Екзотичні фрукти світу – назви, фото та описи

Екзотичні фрукти світу: назви, фото та описи

Драконяче око, зміїний фрукт, луската аннона, рука Будди. Думаєш, що це якісь магічні техніки із популярного фентезі? А ось і ні! Розповідаємо про найцікавіші екзотичні фрукти світу з назвами, фото та описами. Мабуть, сьогодні обійдемося без звичних ананасів, ківі та манго!

1. Лічі

Маленькі округлі плоди з червоною пухирчастою шкіркою нагадують сливу. Втім, лічі справді часто називають китайською сливою. Він солодкий і соковитий, зрідка зі слабкою кислотою.

Лічі

2. Ківано

Жовто-жовтогаряча шкірка з шипами дуже цікаво поєднується з яскраво-зеленою м’якоттю. У кавано химерний свіжий смак, щось між огірком, ківі, динею та бананом.

Ківано

3. Джекфрут

Він же – переддень або те саме хлібне дерево. Фрукти можуть виростати по-справжньому величезними, кілька десятків кілограмів. Усередині м’якоть зібрана у великі нудотно-солодкі часточки, які нагадують диню.

Джекфрут

4. Цитрон

Один із найнезвичайніших цитрусових у світі, який однозначно заслуговує на увагу хоча б за свій зовнішній вигляд. В іншому ж цитрон мало відрізняється від лимона, але має більш квітковий аромат. Його часто використовують для приготування варення чи заготовок.

Цитрон

5. Рамбутан

Під колючою шкіркою смішної кудлатої кульки ховається солодка прозоро-біла м’якоть. Кісточки рамбутану теж їстівні. Крім того, з нього варять відмінне варення та джеми.

Рамбутан

6. Каїміто

У каїміто насамперед в очі впадає яскравий фіолетовий колір шкірки та м’якоті. В іншому ж смак мало відрізняється від звичайного яблука, незважаючи на желеподібну консистенцію.

Каїміто

7. Саподілла

Плоди нагадують ківі, а називають їх деревною картоплею. М’якуш дуже в’язкий, але його цінують за рідкісний вершково-карамельний присмак.

Саподілла

8.Мангустін

Плоди нагадують дрібне фіолетове яблуко або тикування. Шкірка щільна, товста і неїстівна, а м’якоть нагадує зубчики часнику. Але, незважаючи на оманливу зовнішність, солодкі плоди.

Мангустін

9. Маракуя

Маракуйя по праву вважається одним із найкорисніших екзотичних фруктів. А ще її широко використовують у кулінарії та для прикрас. Кісточки займають значну частину плоду, але вони теж їстівні та смачні.

Маракуйя

10. Тамарінд

Насправді це бобове, і це фінік. Але без такого виразного кисло-солодкого смаку добірка була б неповною. Тамарінд широко використовують у кулінарії від солодощів до вустерського соусу.

Тамарінд

11. Пітахайя

Той самий фрукт дракона – насправді кактусовий плід. Зовні червона шкірка, а всередині – м’яка біла м’якоть щедро усіяна кісточками. Їдять її зазвичай ложкою прямо зі шкірки. Смак досить нейтральний.

Пітахайя

12.Пепіно

Найчастіше плоди пепіно яскраво жовті з помітними фіолетовими смужками.У смаку переплітаються огіркові, гарбузові та динні нотки. Але важливо вловити саме момент стиглості, тому що фрукти, що недозріли і перезріли, однаково несмачні.

Пепіно

13. Нойна

Плоди схожі на яблуко, тільки зелене та лускате. Шкірку незручно зчищати, але під нею ховається солодка запашна серцевина. Головне, щоб фрукт був стиглий, інакше нойна майже неїстівна.

Нойна

14. Маммея

На вигляд, типу м’якоті і смаку мамея схожа на суміш абрикоса і манго. Плоди виростають дуже великими, до 20 см, з однією або декількома кісточками всередині.

Маммея

15. Дуріан

Про легендарний запах дуріану чули навіть ті, хто ніколи не бачив цей екзотичний фрукт. Гігантські плоди часто забороняють брати транспорт або готелі. А ось м’якоть дуже ніжна, майже цукеркова та корисна.

Дуріан

16. Наранхілла

За непримітною зовнішністю пухнастого жовтого помідора – соковита м’якоть із полунично-ананасовим смаком.Наранхілла дуже популярна у приготуванні коктейлів та десертів.

Наранхілла

17. Гуава

Зовнішньо цілий фрукт нагадує грушу, але в розрізі його неможливо сплутати ні з чим. Гуаву можна їсти разом із шкірочкою та кісточками – це не тільки смачно, але ще й корисно для травлення.

Гуава

18. Жаботикабу

За оригінальною назвою ховається ще оригінальніший зовнішній вигляд. Грона з округлих фіолетово-коричневих плодів ростуть прямо на стовбурі дерева. М’якуш ідеально підходить для напоїв, соків, варення та інших заготовок.

Жаботикаба

19. Салак

Або як його ще іноді називають – ракум. Коричневі плоди-вершки вкриті дрібними колючками. Тому салак потрібно акуратно чистити ножем. М’якуш за смаком схожий чи на грушу, чи на хурму.

Салак

20. Куруба

Зовні куруба нагадує кабачок або огірок, а всередині – соковита м’яка серцевина з кісточками. Вміст стиглого плода обов’язково буде насиченого оранжево-коричневого кольору.З куруби роблять цікаве вино.

Куруба

21. Папайя

Папайя вже досить популярна та звична у всьому світі. Це великий фрукт, що формою нагадує диню або гарбуз. Яскрава помаранчева м’якуш дуже ніжна. А недозрілу папайю використовують у салатах та основних стравах.

Папайя

22. Чомпу

Кумедні фігурні плоди схожі на яблуко або на ребристий помідор. Смак чомпу непримітний, але це один із найефективніших екзотичних фруктів для вгамування спраги.

Чомпу

23. Карамбол

Тропічна зірка справді схожа на зірку у розрізі. Від частини карамбола нагадує яблуко, так що і їсти її можна прямо зі шкіркою. До речі, плоди дуже соковиті і допомагають упоратися зі спрагою.

Карамбола

24. Акі

Стилі плоди аки іноді виглядають лякаюче, тому що вони лопаються, і на поверхню проступає м’якоть і шкірка. Акі оригінальний горіховий смак, але незрілі плоди отруйні, і обов’язково потрібна спеціальна обробка.

Акі

25. Амбарелла

Черговий екзотичний фрукт, який легко переплутати то з яблуком, то зі сливою. М’якуш досить твердий і навіть хрумкий, за смаком наближений до манго і ананасу. З амбарели виходить чудове варення.

Амбарелла

26. Лонган

Маленькі фрукти схожі то на картоплю, то на задеревенілий ківі. Шкірка жорстка і зовсім неїстівна, а ось усередині фрукт – солодкий, соковитий та ароматний.

Лонган

27. Помело

Великий цитрус нагадує дуже великий грейпфрут, але м’якуш у нього частіше жовтий і набагато солодший. У помело дуже сильний, різкий та складний цитрусовий аромат.

Помело

28. Кумкват

Дрібний симпатичний цитрус нагадує крихітні апельсини, тільки покисліший. Напрочуд плоди не потрібно чистити, і можна їсти цілком. У кумквату дуже різкий цитрусовий аромат, якого потім складно позбутися.

Кумкват

29. Лонгконг

Найближчий родич лонгана ще більше нагадує жовту картоплю.А ось серцевина знову схожа на зубчики часнику. У часточок незвичайний солодкий смак, але в них можуть траплятися гіркі кісточки.

Лонгконг

30. Бам-балан

Багато хто чув про бам-балан, як про екзотичний фрукт зі смаком борщу. І це правда! Саме тому на батьківщині Борнео з нього охоче готують гарніри.

Бам-балан