Останні роки стрімко зросла популярність такого незвичайного продукту, як чайний гриб. Освіжаючий та цілющий напій – це надбання східних народів. І ось мода знову зробила коло, і в нього з’явилася нова назва комбуча. Але навіть тепер далеко не всім зрозуміло, як виростити дивину, якого догляду вона вимагає і які варіанти вживання існують!
Основні особливості
Зовсім не коректно назвати чайний гриб рослиною, і це навіть не зовсім гриб. Раніше вважалося, що це єдиний організм, якому назвали «медузоміцет». Але все ще цікавіше: це симбіоз дріжджового гриба із бактерією. Причому точного складу немає і не може, адже і гриби, і бактерії можуть бути абсолютно різних пологів.
Китайська народна медицина використала чайний гриб ще до нашої ери. Саме звідти через два десятки століть він пробрався на Далекий Схід, а потім і до Європи. Він вважався напоєм безсмертя та справжнім цілющим еліксиром.
Зовні чайний гриб нагадує медузу, від гладкого бані якої розходяться нитки. Колір варіюється від блідо-жовтого до рожевого або коричневого. Якщо вирощувати його вдома в банці, він швидше нагадує багатошаровий млинець, але це ніяк не впливає на смакові якості.
Корисні властивості
Комбуча зміцнює імунітет та знімає запалення, очищає організм, покращує діяльність мозку. При регулярному вживанні помітно покращуються шкіра та волосся, знижується артеріальний тиск, йдуть головні болі. Вважається, що чайний гриб здатний навіть знищувати грибок, бактерії та віруси.
Чайний гриб стабілізує діяльність нервової системи, його рекомендують при безсонні, гіпертонії, запаленні горла. Це ефективне сечогінне, у тому числі – при проблемах із нирками. Зрештою, це просто приємний спосіб освіжитися у літню спеку.
Народна медицина
Тричі на день випивають по половині склянки з медом для полегшення болю при гастриті. По 4-5 склянок на день п’ють для схуднення та закріплення результатів дієти. Але тут важливий комплексний підхід та здорове харчування загалом.
Шматочки гриба прикладають, щоб позбутися від запалення, нагноєння, грибка або врослого нігтя. Для блиску і здоров’я волосся їх періодично обполіскують настоєм. А щоб позбутися лупи та випадання волосся – втирають настій у шкіру голови.
Догляд за чайним грибом
Медузоміцет дуже невибагливий, тому його складно зіпсувати неправильним доглядом. Але щоб напій був таким, як ти очікуєш, рекомендуємо дотримуватися наступних правил!
Розмноження
Найпростіше отримати чайний гриб з іншого такого ж, адже він розростається і його все одно потрібно ділити. Це доведеться робити у будь-якому випадку, інакше в майбутньому він просто займе всю ємність. До речі, старий гриб можна зберегти і пізніше використати знову. Для цього зали його маленькою кількістю розчину і постав у холодильник.
Вирощування
Виростити гриб зовсім без нічого не вийде – знадобиться як мінімум готова комбуча. Налий її в банку, накрий марлею і залиш у кімнаті. За кілька тижнів з’явиться плівка, яка поступово розростатиметься. Врахуй, що спочатку напій буде не настільки насиченим і корисним, адже бактеріям потрібен час.
Ємність
Трилітрова банка підходить найкраще і за обсягом, і тому, що це скло, яке легко промити. Грибу потрібен постійний доступ кисню, тому зазвичай ємність накривають марлею. Найкраще селити новий гриб у вже наявний розчин і долити до нього свіжий.
Розчин
Традиційно використовується солодкий чай, адже заварка надає напою характерного присмаку, а цукор потрібен бактеріям для життєдіяльності. Чай обов’язково має бути кімнатної температури, а цукор – повністю розчинений, інакше його крупиці залишать поверхневі опіки.
Температура та освітлення
Важливо знайти баланс між теплом та перегрівом, адже ідеальна температура – близько 25 градусів. Але прямі сонячні промені та сусідство з обігрівачем протипоказані грибу. Занадто гарячий розчин може занапастити бактерії, а холодний – гальмує розвиток.
Хвороби
Звертайся з грибом дбайливо, бо всі механічні пошкодження позначаються на смаку напою. Якщо неприємність все-таки сталася, дай йому трохи відновитись у невеликій кількості концентрованого розчину.
Напій не можна вживати, якщо верхня поверхня гриба стала бурою або розчин несподівано помутнів. Якщо в кімнаті занадто холодно або банка потрапила під сонце – вона може “зацвісти”, і всередині з’являться тонкі водорості або цвіль. Влітку гриб охоче атакують мошки, тому стеж, щоб банк був щільно прикритий.
Готовий напій
Обов’язково регулярно зливайте розчин, щоб він не був занадто кислим або оцтовим. У холодну пору – раз на тиждень, а в спеку – по два. Періодично промивай гриб прохолодною водою, відстежуй його стан і поділяй у міру зростання. Готову комбучу можна зберігати до 2 місяців у будь-якій неметалевій ємності.
Рецепт комбучі
Смак напою безпосередньо залежить від того, який розчин ти використовуєш. Класичний варіант – заварити 4 ложки листового чаю на стандартний об’єм. На таку кількість знадобиться близько склянки цукру. Можна експериментувати із зеленим чаєм, компотом, соком, шипшиною, трав’яними настоями.
Уникайте ромашки, шавлії та інших трав з підвищеним вмістом ефірних олій, тому що вони змінюють структуру напою при бродінні. Замість цукру спробуй джем, варення чи мед. При заміні рідини залиш трохи старого напою, щоб процес йшов активніше.
Вживання чайного гриба
Рекомендується не змішувати напій з їжею та почекати хоча б 2 години до або після. Щоб покращити травлення та запустити обмінні процеси, пий склянку вранці натще. А щоб швидше заснути та міцніше спати – на ніч перед відпочинком.
Від комбучі варто відмовитися людям із виразкою або підвищеною кислотністю шлунка. Вона знижує тиск, отже гіпотонія – теж суттєве протипоказання. Уникайте продуктів бродіння при цукровому діабеті або грибкових захворюваннях.