Сорта та види мяких сирів – назви, фото та описи

Сорти та види м'яких сирів: назви, фото та описи

М’які сири дуже різні за щільністю та консистенцією. А ось виділити у них загальні смакові риси дуже складно, настільки вони всі оригінальні. Тому ми дізналися для тебе все про різні види м’яких сирів, і підготували – список із назвами, фото та описами!

М’які сири з білою пліснявою

Благородна біла пліснява – це класика для гурманів. Такі сири дуже популярні, поширені та універсальні. З них і можна почати знайомство зі специфічним продуктом!

Брі

М’якість і текстура сиру бри залежить від термінів дозрівання. Чим він менший – тим м’якша і ніжніша текстура. Брі – один із найпопулярніших і класичних сирів із білою пліснявою.

Брі

Камамбер

Камамбер дуже схожий на бри, але його м’якуш ще м’якший. Він добре плавиться, тому його часто смажать. Колір сиру досить темний, а смак – трохи грибний.

Камамбер

Нахатець

У цього сиру дуже приємна не тільки м’якоть, а й сама скоринка з білої цвілі.За рахунок тривалого дозрівання у неї дещо відрізняється текстура. У нешатель дуже вишуканий смак, і це чудова закуска.

Нешатель

Каре

Жирний м’який сир має досить нейтральний смак і легший аромат, порівняно з іншими сирами з пліснявою. Якщо це твій перший досвід у подібних закусках – починай із каре!

Каре

Шаурс

Текстура цього сиру настільки м’яка, що його можна було б назвати кремовим. Смак шаурсу такий самий оригінальний – чи то грибний, чи то горіховий.

Шаурс

М’які сири з блакитною пліснявою

Вишукані сири – розкішна самостійна закуска. Крім того, їх використовують у салатах, соусах, основних стравах і навіть у деяких десертах!

Рокфор

Традиційно його готують із овечого молока, причому на одному з етапів приготування використовується житній хліб. Саме тому у нього такий рідкісний, особливий та відомий смак.

Рокфор

Горгонзол

Горгонзол відрізняється від більшості сирів з цвіллю солодкуватим присмаком.Вона ідеально поєднується з грушею та іншими фруктами, а ще її використовують навіть у десертах.

Горгонзола

Бле де Бресс

Дуже м’який та ароматний, цей блакитний сир сподобається справжнім гурманам. Ніжну текстуру та цікавий розподіл прожилок забезпечує підвищена вологість при дозріванні.

Бле де Бресс

Фурм д`Амбер

Для виготовлення цього сиру використовується молоко, зібране у корів із високогірних пасовищ. Досвідчені гурмани легко виділяють ці нотки в смаку.

Фурм д`Амбер

Баварія Блу

Сорт настільки м’який, що його навіть можна легко намастити на канапе або хлібець. Баварський блакитний сир – жирний, трохи кислуватий, із жовтуватим відтінком м’якоті.

Баварія Блу

Бле де Косс

Цей французький блакитний сир максимально наближений до рокфору. А ще це один із найстаріших блакитних сирів у світі, який згадується ще у замітках Цезаря. Зараз для його приготування використовують молоко всього двох порід корів.

Блі де Косс

М’які сири швидкого дозрівання

Сир швидкого дозрівання трохи відрізняються технологією виробництва. Але це ніяк не позначається на якості готового продукту, тому розповідаємо про найсмачніші сорти.

Рікотта

Залежно від конкретного виробника рикотту роблять із молока корів, овець та буйволиць. Він має виразний солодкуватий смак, завдяки чому він часто використовується в десертах.

Рікотта

Фета

Солена фета ідеально підходить для закусок та салатів. Це грецький сир із коров’ячого або козячого молока, з легкою кислинкою та розсипчастою сирною текстурою. Окремо варто відзначити фету із зеленню та травами.

Фета

Моцарелла

Раніше моцареллу робили з буйволиного молока, але зараз найчастіше використовується коров’яче. Є багато різних різновидів моцарелли, тому вона дуже універсальна!

Моцарелла

Мізітра

Розсипчастий сирний сир роблять із молока, вершків та підігрітої сироватки. Деякі сорти мізитри можна висушити із сіллю та натерти для закусок.

Мізітра

Філадельфія

Кремоподібний вершковий сир швидкого дозрівання використовується для десертів, ролів, кремів та соусів. Для виготовлення використовується знежирене пастеризоване молоко та молочний жир.

Філадельфія

М’які сири з митою кіркою

Під час виготовлення такий сир дуже нагадує сири з пліснявою, але технологія трохи відрізняється. У процесі дозрівання їх промивають соляним розсолом.

Марою

Головка цього старовинного сиру вкрита яскравою жовтою, помаранчевою або навіть червоною кіркою. М’якуш ніжний, однорідний і досить жирний. Смак сиру є досить специфічним, але дуже оригінальним.

Марой

Мон-д`Ор

Цей м’який коров’ячий сир виготовляють у Швейцарії чи Франції. Причому у Швейцарії його готують із пастеризованого молока, а у Франції – навпаки. При дозріванні Мон-д`Ор обертають ялиновою корою, яка надає йому оригінального аромату.

Мон-д`Ор

Ромадур

М’який чеський сир володіє не найприємнішим запахом, але дуже смачною м’якоттю. Традиційно його подають із закусками до пива, але гарний він і в інших стравах.

Ромадур

Лімбургер

Бельгійський сир також широко поширений у Німеччині, Австрії та Нідерландах. Жовто-коричнева скоринка теж їстівна. Лімбургер відмінно поєднується з картоплею та основними стравами, а ще – з пивом та сидром.

Лімбургер

Мюнстер

У цього сиру дуже характерний і відомий запах тієї митої кірки. Для нього використовують коров’яче молоко строго певної температури. При дозріванні його регулярно промивають солоною водою із джерел у Вогезах.

Мюнстер

Таледжіо

Італійський десертний сир відрізняється оригінальними фруктовими нотками смаку. До речі, це один із найстаріших м’яких сирів. Виробляють його строго восени та взимку, коли корови «втомлюються» пастися на свіжих луках.

Таледжіо

М’які сири з козиного молока

У козячих сирів є тонкий, але дуже характерний присмак козячого молока. Їх неможливо сплутати з коров’ячими, як і неможливо зберегти байдужість!

Банон

М’якийсмачний сир у невеликих круглих голівках легко дізнатися з подачі. Його традиційно загортають у каштанове листя.

Банон

Кроттен-де-Шавіньоль

Кисловатий горіховий присмак робить цей сир ідеальним для закусок. Його подають із фруктами, хлібом і просто до білого вина, а зрідка використовують у десертах.

Кроттен-де-Шавіньоль

Пікодон

Пікодон роблять у невеликих формах із дрібними отворами, і потім він кілька тижнів дозріває у погребі. Чим довше витримка – тим щільніша, пружна і жовта м’якоть.

Пікодон

Катики

Кремовий грецький сир незамінний для закусок та салатів. Він дуже ніжний і легкий, з відомим післясмаком козячого молока.

Катики

Валансі

М’який козячий сир роблять у вигляді характерної пірамідки, причому виробництво починають з осені. М’якуш з горіховим присмаком покритий блакитною пліснявою скоринкою. Для зберігання його присипають золою.

Валансі

Сент-Мор-де-Турен

А цей сир покритий синювато-сірою пухнастою скоринкою з цвілі. Його роблять у вигляді циліндра-поліна з житньою соломинкою всередині. У процесі виробництва сир присипають сіллю та деревним вугіллям.

Сент-Мор-де-Турен