Привіт!
Паска є традиційною пасхальною випічкою, так що готують його в це свято абсолютно все. Цілком закономірно, що варіацій цієї страви вже з’явилося безліч — є як класичні, так і нестандартні варіанти.
У “традиційній” версії паска готується з дріжджами. Вони допомагають тісту піднятися і роблять його більш повітряним. Але не всім подобається їх аромат і кислуватий присмак, тому з часом з’явилися й інші варіанти. Про них ми сьогодні і поговоримо.
У невеликій добірці з 4 рецептів розглянемо різні варіанти того, як можна зробити паски пишними і смачними без дріжджів. Кожна рецептура по-своєму цікава, тому раджу прочитати до кінця.
Якщо ви ніколи не готували пасочки, спеціально для вас у статті є докладні фото, які допоможуть не заплутатися. Ну і звичайно є я, яку завжди можна про щось запитати в коментарях. Не соромтеся це робити.
Паска без дріжджів на кефірі по простому рецептом
Цей варіант сподобається початківцям кулінарам, тому що він дуже простий. Але результат, тим не менш, виходить дуже навіть професійним. Швидше збирати потрібні інгредієнти і бігом на кухню — перевіряти!
Інгредієнти для тіста:
- 750 р борошна;
- 250 г цукру;
- 600 г кефіру;
- Родзинки — 150 г;
- 1 ч. л. соди;
- Розпушувач — 6 м;
- Мак — 25 р.
Для глазурі:
- 40 г кефіру;
- Цукрова пудра — 150 г;
- 40 г кукурудзяного крохмалю;
- 1 ч. л . лимонного соку.
Послідовність:
Промиваємо родзинки і хвилин на 10 замочуємо у воді. Після цього воду зливаємо, а родзинки обсушуємо. Обвалюємо в борошні родзинки — так він згодом рівномірніше розподілиться по тесту.
Змішуємо кефір із содою і прибираємо в бік — хай поки що взаємодіють.
Цим часом з’єднуємо борошно, цукор і розпушувач. Цукор, до речі, можна брати тростинний, якщо захочеться.
Тепер додаємо родзинки.
І за ним — мак.
Перемішуємо, після чого отриману суміш заливаємо кефіром.
Вимішуємо м’яке і еластичне тісто.
Змащуємо форми рослинним маслом і кладемо всередину порції тіста. Врахуйте, що заповнювати форми треба не повністю — тісто ще підніметься.
Випікаємо паски протягом 40-50 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Перевіряємо, пропікся чи кулінарний шедевр, дерев’яної шпажкою. Якщо вона залишається сухою, можна виймати.
Тепер робимо глазур. Для цього готуємо суміш з крохмалю і цукрової пудри.
І розводимо її лимонним соком з кефіром. Виходить ось така маса. Тут вона карамельного кольору, тому що пудра була з тростинного цукру.
Поливаємо готові вироби глазур’ю, а потім прикрашаємо на свій смак. Для цього підійде кокосова стружка, кондитерська посипання, цукати і т. д. загалом, вибір за вами. Приємного апетиту!
Ну а тепер пропоную ще один ледачий спосіб випікання, ловіть:
Бездріжджовий паска на сметані: великодній рецепт
Ви знали, що паску можна готувати на сметані? Ось і я не знала, поки не побачила цей варіант. Мені він здався таким гарним, що вирішила обов’язково поділитися з вами. А ви що думаєте про такий варіант?
Інгредієнти:
- 4 склянки борошна;
- 100 г маргарину;
- 2 яйця;
- 1 яєчний білок;
- 1 ч. л. соди;
- 450 г нежирної сметани;
- Цукрова пудра — 150 г в тісто + 100 г в глазур.
Послідовність:
Змішуємо яйця з цукровою пудрою. За допомогою віночка перетворюємо їх в однорідну масу.
Тепер додаємо розтоплений маргарин.
А потім сметану.
Тепер додаємо соду і все перемішуємо. Прибираємо миску вбік на 10 хвилин.
Після закінчення цього часу вводимо в тісто борошно і знову добре перемішуємо.
Тісто готове. Викладаємо його у змащені маслом форми (залишаючи місце для піднімання).
Випікаємо пасочки 35-40 хвилин при 180 градусах.
Залишилося прикрасити. Збиваємо охолоджений яєчний білок з цукровою пудрою до тих пір, поки маса не загусне.
Виходить ось така щільна глазур.
Поливаємо їй заготовки і за бажанням доповнюємо кольоровою посипкою. Приємного апетиту!
Паска без дріжджів на молоці
Для того щоб тісто піднялося, замість дріжджів можна використовувати соду. Як ви могли помітити, ми вже робили це в попередніх способах. Вона не залишає специфічного присмаку і робить випічку пишніше. І цей апетитний молочний пасочка — прекрасне підтвердження моїх слів.
Інгредієнти:
- 400 г борошна;
- 120 г цукрової пудри;
- 2 яйця (відокремлюємо білки від жовтків);
- Молоко — 300 мл;
- Вершкове масло — 60 г;
- Родзинки — 50 г;
- Сода — 1 ч. л.;
- 4 ст. л. лимонного соку;
- Пакетик ванільного цукру;
- Купівельна лимонна глазур.
Послідовність:
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Поки вона гріється, розтоплюємо вершкове масло і даємо йому трохи охолонути. Також заздалегідь готуємо формочки і пергаментний папір.
Перетираємо яєчні жовтки з ваніліном і пудрою, а потім додаємо до маслу. Все ще продовжуючи перемішувати, вливаємо лимонний сік.
Далі частково просіюємо в миску борошно і додаємо соду. Після вливаємо молоко і потім знову борошно (порціями, щоб не взяти занадто багато). Замішуємо тісто.
Замочуємо родзинки в теплій воді, після обсушуємо і обвалюємо в борошні.
У такому вигляді додаємо його до тесту і добре перемішуємо. Борошно допоможе родзинок рівномірно розподілитися по масі.
В окремій ємності збиваємо білки з дрібкою солі і швидко вливаємо їх в тісто. Ще раз все перемішуємо. Після цього заповнюємо форми і печемо паски 50-60 хвилин. Коли вони будуть готові, поливаємо їх купівельної глазур’ю (спосіб її приготування подивіться на упаковці) і прикрашаємо, так як захочеться. Приємного апетиту!
Як приготувати великодній бездріжджовий паска на м’якому сирі
Ну і, нарешті, останній варіант — це сирна паска. Так-так, сир теж може стати основою для випічки.
Такий десерт виходить дуже ситним і ніжним, так що обов’язково сподобається вашій родині. Спробуйте його, і вам не захочеться нічого іншого.
Інгредієнти:
- 300 г сиру;
- 500 г борошна;
- 100 мл молока;
- 3 яйця;
- ⅔ Склянки цукру;
- 60 г рослинної олії;
- По 1 ч. л. соди, лимонного соку і ваніліну;
- 100 г родзинок;
- 0.5 ч. л. солі.
Послідовність:
Одне яйце цілком розбиваємо в миску, два ділимо на жовтки і білки. Жовтки теж відправляється в миску, а білки знадобляться нам для глазурі. Додаємо до яєць цукор і сіль, перемішуємо.
Тепер вливаємо олію і перекладаємо сюди ж сир. Знову все добре перемішуємо, щоб вийшла максимально однорідна маса без грудочок. Можна взяти міксер.
Далі заливаємо все молоком. Додаємо соду (гашену соком лимона) і ванілін. Заважаємо.
Ну і останні етапи. Вводимо родзинки…
… і просіваємо борошно.
Робимо м’яке еластичне тісто. Головне — не брати занадто багато борошна. якщо відчуваєте, що тісто вже забивається, вистачить.
Кладемо на дно формочок пергамент і змащуємо їх маслом. Всередину кладемо порції тіста. Форми треба заповнити на ⅔ або краще наполовину, тому що тісто ще підніметься.
Випікаємо паски 40-50 хвилин при 180 градусах.
Дістаємо їх і поливаємо глазур’ю. Можна зробити її з яєчних білків та цукрової пудри, а можна взяти покупну. Готово!
Як бачите, робляться великодні паски нескладно. Тому раджу вам не боятися і порадувати близьких цим ласощами в свято, навіть якщо ви раніше не готували. Приємного апетиту!