Чайний гриб: як виростити, догляд та вживання

Чайний гриб: як виростити, догляд та вживання

Останні роки стрімко зросла популярність такого незвичайного продукту, як чайний гриб. Освіжаючий та цілющий напій – це надбання східних народів. І ось мода знову зробила коло, і в нього з’явилася нова назва комбуча. Але навіть тепер далеко не всім зрозуміло, як виростити дивину, якого догляду вона вимагає і які варіанти вживання існують!

Основні особливості

Зовсім не коректно назвати чайний гриб рослиною, і це навіть не зовсім гриб. Раніше вважалося, що це єдиний організм, якому назвали «медузоміцет». Але все ще цікавіше: це симбіоз дріжджового гриба із бактерією. Причому точного складу немає і не може, адже і гриби, і бактерії можуть бути абсолютно різних пологів.

Китайська народна медицина використала чайний гриб ще до нашої ери. Саме звідти через два десятки століть він пробрався на Далекий Схід, а потім і до Європи. Він вважався напоєм безсмертя та справжнім цілющим еліксиром.

Зовні чайний гриб нагадує медузу, від гладкого бані якої розходяться нитки. Колір варіюється від блідо-жовтого до рожевого або коричневого. Якщо вирощувати його вдома в банці, він швидше нагадує багатошаровий млинець, але це ніяк не впливає на смакові якості.

Основні особливості - Чайний гриб

Корисні властивості

Комбуча зміцнює імунітет та знімає запалення, очищає організм, покращує діяльність мозку. При регулярному вживанні помітно покращуються шкіра та волосся, знижується артеріальний тиск, йдуть головні болі. Вважається, що чайний гриб здатний навіть знищувати грибок, бактерії та віруси.

Чайний гриб стабілізує діяльність нервової системи, його рекомендують при безсонні, гіпертонії, запаленні горла. Це ефективне сечогінне, у тому числі – при проблемах із нирками. Зрештою, це просто приємний спосіб освіжитися у літню спеку.

Чайний гриб - Корисні властивості