Французькі тверді сири
Французькі сири легкі та яскраві одночасно. Саме з Франції до нас прибули такі популярні сорти.
Шевр
Це ціла категорія сирів з козиного молока, які можуть відрізнятися твердістю та смаком. Чим більша витримка – тим твердіше і пікантніше Шевр. Є цікаві види з травами, родзинками, медом, мариновані та інші. Відмінний вибір для закусок, салатів та сендвічів.
Бреби баск
Твердий французький сир із овечого молока ідеально поєднується з вином та варенням. Найпопулярніший різновид – оссо-ірати. Але, як і у випадку із Шевром, Бребі баск – це ціла категорія продуктів.
Комте
Твердий коров’ячий сир виготовляється переважно в однойменному регіоні. Це варений сир, який виготовляють у великих головках близько 40 кг вагою, і на одну йде по 450 л молока. Конте добре зберігається і переносить транспортування, тому був популярний і за межами Франції багато років тому.
Морбіє
Зрілий пресований сир роблять тільки в горах і лише з сирого коров’ячого молока. Зазвичай йому використовують закваску, що залишилася від виробництва Конте. Для захисту її посипали сажею, яка досі дає характерний синюватий прошарок та тонкі фруктові ноти.
Канталь
Твердий пресований сир виготовляють у вигляді незвичайних циліндричних головок до 45 кг вагою. Рецепт вже був відомий наприкінці 13 століття і використовується до цих пір. Канталь гарний у кулінарії: від основних страв до десертів. Він відрізняється термінами витримки – від 30 до 240 днів і більше.
Англійські тверді сири
Англійські тверді сири менш відомі, і даремно. Вони мають свої неповторні смакові ноти.