Дрозд (50 фото) – опис птаха, чим живиться і де живе

Дрозд (50 фото): опис птаха, чим живиться і де живеМаленькі хоробрі дрозди – нечастий гість у галасливому місті. Але ти напевно зустрінеш їх під час відпочинку на природі чи подорожі. Їх легко впізнати за незвичайним забарвленням, яке виглядає яскраво, незважаючи на непоказну бежево-коричневу гаму.

Загальний опис

Дрозди дуже різноманітні, тому вивести загальний опис досить складно. Але найчастіше зустрічається співочий дрозд, тому саме від нього ми й відштовхуватимемося.

Зовнішній вигляд

Дрозди відносяться до гороб’їних і мають таку ж характерну будову тіла. Довжина дрозда – до 25 см при вазі в середньому до 100 г. Розмах крил сягає 40 см, але взагалі розкид розмірів буває в кілька разів. Наприклад, вага найменшого сірогорлого дрозда – близько 20 г, а найбільшого – 175 г.

У дрозда дуже характерна манера пересування: вони ніби підстрибують і присідають. У птахів невелика витончена голова з великими чорними очима, за рахунок чого можна припустити, що раніше вони вели лише нічний спосіб життя.

Ддзьоб дрозда тонкий, короткий, але дуже сильний. Тіло виглядає кремезним, та й крила не надто великі. Цим обумовлений і наземний спосіб життя більшості дроздів. У більш спритних видів, що кочують, крила куди більші і гостріші.

Зовнішній вигляд

Самець і самка дрозда: відмінності

Тут також немає однозначності. Якщо деякі види дроздів самки і самці майже відрізняються, то в інших цей диморфізм явно виражений. Найчастіше це стосується строкатих видів. В основному, самки трохи дрібніші за самців.

Самець і самка дрозда: відмінності

Спів

Дрозд вважається найкращим виконавцем серед гороб’ячих, але насправді це стосується лише звичайного співчого дрозда. Саме його тріли такі звучні та гармонійні протягом усієї весни. До речі, навіть назва «дрізд» з’явилася, бо вона дещо співзвучна звукам, які видають птахи.

Спів

Дрозди-альбіноси

Цікавий природний факт: серед чорних дроздів часто трапляються альбіноси. Це не якась дивина, і білосніжних птахів можна зустріти навіть у нас у селах чи за містом. А ось у диких лісах рідше, бо там вони чудовий видобуток для хижаків.

Дрозди-альбіноси

Скільки живуть дрозди

Мандрівні дрозди живуть близько 3-5 років через свій небезпечний спосіб життя. Більше осілі птахи живуть набагато довше – до 11 років. Відомі навіть випадки появи 15-річних особин. У неволі деякі види можуть жити до 20 років.

Скільки живуть дрозди

Види дроздів

Різновидів дроздів так багато, що їх неможливо перебрати за один раз. Тому ми вибрали ті види, які найчастіше зустрічаються і користуються найбільшою популярністю!

Співочий дрізд

Він же – звичайний і масово живе в наших широтах. У нього плямисте оливково-коричневе забарвлення зі світлим черевцем і жовтими грудьми.

Співочий дрізд

Дрозд-білобровик

Його можна дізнатися з характерних білих смужок над очима, які справді нагадують брови. Ці дрозди віддають перевагу березовим гаям, не бояться холодів і чудово почуваються в кам’янистій місцевості.

Дрозд-білобровик

Чорний дрізд

Селиться переважно у лісах і відрізняється дуже потайливим та обережним характером.Зовні чорні дрозди дуже схожі на галок, але поблизу видно наявність цяток.

Чорний дрізд

Лісовий дрізд

Його ще називають кам’яним, і це наймініатюрніший представник свого сімейства. Його оперення відливає в сині, і з ним різко контрастують біле черевце і руда грудка.

Лісовий дрізд

Дрозд-горобець

Цей вид отримав свою назву за любов до ягод загалом і до горобини зокрема. Строкатий коричневий дрізд особливо поширений у Сибіру. У нього дуже різкий спів із набору скрипів, скреготу та вересків.

Дрозд-горобець

Дрозд деряба

Великий європейський дрізд, найбільший серед своїх родичів. Селиться він практично всюди, зокрема й біля людей. У деряби дуже цікаве плямисте черевце, що злегка нагадує леопардове забарвлення.

Дрозд деряба

Спосіб життя дроздів

Незважаючи на те, що дрозди селяться ближче до землі в нижніх ярусах лісу, вони дуже активні та рухливі. Навіть осілі птахи часто здійснюють тижневі подорожі в пошуках їжі.

Місця проживання

Спочатку дрозди були поширені насамперед у Новій Зеландії. З того часу вони поширилися й іншими континентами.Причому до стилю життя вони абсолютно байдужі: можуть жити самостійно чи групами, на деревах чи майже землі.

Місця проживання

Раціон

Дрозди живляться комахами всіх видів та розмірів, включаючи гусениць та метеликів. Деякі види віддають перевагу личинкам, слимакам і равликам. Звичайно ж, дрозди люблять насіння та ягоди. Деякі види можуть їсти падаль і навіть пташенят інших птахів.

Раціон

Зимівка

Дрозди відносяться до перелітних птахів, тому всі мешканці середніх і північних широт вирушають на зимівлю в теплі краї. В основному, вони тимчасово селяться у теплих європейських країнах та у північних регіонах Африки. Заморозків дрозди не бояться, тому повертаються із зимівлі дуже рано. А за наявності корму можуть взагалі не відлітати.

Зимівка

Зміст у неволі

Співочих і чорних дроздів давно відловлюють через гарний спів. Вони непогано почуваються в неволі, якщо забезпечити їх просторою клітиною з усім необхідним і обов’язково – з купальною та м’якою стелею. Дрозди дуже охайні, тому важливо стежити за порядком.Крім того, вони не люблять ділити територію з конкурентами, так що в такому разі їх краще утримувати окремо.

Зміст у неволі

Розмноження дроздів

Залежно від погоди, за сезон дрозди виходжують до двох кладок по 3-7 пташенят кожна. Іноді в одному гнізді можна зустріти пташенят різного віку. У шлюбний період дрозди набирають 2 років. Тоді вони починають розбиватися на пари та зберігають їх протягом усього сезону.

Гніздування починається з квітня, але це залежить від регіону та погоди. За допомогою своїх пісень дрозди не лише формують пари, а й сповіщають про небезпеку, і навіть мотивують пташенят до польоту.

У дроздів досить великі гнізда, і їх легко помітити у природі. Зазвичай вони знаходяться на висоті від 1 до 4 м від землі між гілками дерев, звиті з палиць, соломи, коріння, моху та кори. Крім того, дрозди люблять селитися в дуплах, ущелинах, пнях та густих чагарниках.

Яйця дроздів зелені чи блакитні, іноді крапчасті. Їх висиджує самка, але при необхідності самець може її замінити. Самець не видобуває їжу, але старанно охороняє територію. Пташенят вигодовують обоє батьків від 1,5 до 2,5 тижнів.

Розмноження дроздів

Природні вороги

Людська діяльність небезпечна для дроздів.З ними вимушено доводиться боротися на садових ділянках, бо ненажерливі птахи буквально знищують урожай. У дикій природі їхні основні вороги – великіптахи, кішки, їжаки, змії, куниці та білки. Особливо хижаків приваблюють беззахисні, але яскраві та помітні кладки.

Природні вороги

Дрозди – фото птиці

А щоб показати тобі, наскільки різноманітні дрозди у реальному житті, ми підготували велику фотопідбірку!

Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди – фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди – фото птиці
Дрозди - фото птиці
Дрозди - фото птиці