Сациві з курки по-грузинськи — класичний рецепт

Це дивовижне блюдо я для себе відкрила недавно. Я взагалі дуже люблю все гостреньке, а сациві з курки ідеально підходить під цю категорію страв. Разом з тим соус виходить дуже ніжним, так що у мене його із задоволенням їдять навіть діти.

Відразу зазначу, що страва не з простих. Доведеться постояти на кухні перш ніж його можна буде подавати до столу. Так що якщо у вас мало часу або ви просто не любите готувати, краще вибрати з грузинської кухні щось простіше.

Сациві з курки — це ідеальний варіант для святкового застілля. Страва не вимагає яких-небудь доповнень і справить враження як смаком, так і зовнішнім виглядом. Традиційно для сациві готують цілу птицю, яку потім розбирають на частини, але від цього правила можна і відходити.

Дуже цікаво дізнатися, які страви грузинської кухні любите ви. Напишіть в коментарях, якими частуваннями ви балуєте своїх близьких, і знаєте про сациві. Якщо так — поділіться, до яких хитрощів ви вдаєтеся, щоб страва була максимально смачним.

Не забувайте, що при подачі на стіл не завадять ще салатики, які будуть овочевими або зробіть улюблені.

Класичний рецепт сациві з куркою по-грузинськи в домашніх умовах

Цей спосіб — класичний, як ви вже зрозуміли з підзаголовка. Тут дотримується традиційна рецептура, і якщо вам хочеться спробувати справжній грузинський сациві, рекомендую звернути увагу на цей варіант.

Інгредієнти:

  • 1 курка (близько 1300 м);
  • 2 цибулини;
  • 50 г вершкового масла;
  • 150 г очищених волоських горіхів;
  • 1 ч. л. борошна;
  • 1.5 ст. л. білого винного оцту;
  • 4 зубчики часнику;
  • 4 гілочки кінзи;
  • Сіль за смаком.

Спеції:

  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • Червоний мелений перець за смаком;
  • 0.5 ч. л. шафрану;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • Зерна граната для прикраси.

Послідовність:

Промиваємо курячу тушку і зрізаємо з неї зайвий жир. Після цього м’ясо кладемо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Після закипання варимо півгодини на невеликому вогні.

З каструлі птицю перекладаємо на тарілку і даємо стекти рідини. Бульйон, що залишився після варіння, проціджуємо через сито. Охолоджену тушку кладемо на деко, покритий фольгою.

Розтоплюємо 20 г вершкового масла і змащуємо їм тушку. Солимо її по своєму смаку і відправляємо в духовку на 20 хвилин при 190 градусах. Періодично курку перевертаємо і змащуємо жиром, що виділився під час запікання.

Тепер зробимо соус. Для цього чистимо і дрібно ріжемо цибулю, а потім обсмажуємо його.

Висипаємо в сковороду з цибулею борошно. Перемішуємо і смажимо все ще пару хвилин, потім заливаємо бульйон. Після закипання тримаємо сковороду ще 2 хвилини на вогні.

Очищені волоські горіхи подрібнюємо у блендері змішуємо з приправами і сіллю.

Додаємо отриману суміш в цибульно-бульйонну масу. Перемішуємо і вливаємо винний оцет. 7 хвилин гріємо соус на вогні, не даючи йому закипіти.

М’якоть птиці відокремлюємо від кісток і шматочками викладаємо в соус. Ставимо все на вогонь і після закипання соусу готуємо хвилину.

Дрібно ріжемо кінзу, часник пропускаємо через прес. Додаємо в сковороду і перемішуємо, після чого прибираємо блюдо в холодильник.

Перед подачею посипаємо блюдо зернятками граната. Приємного апетиту!

Грузинське сациві з курки: простий рецепт в мультиварці

Якщо часу мало, а хочеться побалувати себе, можете приготувати сациві в мультиварці. Класична техніка цього не передбачає, але на самому ділі виходить не менш смачно — перевірте.

Інгредієнти:

  • 600-700 г курки;
  • 150 г ядер волоських горіхів;
  • 1-2 цибулини;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • Пара пучок хмелі-сунелі;
  • 2-3 лаврових листочка;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Пара пучок червоного меленого перцю;
  • 0.5 пучка кінзи або петрушки;
  • Сіль і чорний перець за смаком.

Послідовність:

Промиваємо курку під струменем води і викладаємо в чашу мультиварки. Додаємо лаврушку, сіль, після чого заливаємо м’ясо гарячою водою. Якщо птах бройлерна, готуємо годину на режимі «Суп» або «Варка». Готуємо 1.5 години, якщо курка домашня.

Викладаємо варену тушку в миску і в окрему ємність зливаємо бульйон. Промиваємо чашу мультиварки.

Волоські горіхи подрібнюємо за допомогою блендера.

Цибулю дрібно ріжемо. У чашу мультиварки наливаємо олію і прогріваємо його на режимі «Смаження» протягом 20 хвилин. Після цього додаємо цибулю і готуємо на тому ж режимі 3-4 хвилини.

Додаємо до цибулі горіхи і червоний перець. Сюди ж додаємо пропущені через прес зубчики часнику.

Вливаємо в чашу 1-1.5 ополоника бульйону. Додаємо за смаком зелень і інші спеції.

Викладаємо в отриманий соус курку і тушкуємо 5-7 хвилин у закритому мультиварці. Після цього перевертаємо м’ясо на іншу сторону.

Ще через 5-7 хвилин блюдо буде готово. Розкладаємо його по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати сациві з волоськими горіхами і куркою

Як ви вже помітили, в сациві курка часто доповнюється волоськими горіхами. Вони надають страві особливого смаку. Ось вам ще один варіант соусу з цим інгредієнтом.

Інгредієнти:

  • 2 кг курки;
  • 1 стакан волоських горіхів;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2 цибулини;
  • Сіль за смаком;
  • Кінза, кріп, петрушка, зелена цибуля — 1.5 пучка (всі разом);
  • Мелена паприка, червоний мелений перець, коріандр — 1 ст. л. (всі разом).

Послідовність:

Ділимо курку на шматочки, перекладаємо в каструлю і заливаємо окропом. Варимо протягом години (якщо птиця домашня — довше).

Цибулю ріжемо невеликими шматочками.

І рівномірно обсмажуємо його.

Волоські горіхи подрібнюємо в пудру.

Додаємо горіхову суміш до смаженого цибулі і посипаємо все спеціями.

Сюди ж вливаємо 2-3 ополоника бульйону.

Розбираємо варену птицю на невеликі шматочки і викладаємо їх у соус. В курці не повинно бути кісточок.

Додаємо подрібнену зелень і пропущений через прес часник. Перемішуємо.

Приємного апетиту!

Рецепт сациві з курячим м’ясом і грибами

Зазвичай сациві готують з курки, але не меншою популярністю користується соус з грибів.

У цьому варіанті ми сумісний дві версії: зробимо грибний соус і подамо його з м’ясом.

Інгредієнти:

  • 300 г печериць;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 150 мл курячого бульйону;
  • 3 гілочки зелені;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 4 лаврових листочка;
  • ⅓ Ч. л. хмелі-сунелі.

Послідовність:

Додавати соус будемо до курки, тому заздалегідь окремо приготуйте її по своєму улюбленому варіанту. Бульйон не виливайте, він знадобиться для грибного сациві.

Чистимо та миємо гриби.

Викладаємо їх у каструлю з підсоленою водою і додаємо лаврушку. Гриби варимо 25-30 хвилин, після чого пробуємо на готовність.

Волоські горіхи чистимо і подрібнюємо. Часник пропускаємо через прес.

Цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками.

Обсмажуємо цибулю до появи карамельного відтінку. Вогонь повинен бути маленьким.

Змішуємо в блендері горіхи, смажену цибулю, часник і зелень. Додаємо 50 мл грибного бульйону і перемелюємо все в однорідну масу.

Виходить апетитна горіхово-часникова паста.

Готові гриби виймаємо з бульйону і ріжемо на 3-4 частини. Розмір шматочків можете змінювати на свій смак, я люблю побільше.

Змішуємо гриби і горіхову пасту. Додаємо хмелі-сунелі і 100 мл курячого або грибного бульйону. Все перемішуємо і ставимо в холодильник, щоб соус загус.

Подаємо сациві з куркою, приготованим за улюбленим рецептом. Але насправді таке блюдо може бути і самостійним. Готове.

А тепер ще один спосіб приготування сациві тільки у відеоформаті:

Тепер ви знаєте, як порадувати себе і свою сім’ю справжнім стравою грузинської кухні. А якщо хочете знайти ще більше цікавого, ласкаво просимо на інші сторінки мого блогу. Приємного апетиту!

(Visited 1 times, 1 visits today)