Зелені яблука багаті на вітаміни та корисні мікроелементи. Особливо в них багато вітаміну С, про що легко здогадатися завдяки кислинці смаку. Але вибір не обмежується парою-трійкою популярних видів. Так що тримай цілий каталог найкращих сортів зелених яблунь із назвами та фото!
Літні сорти зелених яблунь
Літні яблуні дають урожай у розпал літа. Вони погано зберігаються, але до зберігання зазвичай і не доходить, адже після зими так хочеться свіжих фруктів!
Димчастий аркад
Ранній сорт дає гарні апетитні плоди вагою до 100 г. Їх використовують у свіжому вигляді, тому що для зберігання та заготівлі вони не підходять.
Біле астраханське
Кисло-солодкі яблука з білою м’якоттю важать в середньому від 100 до 200 г. Дерева досить чутливі до морозів, тому вимагають дбайливого догляду.
Білий налив
Класичний літній сорт, який дає рівні округлі плоди, хороші у свіжому вигляді та заготовках. Яблуня починає плодоносити через 5-6 років.
Літнє біле
Кисло-солодкі яблука з жовтуватою м’якоттю начебто трохи плескаті. Плоди хороші у свіжому вигляді та у переробці, але використовувати їх треба відразу.
Сонце біле
Округлі плоди дозрівають на початку літа і важать від 100 до 200 г. Вони майже не придатні для зберігання, зате з них виходить чудове повидло, варення та десерти.
Осінні сорти зелених яблунь
Осінні яблука вже краще лежать і їх можна «розтягнути» до зими. Дозрівають вони десь у вересні, коли на вулиці ще досить тепло та сонячно.
Антонівка
Безперечний лідер серед осінніх сортів радує ароматними зеленими плодами, які поступово жовтіють у міру зберігання. Смак Антонівки сповна розкривається приблизно через місяць після збирання.
Слава Переможцям
Розлий осінній сорт з розлогою кроною не боїться навіть сильних морозів. Дерево дуже гарно виглядає під час цвітіння, а стиглі великі яблука поступово покриваються рум’янцем.
Аніс свердловський
Маленькі зелені яблука з легким рум’янцем дуже соковиті, солодкі, з тонкими анісовими нотами. Дерево відрізняється високою зимостійкістю, тому підходить для різних регіонів.
Коричненове
Поступово зелена шкірка покривається червоно-коричневим крапчастим рум’янцем. Яблуня дає нестабільний урожай, але плоди дуже смачні, ніжні та з відмінним товарним виглядом.
Ахтубінське
Залежно від регіону, цей сорт можна віднести до пізніх осінніх або ранніх зимових. Плоди виростають досить великими, до 200 г і містять мінімальну кількість вуглеводів.
Зимові сорти зелених яблунь
Зимові види дозрівають у другій половині осені, і їхня головна перевага – висока лежкість. Деякі можна зберігати навіть до весни.
Гренні Сміт
Дуже щільні та соковиті плоди виростають досить великими – до 300 г. Врахуй, що це австралійський сорт, тому для північних регіонів він не підходить.
Синап орловський
Сорт стійкий до парші та морозів, але на його врожайність сильно впливають погодні умови. Зелені плоди в міру дозрівання покриваються легким рум’янцем. Кисло-солодка м’якоть має легкий зелений відтінок.
Кутузовець
Великі кисло-солодкі плоди із соковитою білою м’якоттю зберігаються до кінця зими. Дерево добре адаптується до морозів, тому росте в різних широтах.
Грінсливз
Під зеленою шкіркою ховається соковита жовта м’якоть із незвичайним балансом кислоти та солодощі. Це чудовий сорт для соків, заготовок та консервації.
Коштеля
Солодкий польський сорт плодоносить раз на 2 роки, але його цінують саме за смак та текстуру м’якоті. Дерево стійке до морозів та парші, а плоди зберігаються до березня.
Найвищі сорти зелених яблук
Дивовижно, але при правильному догляді з одного дерева можна зібрати по 500-800 яблук. Звичайно, для цього слід стежити за агротехнікою. А ще – правильно підібрати сорти!
Папірування
Зимостійкий та високоврожайний сорт зелених яблук із легким жовтим відливом. Під тонкою шкіркою ховається ніжна та соковита м’якоть із підвищеним вмістом пектинів.
Семеренко
Цей сорт не любить надто сильні морози, але в середніх широтах почувається досить комфортно. Мабуть, це одні з найкисліших зелених яблук.
Голден Делішес
Яблуні досить компактні та невисокі, максимум до 3 м. Але одне дерево формує щедрий урожай великих плодів вагою від 250 г із шорсткою поверхнею.
Уелсі
Цей сорт настільки врожайний, що якщо вчасно не збирати яблука, то гілки можуть обламуватися під вагою плодів. Тому рекомендується обов’язково виконувати підпори.
Пепін шафранний
Округлі зелені яблука з гладкою шкіркою цінуються за стабільну врожайність та злегка пряний смак. Найкраще їсти ці яблука через пару місяців після дозрівання і до самого квітня.
Найкращі сорти зелених яблук для Підмосков’я
У Підмосков’ї мінлива погода з несподіваними заморозками, дощами та температурними перепадами. Тут виражені сезонні зміни, і все це потрібно враховувати для садівників.
Московське пізніше
Великі зелені плоди з’являються приблизно через 5-6 років після посадки яблуні.Це зимовий сорт, урожай якого можна зберігати до весни.
Золота корона
Це рідкісні солодкі яблука серед зелених сортів. Вони досить великі, від 200 г, добре зберігаються і хороші як у свіжому вигляді, так і в переробці.
Дачне
Ще один досить зимостійкий сорт для Підмосков’я дає ранній осінній урожай. У цих яблук вагою від 100 до 200 г більш виражені солодкі ноти смаку.
Золотий потік
Красиві округлі яблука до 200 г дозрівають ближче до зими і добре зберігаються до весни. Це один із найуніверсальніших сортів у вживанні.
Ерлі Женева
Ультраранній сорт дуже невибагливий у догляді і підходить навіть садівникам-початківцям. При дозріванні зелено-жовті плоди покриваються яскравим рум’янцем. Ароматна м’якуш зберігає свої властивості при консервації.
Найкращі сорти зелених яблук для Уралу та Сибіру
Особливість цих регіонів у знижених температурах та нестачі сонця навіть у розпал літа. В таких умовах найкраще приживаються такі сорти зелених яблук.
Безнасіння
Завдяки своїй фантастичній стійкості до холодного клімату, сорт прижився в Сибіру, як рідний. Дерева зовсім невибагливі, плоди смачні, але обсипаються, якщо їх вчасно не зібрати.
Пролісок
Карликовий сорт з розлогою кроною дає стабільний і значний урожай.З одного невеликого дерева до 2 м заввишки можна зібрати по 70-90 кг конусоподібних яблукз тонкою зеленою шкіркою.
Братчуд
Низькорослий зимостійкий сорт починає плодоносити приблизно через 5 років. Кисляві зелені плоди від 200 г кожен дуже універсальні і добре зберігаються.
Кущова крихітка
Зимостійкий сорт із ранніми округлими плодами середнього розміру. Біла солодкувата м’якуш дуже смачна у свіжому вигляді, але зберігає свої якості і в процесі переробки.
Бурштин
Цей сорт виведений спеціально для північних умов, тому дерево переносить морози до -50 градусів. М’якуш трохи жорсткуватий, але дуже соковитий і смачний.
Найкращі сорти зелених яблук для Ленінградської області
У Ленінградській області часті дощі, тумани та недостатньо світла. Тому потрібно підбирати сорти, стійкі до таких умов.
Російський розмарин
Це сорт на основі Антонівки, але з підвищеною стійкістю до захворювання. Яблука соковиті, дуже хрумкі та ароматні, з апетитною дрібнозернистою м’якоттю.
Лінда
Плоди Лінди виростають дуже великими, з яскравим рум’янцем. М’якуш залишається зеленувато, але поступово стає все більш солодким. Це пізній сорт, який зберігається до весни.
Рожевий налив
Плоди поступово наливаються рум’янцем, але м’якоть залишається зеленою і наприкінці літа.Це ранній літній сорт, який використовується у свіжому вигляді або одразу йде на заготівлі.
Джонаголд
Пізні округлі яблука дуже красиво та апетитно виглядають. На зеленій шкірці переливаються червоні боки, а кислинка у смаку поєднується з легкою пряністю.
Боровинка
Старий високий сорт дає стабільний урожай красивих кислих плодів ніжно-зеленого відтінку з рожевими розлученнями. Навіть кора цього дерева відливає зеленим оливковим.