Якщо ви любите готувати оладки, то знаєте, як непросто зробити їх пишними. Знають це, напевно, майже всі господині не з чуток. Можна придумувати нові інгредієнти і експериментувати з технологією випікання, а можна піти легшим шляхом і просто додати в тісто дріжджі.
Нічого поганого в цьому способі немає, адже кулінарні вироби завдяки йому піднімаються дійсно на очах. Та й їсти їх відразу ж стає набагато приємніше. Не кажучи вже про те, як красиво вони виглядають на столі.
Я рекомендую вам не економити і придбати кілька варіантів начинок/топпінг для оладок. Погодьтеся, набагато смачніше вони будуть, якщо доповнити їх духмяним медом або холодної сметанкою, а не подати порожніми?
Обов’язково напишіть, вийшли у вас оладки за цими рецептами. І якщо так, що нового ви могли б привнести в них. А поки пропоную перейти від теорії до практики. І не забувайте, що на моєму блозі є купа інших ласощів, пригощайтеся!
Пишні оладки на дріжджах і молоці
Традиційно оладки готуються на молоці, і ми не будемо відступати від цієї традиції. Просто додамо в тісто один додатковий інгредієнт, який допоможе йому швидше піднятися. Результат, як ви бачите на фото, перевершує всі очікування.
Інгредієнти:
- 0.5 кг борошна;
- 450 мл теплого молока;
- 2 ч. л. сухих дріжджів;
- 2 ст. л. білого цукру;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 0.5 ч. л. солі;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. рослинне масла в тісто + для смаження.
Послідовність:
Виливаємо в миску тепле молоко і розчиняємо в ньому дріжджі. Додаємо склянку борошна (близько 200 г) зі звичайним цукром, ще раз перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин.
Збиваємо яйця і додаємо їх в отриману опару. Далі всипаємо борошно, сіль і ванільний цукор. Вливаємо олію. Знову гарненько вимішуємо і не чіпаємо півгодини.
Вийде тягуче тісто, з якого вже можна випікати оладки. Чим ми, власне, і займемося.
Ось такими пишними вони виходять. Всього виходить близько 20 оладок. Приємного апетиту!
Ловіть схожий варіант з каналу ютуб, готуйте з радістю і натхненням!
Як приготувати оладки на воді та ferment
Замість молока з успіхом можна використати і звичайну воду. Такі оладки виходять більш легкими, але такими ж смачними. Який варіант вам сподобається більше?
Інгредієнти:
- Вода — 240 мл;
- Сухі дріжджі — 0.5 ст. л.;
- Яйце;
- Борошно — 260 г;
- Цукор — 1 ст. л,;
- Щіпка солі;
- Рафінована соняшникова олія — 1 ст.л. в тісто + для смаження.
Послідовність:
Тісто готується дуже просто. Змішуємо всі перераховані інгредієнти в глибокій ємності.
Потрібно ретельно перемішати, щоб не залишилося грудок. Краще для цього використовувати міксер.
Вийде маса, що нагадує по консистенції сметани.
Накриваємо її харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на 40 хвилин.
За цей час тісто підніметься і стане пишним. Ось таким.
Можна готувати оладки. Як це робити — ви вже знаєте.
Не забуваємо вчасно перевертати. От і все. Приємного апетиту!
Дріжджові оладки на кефірі, щоб вийшли пишними
Відмінний спосіб зробити оладки не тільки пишними, але і ніжними — приготувати їх на кефірі. Він додасть випічці приємну кислинку і зробить її більш ситної і корисною. Давайте подивимося, що ж для цього потрібно зробити.
Інгредієнти:
- 1 ч. л. сухих дріжджів;
- 200 г борошна;
- 1 склянку кефіру;
- Яйце;
- Сіль і цукор за смаком;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 50 г ванільною глазурі;
- Молоко — 2-3 ст. л.
Послідовність:
Розводимо в кефірі дріжджі, а потім додаємо борошно. Також додаємо в миску цукор — досить чайної ложки. Все перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 20 хвилин.
Після закінчення цього часу додаємо яйце і масло і знову перемішуємо. Даємо тісту постояти ще 15 хвилин. Воно підніметься і стане досить густим.
Випікаємо з нього пишні оладки на рослинному маслі.
Поки оладки готуються, розігріємо в каструльці 2 ст. л. молока і додамо в нього глазур.
Варимо глазур ще пару хвилин, щоб вона як слід розчинилася.
І поливаємо їй наші оладки перед подачею. Приємного апетиту!
Оладки на сухих дріжджах з яблуками
Ну і звичайно куди ж без начинок. Я не змогла втриматися і додала цей рецепт в добірку відразу ж, як його знайшла. Так що сподіваюся, що вам теж сподобається.
Інгредієнти:
- Тепле молоко — 500 мл;
- Борошно — 500 г;
- 2 яйця;
- Цукор — 2 ст. л.;
- Рослинна олія — 2 ст. л.;
- Сухі дріжджі — 3.5 ч. л.;
- Сіль — 0.5 ч. л.;
- 2 яблука;
- Ванільна есенція — 1 ч. л.
Послідовність:
Спочатку приготуємо опару. Для цього змішуємо тепле молоко з борошном і дріжджами. Через пару хвилин дріжджі повинні почати свою дію.
Залишаємо опару під рушником на півгодини в теплому місці. Нам потрібно, щоб вона піднялася.
Ось так тісто буде виглядати.
Додаємо в нього яйця, масло і ванільну есенцію. Не забуваємо про сіль і цукор.
Перемішуємо тісто і знову, накривши рушником, не чіпаємо 30 хвилин.
Цим часом чистимо і дрібно ріжемо яблука.
Висипаємо їх у тісто і знову перемішуємо. Даємо тісту настоятися в останній раз — ще 20 хвилин.
Ось так виглядає готове тісто з яблуками.
Випікаємо оладки, перед кожною порцією опускаючи ложку в холодну воду.
Важливо не відволікатися, щоб оладки не підгоріли.
Готово! Подаємо частування з медом, кленовим сиропом або іншим улюбленим топпінгом.
Ось такі апетитні оладки ви тепер зможете приготувати завдяки цим рецептами. Радуйте себе і своїх близьких смачненьким кожен день, а не тільки у свята. Приємного апетиту!