Як зробити коптильню холодного копчення: креслення, схеми, конструкції та особливості застосування

Покрокова інструкція, як зробити функціональну коптильню холодного копчення своїми руками. Фото, схеми, креслення, розміри і проектування в домашніх умовах.

Небезпека холодного копчення

Інформація настільки зосереджена на тому, щоб налякати вас про ризики, що будь-який початківець ентузіаст холодного копчення, швидше за все, відмовиться від цієї ідеї. Сподіваємося, що, пояснивши ризики та способи їх зниження, допоможемо вам вирішити, чи підходить вам холодне копчення.

В той час як копчення будь-якого виду м’яса несе в собі певний ризик, особливо небезпечно холодне копчення риби та ковбасних виробів. Холодне копчення створює ідеальні умови для зростання шкідливих бактерій. М’ясо не вариться, що зазвичай вбиває будь-які бактерії. Сіль буде пригнічувати ріст бактерій, але не вб’є його повністю.

На довершення всього, температура, при якій м’ясо зберігається під час холодного копчення, може стимулювати ріст бактерій, якщо за ним не стежити уважно. Звичайно, якщо б це було так небезпечно, все б відмовилися від цієї практики.

Варто відзначити, що м’ясний фарш несе в собі особливо високий ризик бактеріальної інфекції. Це відбувається тому, що бактерії, які звичайно живуть у кишечнику тварини, рівномірно розподіляються по всьому м’яса, коли воно подрібнюється. Якщо це м’ясо не зварено, бактерії можуть легко розмножитися.

Підбиття підсумків ризиків

Ми розглянули багато інформації про ризики холодного копчення.

  1. Продукти холодного копчення не варяться і, по суті, зберігаються в температурній «небезпечній зоні» для росту бактерій під час холодного копчення.
  2. Паразити, які могли бути присутніми в м’ясі, не гинуть в процесі холодного копчення.
  3. Ризик розвитку ботулізму особливо високий при холодному копченні ковбас і риби.
  4. Людям з ослабленим імунітетом, наприклад, хронічно хворим, слабким літнім людям або вагітним, рекомендується утримуватися від вживання м’ясних продуктів холодного копчення.

Так що тут є про що подумати. Багато людей роблять холодне копчення в домашній безпечній обстановці. Існує безліч чудових посібників і книг рецептів, які вчать, як безпечно коптити продукти холодним димом.