4. Наш картоплю чистимо і нарізаємо його середньої величини квадратиками.

5. Як тільки м’ясо в киплячому бульйоні стане м’яким, ми закидаємо туди шматочки картоплі. Він там вариться протягом 7 хвилин.

6. Беремо капусту і нарізаємо її дрібною соломкою.

7. Кладемо подрібнену капусту в киплячий бульйон до решти інгредієнтів. Туди ж закидаємо тушковану моркву з буряком. Ретельно перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

8. Необхідно покласти лаврові листочки і кріп за пару хвилин до кінця варіння. І гарненько все перемішати. Приємного апетиту!

Український борщ, приготовлений за класичним рецептом

Ми звикли саме до росіян варіацій приготування улюбленого першого страви під назвою «Борщ». Але я думаю, що ви обов’язково повинні дізнатися і спробувати український спосіб приготування цього супу. Він також має ну дуже вишуканий смак! Це швидкий рецепт, на швидку руку.

Для цього нам знадобиться:

  • Вода (10 Склянок)
  • Свинина (0,9 кг)
  • Лавровий лист (3 шт)
  • Перець горошком (10 шт)
  • Моркву (2 шт)
  • Цибулю (2 шт)
  • Буряк (2 шт)
  • Капуста (200 г)
  • Картопля (400 г)
  • Корінь петрушки (40 г)
  • Томатна паста (2 Ст.л)
  • Оцет (1 Ст.л)
  • Цукор (1,5 Ст.л)
  • Рослинна олія (За смаком)
  • Сіль, перець (За смаком)
  • Часник (2 Зубчики)
  • Зелень (За смаком)
  • Сметана (За смаком)

Етапи:

1. Спочатку ми повинні зварити бульйон. Наливаємо воду в каструлю і кладемо туди вимите м’ясо, а разом з ним розрізані навпіл морква і цибуля. Туди ж ми свамі закидаємо лавровий лист і перець (кілька горошин). Далі весь вміст ми відправляємо варитися. Залишаємо приблизно міну на 90-120.

Важливо: Ви повинні постійно відслідковувати піну і знімати її.

2. Після закінчення часу ми дістаємо з вами м’ясо, охолодити його і починаємо ділити на шматочки.

3. Дістаємо всі овочі з варившегося бульйону, включаючи лавровий лист і перець. І викидаємо все це. Так, ви не помилилися. Викидаємо все це. Потім ми проціджуємо бульйон через марлю.

4. Буряк повинна бути натерта на крупній тертці.

5. Тремо на тертці моркву.

6. Ріжемо дрібно цибулька. Також, очищаємо корінь петрушки і натираємо його на крупній тертці.

7. Необхідно розігріти сковороду, на рослинному маслі. Потім кладемо туди цибулю і обсмажуємо так пару хвилин. Далі додаємо моркву і корінь петрушки, обсмажуємо 5 хвилин. А після перекладаємо все це в тарілку.

8. Далі знову розігріваємо сковороду, на рослинному маслі і кладемо туди буряк. До всього вмісту додаємо томатну пасту, оцет, сіль і цукор. Плюс до всього додаємо склянку нашого бульйону. І тушкуємо на середньому вогні приблизно 10 хвилин.

10. Далі повертаємо бульйон на вогонь, після закипання додаємо в нього картоплю і м’ясо. Залишаємо на 15 хвилин.

Дотримуйтесь інструкцій! Додаємо в каструлю моркву, цибулю і тушковану буряк.

Швиденько шаткуємо капусту і додаємо її до решти інгредієнтів. Залишаємо варитися на 5 хвилин.

11. Часник пропускаємо через прес і додаємо в наш супчик. Перчимо і солимо все за смаком. Ретельно розмішуємо всі інгредієнти. Залишаємо настоятися хвилин 20.

Український борщ готовий! Можна приступати до найприємнішого процесу – якої страви. Виглядає фантастично! З’їла б всю каструлю!

Суп з пампушками зі свининою

Це один з небагатьох рецептів, який точно здивує кожного. Суп з пампушками – більш ситний і поживний варіант першого страви. Я впевнена, що багато хто з вас його оцінять.

Нам знадобиться:

  • Свинина (300 г)
  • Буряк (1 шт)
  • Половина качана свіжої капусти.
  • Картопля (5-6 шт)
  • Перець болгарський (1 шт)
  • Моркву (1 шт)
  • Корінь петрушки
  • Цибуля ( 1 шт)
  • Помідор свіжий (4-5 шт)
  • Олія рослинна
  • Цукор (1 ст. л)
  • Сік половини лимона

Для пампушок:

  • Склянку води/ молока
  • Сухі дріжджі (1 ч. л)
  • Яйце куряче (1 шт)
  • Цукор (1 ст. л)
  • Сіль (1 ч. л)
  • Масло рослинне (2 ст. л)
  • Борошно (3 склянки)

Етапи:

1. Ретельно моєму м’ясо і витирає серветкою.

2. Кладемо в каструлю, наповнену водою. Варимо м’ясо, постійно знімаю пінку.

3. Ріжемо цибулю, моркву і картоплю.

4. Дістаємо готове м’ясо і кубиками ріжемо його.

5. Шаткуємо капусту і кладемо її разом з картоплею в каструлю.

6. Варимо буряк прямо в шкірці, остуджуємо і потім тремо на тертці.

7. Ріжемо соломкою болгарський перець.

8. Помідор нарізаємо кубиками.

9. На розпечену сковороду кладемо свиняче сало і вытапливаем. Прибираємо шкварки і засмажуємо цибулю, моркву, перець, помідор і буряк.

10. Перевіряємо, чи готовий наш картоплю. Якщо так, то кладемо до нього в каструлю всі тушковані, смажені овочі.

Далі додаємо спеції, сіль за смаком і залишаємо це все варитися на 15 хвилин.

Борщик готовий. Але! У нас на підході з вами пампушки, так що на цьому рецепт не закінчується.

11. Дістаємо велику тарілку, миску і наливаємо туди теплу рідину. Розчиняємо в ній дріжджі. Додаємо цукор, сіль і одне яйце. Все це ретельно розмішуємо, збовтуємо.

12. Насипаємо борошно, далі замішуємо тісто і накриваємо його серветкою, залишаємо настоятися в теплому місці на годину.

13. По закінченні часу, дістаємо наше тісто і ділимо його на кілька маленьких кульок.

14. Дістаємо деко, змащуємо її рослинним маслом, кладемо туди наші пампушки і даємо їм певний час для того, щоб піднятися. Змащуємо збитим яйцем.

15. Ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів. Залишаємо на 25 хвилин.

Наші готові пампушки! Виглядають класно.

Смачний борщ зі щавлем і яйцем

Ну і наостанок мій найулюбленіший рецепт – зелений борщ! Звучить божевільно, але смак здатний звести з розуму кожного. Я вас запевняю. Це вже модернізований вид всім відомого борщу. І по-моєму — це правильно.

Треба експериментувати на кухні і привносити щось нове, цікаве у звичне всім нам меню.

Для цього нам знадобиться:

  • куряче стегно (400 г)
  • вода (1,5-2 л)
  • лавровий лист (1 шт)
  • чорний перець горошок ( 5 шт.)
  • картопля (3 шт)
  • 20% сметана (2 ст. л)
  • пшеничне борошно (2 ст. л)
  • ріпчасту цибулю (2шт)
  • моркву (1 шт)
  • щавель (200 г)
  • зелена цибуля (20 г)
  • петрушка (20 г)
  • шпинат (30 г)
  • курячі яйця (2 шт)
  • рослинне масло (3 ст. л)
  • мелений чорний перець (2 щіпки)
  • сіль (за смаком)
  • яйце

Етапи:

1. Нам підійде будь-яку частину курки на ваш розсуд: стегенце, стегно або ніжки. Також замість курки нам з вами підійде свинина, але головне не дуже жирна. Приступаємо до бульйону. Кладемо курку в каструлю. Відразу ж додаємо горошини перцю і лавровий лист.

Наповнюємо весь вміст холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо пінку і чекаємо 30 хвилин варіння. Після закінчення солимо за смаком.

2. Дістаємо м’ясо, охолодити його. Потім проціджуємо бульйон. Знімаємо м’ясо курки з кісточки і повертаємо в каструлю. Знову бульйон доводимо до кипіння і вже додаємо підготовлений і подрібнену картоплю. Краще нарізати кубиками.

3. Тепер приступаємо з вами до овочевої прожарювання. Для цього очищаємо дві великі цибулини і моркву. Розігріваємо на сковорідці рафінована олія. І спочатку обсмажуємо на ньому подрібнену цибулю, а слідом за цибулею морквину. Обсмажуємо до золотистого кольору.

4. Додаємо борошно до наших овочів в сковороду. Вона додасть густоти нашому супу. Обсмажуємо, помішуючи близько хвилини, щоб зникли грудочки. Після цього вводимо в зажарку сметану. Але перед цим ми повинні її розвести бульйоном в окремій мисці: 2 столових ложок сметани і 5 столових ложок бульйону. Заповнюємо сковороду цією сумішшю, прогріваємо хвилину і знімаємо з вогню. Кладемо всю цю обжарку в каструлю. Залишаємо на деякий час прокипіти.

5. Варимо круто зварене яйце.

6. Нарізаємо всю нашу зелень: пучок щавлю, шпинат, цибулю і петрушку.

7. За 1-2 хвилини до закінчення готування борщу кладемо в каструлю всю зелень. Солимо, перчимо за смаком. Після того, як додали зелень, залишаємо суп трохи прокипіти. Потім закриваємо каструлю кришкою, знімаємо з вогню і залишаємо на 30 хвилин настоятися.

8. Подаємо суп з порізаним навпіл вареним яйцем. Кладемо прямо в суп.

Все готово! Залишилося тільки насолодитися цією смакотою.

Як приготувати борщ без м’яса

Що ж, тепер прошу подивитися відео, і для себе взяти дану інструкцію до уваги. Навіть без м’яса суп може бути смачним і апетитним! Вау! Готуйте на радість всім таку пісну штучку.

Отже, ми з вами ознайомилися з шістьма чудовими рецептами нашого вітчизняного, традиційного, фірмового страви. Діліться ними зі своїми друзями, готуйте самі і ніколи не бійтеся експериментувати. Як бачите, навіть з такого, здавалося б, типового страви ми змогли отримати абсолютно новий варіант приготування – зелений борщ, з яким, я думаю, знайомі далеко не всі. І це треба виправляти!