Якщо тобі потрібні ідеальні яблука для їжі, соків, сушіння та джемів, то зверни увагу на опис сорту Цукеркове. Плоди такої яблуні неймовірно соковиті та ароматні, з виразним рум’янцем на жовтій шкірці. А ще це безпрограшний сорт для любителів, так що ти точно впораєшся з доглядом та посадкою!
Опис та характеристики сорту
Назва сорту сповна відображає його суть – смак та аромат дійсно цукеркові. Це вітчизняний гібрид, отриманий із старих російських сортів – Папірівка та Коробівка. У промислових масштабах Цукеркове не вирощують, а ось на дачах та в садах це справжня знахідка! Серед літніх сортів цього – найсолодший і найбагатший смак.
Крона яблуні досить компактна, але потужна і швидко росте, тому її треба регулярно обрізати. Окремі екземпляри можуть спокійно зростати навіть до 5 м. Гілки густо вкриті великим міцним листям. До середини травня дерево покривається великими білими квітами, що нагадують блюдця.
Плоди Цукеркового зовсім невеликі, приблизно в 100 г, зате їх дуже багато. Хоч на перший погляд вони здаються червоними, але насправді шкірка жовта, з дрібними крапками. М’якуш стиглих яблук щільний і соковитий одночасно. Гілки дуже міцні і не прогинаються навіть під рясним урожаєм.
Догляд за яблунею Цукеркове
Сорт Цукеркове спеціально виводили максимально універсальним та невибагливим. Тому при правильному виборі місця та посадці він не потребує жодного специфічного догляду, крім обрізки.
Освітлення
Яблуня Цукеркове краще почувається на сонці, активніше росте і не боїться спеки. Але невелике затінення теж підійде, так що не позначиться на стані та характеристики дерева.
Полив
Це сорт, що ідеально адаптований для міських умов. Цукеркове навіть не потрібно регулярно поливати, хіба що у спекотний сезон. Більшість року дереву цілком вистачає природних опадів.
Грунт
Цукеркове – рясно плодоносить сорт, тому йому потрібний максимально поживний грунт. Добре підходять вологі нейтральні суглинки.Висаджувати яблуні можна окремо або групами, наприклад для озеленення парку.
Підживлення
Хоча сорт Цукеркове не обов’язково треба підгодовувати, він дуже чуйно реагує на добрива. Найкраще підходять мінеральні добрива на основі азоту, влітку – сечовина, а до серпня – калій.
Розмноження та запилення
Щоб отримати колоноподібну яблуню Цукеркове, найефективніше використовувати метод щеплення за допомогою сортового черешка. А для розмноження звичайного дерева на ділянці підходять повітряні відведення. Якщо почнеш підготовку навесні, до осені вже отримаєш готовий саджанець. Рекомендуємо висадити поблизу запилення ще кілька сортів.
Обрізка
Потреба в регулярній інтенсивній обрізці – чи не єдина вада сорту Цукеркове.Забирай усі бічні гілки, обов’язково проріджуй середину, зрізай старі, пошкоджені та болючі пагони. Для колоновидних сортів головне – не зашкодити головній точцізростання, бо інакше почнеться активне розгалуження.
Збирання врожаю
З одного дорослого дерева старше 5-6 років можна зібрати до 100 кг яблук, якщо забезпечити йому належний догляд. Плодоносити воно починає через 2-4 роки, залежно від того, який підщепа. Яблука добре тримаються на гілках і практично не опадають власними силами. Зберігати їх можна до 2 місяців.
Зимівка
Сорт Цукеркове виведено спеціально для наших широт, тому він не боїться морозів. Навіть без укриття після суворої зими яблуня дасть багатий урожай.
Посадка яблуні Цукеркове
Саджанці сорту Цукеркове рекомендується висаджувати провесною. Між деревами завжди має бути відстань: для колоноподібних це мінімум 50-100 см, а для звичайних – 1,5-3 м. Йому підготуй заздалегідь, внеси туди перегній та верхній родючий шар.
При посадці важливо акуратно розрівняти кореневища, тому для зручності роблять невелику земляну гірку. Для ущільнення використовуй грунт, що залишився, і обов’язково сформуй приствольне коло.
Боротьба з хворобами та шкідниками
Стійкість до хвороб та грибків – одна з головних переваг сорту Цукеркове. Майже всі стандартні проблеми фруктових дерев абсолютно далекі від такої яблуні. Плоди стійкі до парші трохи менше, ніж листя, але все одно вище за середнє. Тому для неї достатньо лише стандартного весняного обприскування після потепління.