Чеддер
Твердий пресований сир зараз випускають у всьому світі, але спочатку він британський. Для виготовлення за оригінальним рецептом використовують лише непастеризоване молоко місцевих корів та тваринний сичуг.У Чеддера класичний вершковий смак із легкою кислинкою та гостротою.
Чешир
Еталонний сир Середньовічної Англії став прототипом для більшості сучасних сортів. За старовинним рецептом використовувалося лише молоко чеширських корів, бо вони паслися неподалік соляних шахт, і це давало сиру природну сіль. По текстурі сорт трохи шаруватий та пухкий.
Стілтон
Стилтон – це напівтвердий сир із блакитною пліснявою, пряним смаком та солом’яними нотками. М’якість і різкість залежить від терміну витримки головки. Зараз Стілтон виробляють лише у 6 графствах із цільного молока місцевих корів. За текстурою він трохи липкий і дуже жирний.
Іспанські тверді сири
Іспанські сири відрізняються від звичних європейських сортів.Тут свої правила та стандарти – і в результаті зовсім новий цікавий продукт.
Манчего
Твердий овечий сир виготовляється лише із молока овець певної породи – Ла-Манчі. У нього виразний кислуватий смак, але відтінки сильно залежать від терміну витримки, який варіюється від кількох місяців до кількох років. Чудовий закусочний сир під вино.
Кабралес
Пікантний напівтвердий сир із блакитною пліснявою роблять із суміші коров’ячого, козячого та овечого молока. Він жирний, зі специфічним різким запахом та пікантним смаком. За старовинним рецептом Кабралес має півроку визрівати у вапнякових печерах. Він чудово поєднується з молодими солодкими винами.