Сойка (50 фото) – опис птаха, чим живиться і де живе

Сойка (50 фото): опис птаха, чим живиться і де живеПереливчасте оперення сойки можна сміливо порівняти з екзотичними птахами. Але водночас їх дуже складно побачити у природі. А ось почути – легко! Сойки не тільки співають власні пісні, але й майстерно наслідують інші звуки.

Загальний опис

Зараз вже складно однозначно сказати, звідки походить назва сойки. Імовірно, воно виникло завдяки сяючому оперенню. Сойки виведені в окремий рід і відносяться до вранових разом із галками, воронами та граками.

Зовнішній вигляд

За розмірами сойка нагадує галку – до 37 см завдовжки разом із хвостом. Середня вага – близько 150 г, а розмах крил – 55 див.

У соїк рудувато-коричневе тільце з легким рожевим відливом і яскравим блакитним пір’ям з боків. У них чорний хвіст і кінчики крил з білими вставками, і такий самий темний дзьоб.

На голові у сойки смішний чубчик, який стає ще більш скуйовдженим, якщо птах хвилюється. У них пухке, пухнасте оперення, через що тіло здається більше, ніж є насправді. Виділяється велике надклюв’я та тонкі чіпкі пальці з гострими кігтями.

Зовнішній вигляд

Молоді особини: відмінності

Самці та самки соїк практично не відрізняються між собою, хіба що самці трохи більші. А ось зовсім молодих птахів відрізнити можна. У них не таке контрастне і яскраве оперення, а ще темні коричневі очі, які з віком стають блакитними.

Молоді особини: відмінності

Спів

Свої «рідні» трелі соїк досить специфічні і нагадують набір різких звуків, що скрегочуть. Але птах чудово навчається і може копіювати практично все, що завгодно, аж до людської мови. За це їх називають пересмішниками.

Спів

Скільки живуть сойки

У природному середовищі сойки живуть 5-7 років, але цей термін можна продовжити навіть у 2-3 рази. Пташенята, з ранніх днів вирощені в неволі, живуть до 20 років. Все залежить від того, наскільки комфортні умови.

Скільки живуть сойки

Види соїк

Завдяки різноманітності видів та здатності адаптуватися до будь-яких умов, сойки – одні з найчисленніших птахів у наших широтах.Сьогодні розповімо про найпоширеніші види!

Блакитна сойка

Власники найвиразнішого чубка та яскравого блакитного оперення миттєво привертають увагу. Живіт, підкрила та підхвість у них білі або сірі.

Блакитна сойка

Зелена сойка

Це різновид з теплих країв, і, мабуть, найяскравіший і найекзотичніший з усіх соїк. У її оперенні переплітаються всі відтінки жовтого, зеленого та синього.

Зелена сойка

Прикрашена сойка

Справжній екзот у своєму вигляді, вона пофарбована у химерний фіолетово-коричневий відтінок із білими та синіми смугами. На контрасті – біла дзьоб і білі лапки.

Прикрашена сойка

Хохолата малайська сойка

У її чорно-коричневому оперенні з білими вставками зовсім немає синяви, і це рідкість для соїк. Зате є дивовижний довгий чубчик, завдяки якому цей птах неможливо з кимось переплутати.

Хохолата малайська сойка

Саксаульна сойка

Пустельний житель, який зустрічається лише в окремих регіонах Казахстану та Середньої Азії. Вони сіруваті, з чорним хвостом та кінчикамикрил, погано літають і харчуються переважно павуками зі скорпіонами.

Саксаульна сойка

Стеллерова сойка

Її ще називають чорноголовою, і вона повністю забарвлена ​​у незвичайні відтінки чорного та синього. Аж до лап та дзьоба. Така сойка живе в основному в Америці та харчується дрібними тваринами.

Стеллерова сойка

Хохолата різнокольорова сойка

Ще один володар видатного чубка, який нагадує чи то ірокез, чи то корону. Ці сойки чорно-білі, з яскравими оранжевими очима.

Хохолата різнокольорова сойка

Спосіб життя

Сойки згадуються у легендах та історіях різних народів світу. А все тому, що вони завжди були дуже поширені, і завжди виділялися своїми навичками наслідування.

Сойка поширена практично скрізь: від Японії та Китаю через всю Євразію та аж до Північної Африки. Не зустрічається вона хіба що у тропіках, бо це лісовий птах. Для життя вони віддають перевагу змішаним лісам. До зими сойки часто перебираються ближче до людей у ​​пошуках їжі.

Місця проживання

Раціон

Живляться сойки практично всім поспіль. Їхня сильна дзьоба дозволять розколювати горіхи та жолуді, а також вони люблять ягоди, нирки, насіння та горох. Крім того, вони полюють на жуків, гусениць та личинок, а деякі види – навіть на дрібних гризунів та жаб.

Сойки здатні запасати їжу, переносячи її в невеликому мішечку під язиком. Вони ховають їжу в притулки і маскують мохом та листям. Дивно, але за сезон такий крихітний птах здатний зібрати до 4 кг їжі.

Раціон

Зимівка

Сойки відносяться до перелітних птахів, але насправді не дуже люблять кочувати з місця на місце. Тож у теплих регіонах вони взагалі не відлітають на зиму. Міграції пов’язані тільки з невідповідним кліматом або нестачею їжі.

Зимівка

Зміст у неволі

Сойок можна містити в неволі, але приручати потрібно маленьке пташеня, тому що у випадку з дорослою особиною це вже неможливо. Утримувати їх можна строго по одній, у великій просторій клітці та з регулярними прогулянками кожні 4 години. Сойки люблять обприскування теплою водою, а ось до їжі зовсім невибагливі.

Утримання в неволі

Розмноження соїк

Сойки вступають у шлюбний період вже у перший рік життя. Провесною самці змагаються у своїх пісенних талантах, залучаючи самок. У квітні пари формують гніздо, а можуть використати старі торішні.

Найчастіше сойки ховають свої притулки вище – на висоті від 5 м. Ближче до землі вони гніздяться лише у густих чагарниках, де їх неможливо виявити. За тиждень чашеподібне гніздо діаметром близько 20 см готове.

В одній кладці зазвичай від 5 до 7 зелених яєць до 3 см. Якщо перша кладка була розорена до літа, самка створює ще одну. Пара висиджує пташенят по черзі, і це єдиний час, коли галасливих соїк можна назвати по-справжньому мовчазними.

Пташенята соків відрізняються відмінним апетитом, тому батькам доводиться постаратися. Інакше частина виводку може загинути. Пташенята виявляють самостійність вже до 4 тижнів, але батьки піклуються про них все літо.

Розмноження сійок

Природні вороги

Сойка – сама собою небезпечний ворог для багатьох дрібних птахів, особливо – у період гніздування. Але при цьому вони рідко стають об’єктами полювання для інших хижаків, бо дуже обережні та полохливі.

А ось діяльність людини становить справжню загрозу для соїк.Відстріл, розорення гнізд, небезпечні пестициди, пастки захисту врожаю – все це призводить до скорочення популяції.

Природні вороги

Сойка – фото птиці

Сійок не просто так люблять за красу їхнього оперення. Тільки поглянь, які вони чарівні у своїй витонченій простоті!

Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка - фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці
Сойка – фото птиці

Сойка – фото птиці