Види сирів з цвіллю – назви, фото та описи (список)

Види сирів з пліснявою: назви, фото та описи

Хочемо поділитися з тобою добіркою для справжніх гурманів! Розповідаємо про найкращі види сирів із пліснявою з назвами, фото та описами. Так що озброюйся новою інформацією та сміливо вирушай на пошуки нових гастрономічних вражень!

Сири з білою пліснявою

Такі сири зазвичай бліді, із сіруватим відтінком. Вони найпоширеніші, і водночас це класичний варіант.

Брі

Сир Брі давно не потребує представлення. Округла головка покрита характерною сірою кіркою. Щільність сиру залежить від термінів дозрівання. Запах різкий, але смак ніжний.

Брі

Камамбер

Загалом камамбер не надто відрізняється від бри, але він м’якший і добре плавиться при приготуванні. М’якуш темніший, а у смаку читаються грибні нотки. У складі одночасно цільне та знежирене молоко.

Камамбер

Кулом’є

М’який коров’ячий сир родом із Франції став альтернативою Брі.Традиційно його роблять у маленьких головках, і спочатку так повелося, тому що з транспортуванням великих, але крихких головок бри були проблеми.

Кулом'я

Нахатець

М’який сир довго дозріває, але в результаті виходить найніжніша м’якоть і така ж м’яка та повітряна скоринка. Саме по цій скоринці нещас найпростіше дізнатися.

Нешатель

Шаурс

Маленькі квадратні голівки вкриті білою скоринкою, практично без характерних сірих відтінків. Сам сир швидше кремовий, з грибним або горіховим післясмаком.

Шаурс

Рокамадур

Козий сир із природною пліснявою скоринкою роблять строго з молока з двох удоїв. Він дозріває 4 до тижнів і поступово змінює відтінок від білого до темного рудуватого. Смак рокамадура – ​​кислуватий та горіховий.

Рокамадур

Каре

Жирний сир з м’яким присмаком відмінно підходить для знайомства із сирами з пліснявою. Якщо хочеться більшої виразності, каре можна їсти разом із скоринкою.

Каре

Булет д`Авен

У цього сиру настільки неприємний аромат, що спробувати його ризикне не кожен. Але цей недолік компенсується багатством смаку. Булет д`Авен виготовляють із сирної маси, витриманої у пивному розчині з травами та спеціями.

Булет д`Авен

Ружетт

Росольний цвілий сир має трохи рожевий відтінок, тому що в ньому є паприка. Аромат різкий і трохи аміачний, тож до нього доведеться звикнути.

Ружетт

Сири з блакитною пліснявою

Блакитні прожилки надають сиру не тільки неповторного смаку та аромату, а й цікавого зовнішнього вигляду. Вони одразу привертають увагу на прилавку!

Рокфор

Цей відомий сир із блакитною пліснявою готують із овечого молока з додаванням житнього хліба. Для рівномірного та акуратного малюнку цвіль впроваджують за допомогою спиць.

Рокфор

Данаблю

Цей сир відрізняється виразним запахом та солонуватим присмаком.Загалом він нагадує рокфор, але його зручніше виробляти в промислових умовах, а коров’ячого молока в ньому достатньо.

Данаблю

Бле де Бресс

Дуже м’який та ароматний сир примітний тонким та вишуканим присмаком. Його забезпечують специфічні умови дозрівання – 15 тижнів за підвищеної вологості.

Бле де Бресс

Баварія Блю

Баварський блакитний сир покритий білою пліснявою скоринкою. Жовта м’якоть з синіми прожилками дуже ніжна і злегка кислувата. Завдяки високій жирності цей сир легко маже.

Баварія Блю

Горгонзол

Горгонзола – один із рекордсменів за дозріванням, бо йому потрібно до 22 тижнів. Він має оригінальний солодкуватий присмак, за рахунок чого він часто використовується в десертах, солодких салатах і просто подається з фруктами.

Горгонзола

Фурм д`Амбер

Це коров’ячий сир, але для нього підходить тільки молоко, зібране в горах. Зверху він покритий дуже світлою сухою скоринкою, у ось усередині розходяться витончені прожилки. Це один із найніжніших сирів із блакитною пліснявою.

Фурм д`Амбер

Камбоцола

У цьому незвичайному сирі поєднуються риси камамберу та горгонзоли. М’яку консистенцію забезпечує додавання вершків. Смак залежить від терміну визрівання, спецій та жирності. Також є кремоподібний вид на основі йогурту.

Камбоцола

Бле де Косс

При визріванні головки цього французького сиру періодично посипають сіллю, що дає характерну скоринку та присмак. У складі лише високоякісне незбиране молоко.

Бле де Косс

Пікодон

Головка козиного пікодону вкрита легким нальотом блакитної цвілі, яка надає йому характерного аромату. У нього немає строгих термінів дозрівання, тому всі види хороші по-своєму. Найбільш насичені за смаком та ароматом – більш витримані сири.

Пікодон

Сири з червоною пліснявою

Це справжня рідкість і дивина в царстві сирів із пліснявою. Їх існує не так багато, але вони дуже пікантні і з ароматом, який неможливо сплутати з іншими видами.

Ліваро

Найпопулярніший сир з червоною пліснявою має впізнаваний коричневий відтінок.Це класичний коров’ячий сир, але має цікаву технологію визрівання. Процес має тривати понад півроку, але при цьому не взимку. У ліваро пікантний гострий присмак.

Ліваро

Брі Нуар

А ось у бри нуар скоріше рожевуватий відтінок, причому не лише скориночки, а й м’якоті. Для нього потрібне жирне коров’яче молоко. Смак пряний, з легкою кислинкою, а текстура здається трохи маслянистою.

Брі Нуар

Епуас

Ще один коров’ячий сир із червоною пліснявою, але цього разу ніжніший і вершковий. В нього не такий різкий смак. Дізнатися епуас можна по ребристій скоринці, тому що він визріває на певного виду дерев’яних полицях. У процесі сир омивають сольовим розчином та бургундською горілкою.

Епуас

Мюнстер

Відмитий французький сир почали робити ченці-бенедиктинці багато століть тому. Незабаром навколо монастиря утворилося ціле село – Мюнстер, від якого сир і отримав назву. Для виробництва використовується молоко корів з високогірних пасовищ і кожні кілька днів його протирають солоною водою з джерел.

Мюнстер

Ремуду

Цейсорт відрізняється термінами витримки – близько 10-15 тижнів. Він гострий, з темною червоною скоринкою і досить м’якою ніжною м’якоттю. Батьківщина Ремуду – Бургундія.

Ремуду

Пон-л`Евек

Не найпопулярніший, але дуже смачний французький сир – гідний конкурент для ліваро. Це старовинний нормандський рецепт, який згадується ще у літописах дванадцятого сторіччя. Пон-л`Евек від частини нагадує камамбер.

Пон-л`Евек

Марой

Термін визрівання цього сиру набагато менший, ніж у ремуду – від 4 тижнів. На відміну від більшості інших різновидів марою виробляють у квадратних головках. Причому цвіль з поверхні постійно обмивають, тому на скоринці її не видно.

Марой

Сир із зеленою пліснявою

Зелені сири вважаються найуніверсальнішими з усіх сирів із пліснявою. Вони чудово поєднуються з вином, закусками та просто з іншими продуктами!

Дор Блю

Найвідоміший сир із зеленою пліснявою роблять лише з найякіснішого молока. Цвіль вводять у нього штучним шляхом, за рахунок чого вдається отримати цікавий малюнок-прожилки. Дор Блю – ароматний та пряний м’який сир.

Дор Блю

Бергадер

Для виготовлення бергадера використовується суворо пастеризоване молоко. Корочка зверху має виразний зелений колір, і такі ж зелені прожилки йдуть углиб у м’якоть. Бергадер трохи солодкуватий, тому його смак виділяється серед інших сирів з пліснявою.

Бергадер

Стілтон

У традиційному рецепті винятково добірні ранкові вершки. Головку наколюють грибними спорами, і зелена пліснява розходиться тонкими акуратними прожилками. Стілтон має досить приємний аромат.

Стілтон

Сент-Аґюр

Це дуже жирний сир з м’якою кремовою текстурою та різким гострим смаком. Його легко впізнати за нетиповою восьмикутною формою головки.

Сент-Агюр