Удод (50 фото) – опис птаха, чим живиться і де живе

Удод (50 фото): опис птаха, чим живиться і де живеКумедний удод з його скуйовдженим чубком і смугастими крилами як мінімум викликає інтерес. Хочеш дізнатися докладніше про цього дивакаватого і незвичайного птаха? Ми вже з’ясували всі основні нюанси та готові ними ділитися!

Загальний опис

Удод – мешканець Старого Світу та досить численний рід загалом. Вони відносяться до птахів-носорігів, але орнітологи всього світу досі ведуть суперечки з цього приводу.

Удод – не дуже великий птах, до 30 см у довжину і з розмахом крил до 48 см. Насамперед в очі впадає смугасте чорно-біле забарвлення крил і хвоста. А ось забарвлення грудей і голови залежить від конкретного виду, але найчастіше рудуватий.

У удуда довгий загнутий дзьоб і виразний рудий чубчик з чорними кінцями. У складеному вигляді він доходить максимум до 10 см, але птах вміє розправляти його значним віялом. Ноги удуда дуже сильні та розвинені, а ось мова редукована.

Зовнішній вигляд удода

Самець і самка удуда: візуальні відмінності

Самці та самки практично не відрізняються між собою, тому точно визначити їх візуально дуже складно.А ось у молодняку ​​блякле оперення, короткий чубчик і поки що короткий дзьоб.

Самець і самка удуда: візуальні відмінності

Спів

Голос доду дуже відрізняється від звичних трелів співачих пернатих. Зате по глухому «уд-уд-уд» одразу стає зрозуміло, чому цей птах так називається.

Спів

Скільки живуть удоди?

Найчастіше термін життя удуда коливається в межах 7-9 років. У заповідниках та зоопарках за добрих умов та догляду – тривалість життя зростає.

Скільки живуть удоди?

Запах

У удодів є спеціальні залози, які виділяють маслянисту рідину, що різко пахне. Таким чином, у період гніздування птах позначає свою територію та відлякує дрібних хижаків.

Запах

Політ

Траєкторія польоту удуда трохи нагадує пурхання метелика. У той же час він дуже спритний і маневрений, завдяки чому рідко стає здобиччю хижих птахів. Ця спритність зберігається і землі.

Політ

Історія

Удоди згадуються навіть у давньогрецьких міфах, Біблії та Корані. У деяких регіонах Кавказу він вважався священним птахом та символом весни. Удодів було заборонено вбивати, а їхні гнізда вважали за добрий знак.

Історія

Види удодів

У удодів немає як таких видів у звичному розумінні. Вчені виділяють десяток підвидів, які відрізняються між собою хіба що розмірами, регіоном проживання та відтінком. Найпоширеніший із них – звичайний удод, який і населяє більшу частину Євразії.

Види удодів

Спосіб життя

За своїми звичками удоди нагадують куди більш звичних нам шпаків. А якщо птах відчуває загрозу, від якої не може піти, то вона притискається до землі, роздмухується в розмірах і піднімає дзьоб.

Удоди поширені у східних та південних регіонах Азії, Європи та Африки. Але іноді вони зустрічаються в Скандинавії, Альпах та Прибалтиці. У Росії удодов у дикій природі можна зустріти біля Фінської затоки та в більшості інших областей європейської частини.

Удод віддає перевагу відкритій місцевості без трав’янистих заростей, але з окремими високими деревами.Це птах степу та савани, а ще – пасовищта виноградників. Зрідка удоди селяться в містах біля сміттєзвалищ.

Місця проживання

Раціон харчування

Здебільшого удод харчується комахами та іншими безхребетними. Це жуки, коники, метелики, личинки, мурахи та терміти, павуки, молюски, мокриці, дрібні ящірки та жаби. Удод віртуозно полює на траві і знаходить свій видобуток у землі, деревині і навіть сміттєвих купах.

Раціон харчування

Зимівка

Схильність до міграцій удоду повністю залежить від регіону його проживання. Найчастіше вони вирушають на зимівлю до Африки, Середземномор’я та у південні регіони Азії. Сезон міграції дуже змащений: для одних видів з липня до лютого, а для інших – з жовтня до травня.

Зимівка

Зміст у неволі

Удод добре звикає до людини і не відлітатиме від нього. Найпростіше приручити пташенят-підлітків, які ще не звикли до самостійного життя, але вже повністю сперлися.

Зміст у неволі

Розмноження удодів

До першого року удоди досягають статевої зрілості. Самці займають території та приваблюють самок своїми гучними криками. Пари формуються один раз і на все життя, та й місця гніздування використовуються кілька років.

Селяться удоди на відстані, інакше не уникнути конфліктів за територію. Гнізда ховаються в дуплах або ущелинах, але іноді птахи облаштовують їх на землі. Саме гніздо дуже просте, без вистилки і неприємно пахне.

Раз на рік самка відкладає кілька дрібних довгастих яєць залежно від погодних умов. Причому за добу вона відкладає лише одне, і відразу ж починає його висиджувати.

Інкубаційний період триває близько 2 тижнів, а їжу в цей час видобуває самець. Пташенят, що пізніше вилупилися, вигодовують вже обоє батьків, а через 3 тижні вони починають самостійно літати.

Розмноження удодів

Природні вороги

Завдяки своїй навичці зайняти загрозливу позицію удоди майстерно уникають більшості хижаків, бо стають схожими на щось небезпечне та малоїстівне. Крім того, їх виручає той самий різкий запах, через який птах вважають неохайним. Отже, ворогів у удоду вкрай мало!

Природні вороги

Удод – фото птиці

Удода просто неможливо сплутати з іншими пернатими. Тільки поглянь на його незвичайне оперення і довгу дзьобу!

Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птаха
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці
Удод – фото птиці