Якщо я скажу, що сирна Паска — один із самих чудових десертів, думаю, багато хто зі мною погодяться. Це ніжне частування з шматочками сухофруктів або шоколадом здатне просто звести з розуму. А від того, що готується таке ласощі лише раз в році, воно стає ще більш бажаним.
Оскільки скоро у нас нарешті з’явиться привід порадувати себе цим блюдом, пропоную поговорити про рецептах. Як ви вже здогадалися, в цій статті вас чекає від мене чергова підбірка.
Сирна Паска готується з різними наповненнями. Можна зробити її просто з солодкого сиру, але як правило, його доповнюють мармеладом, горіхами, шоколадом, згущеним молоком… загалом, улюбленими солодощами. Власне, так ми і будемо сьогодні робити.
Врахуйте, що на приготування і “прессовку” Великодня знадобиться як мінімум кілька годин. Тому потурбуйтеся пошуком інгредієнтів і вибором рецепту заздалегідь. І якщо з останнім ви цілком впораєтеся самостійно, то з останнім я вам сьогодні хочу допомогти.
І не забувайте також готувати ароматні і пишні паски, адже вони теж символи світлого свята.
Царська сирна Паска без випічки в домашніх умовах — класичний рецепт без яєць
Цей спосіб приготування перевірений часом, тому не змогла його не показати вам. Великдень за такого варіанту виходить дуже смачною і ситною. Зверніть увагу, що тут автор використовує спеціальну форму — пасочницу. Якщо у вас такої немає, але рекомендую придбати. З нею страву відразу набуває свій “канонічний” вид. Але в принципі підійде і будь-яка інша ємність.
Інгредієнти:
- 500 г м’якого сиру;
- 120 г згущеного молока;
- Вершкове масло — 50 г;
- Ізюм — 100 г (можна взяти інші сухофрукти).
Послідовність:
Сир протираємо через сито. Власне, для цього етапу і потрібно, щоб він був м’яким: вам так буде простіше працювати. Ну і звичайно ж, Паска вийде більш ніжною.
Викладаємо в сковороду вершкове масло і ставимо її на вогонь. Коли масло розтопиться приблизно на третину, вимикаємо вогонь і додаємо в сотейник згущене молоко. Перемішуємо інгредієнти до тих пір, поки вони не перетворяться в однорідну масу.
Заливаємо їй сир і знову ж все змішуємо.
Промиваємо і обсушуємо родзинки, а потім додаємо його в сирну суміш. Як ви вже здогадалися — знову заважаємо.
Великдень майже готова. Залишилося викласти сир в пасочницу, выстеленную вологою марлею. Кінцями марлі ми прикриваємо сир, а зверху ставимо який-небудь вантаж. Наприклад, банку з водою. У такому вигляді відправляємо смакоту в холодильник на добу, час від часу зливаючи стікає сироватку.
От і все. Прибираємо вантаж, перевертаємо форму і знімаємо марлю з ласуна.
Прикрашаємо її цукатами, шоколадом або іншими солодощами по своєму смаку. Приємного апетиту!
Паска з сиру з цукатами
В минулому варіанті ми використовували родзинки, а зараз пропоную спробувати Великдень з цукатами. Це не менш ситно і красиво.
До того ж, цукати можете вибрати абсолютно будь-які, так що ви самі вирішуєте, який саме смаковий відтінок буде мати ваше ласощі.
Інгредієнти:
- 500 г сиру;
- 1 яйце;
- 200 мл молока;
- 30 г вершкового масла;
- Цукати — 50 г;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 1 ст. л. пшеничного борошна;
- 4 ст. л. звичайного цукру.
Послідовність:
Розбиваємо в глибоку миску яйця і збиваємо його міксером (приблизно хвилину). Продовжуємо збивати, додаючи цукор. Його кількість можна змінити по своєму смаку. Далі додаємо ванільний цукор і ложку борошна, перемішуємо їх вже віночком до однорідності.
Змішуємо масу з молоком і ставимо на вогонь, попередньо перелив в каструлю.
Помішуємо її до тих пір, поки не вийде досить густий заварний крем.
Ще гарячий крем перекладаємо в тарілку і розчиняємо в ньому шматочок масла. Перемішуємо.
Розминаємо сир звичайною ложкою і заливаємо кремом.
Заважаємо, поки не вийде однорідна кашка. Потім вводимо в неї цукати.
Форму застеляємо марлею і викладаємо в неї сир. Утрамбовуємо його ложкою, після чого прикриваємо кінцями марлі і ставимо зверху вантаж. Відправляємо отриману заготовку в холодильник на 5-6 годин.
Після закінчення цього часу дістаємо Великдень і прикрашаємо цукатами по своєму смаку. Тепер його можна подавати до столу. Приємного апетиту!
А ось ще один спосіб приготування Царської красуні, пробуйте і ви створити таку красу:
Сирна Паска без випічки з желатином
У нашому третьому рецепті приготуємо десерт, який не тільки виходить смачним, але і чудово тримає форму. В цьому нам допоможе невеликий додатковий інгредієнт — желатин. Давайте подивимося, що вийде з цього інгредієнта.
Інгредієнти:
- Зернистий сир 0.2% — 300 г;
- Яйце;
- 8 г желатину;
- 3 ст. л. цукру (кількість можна змінити);
- 0.5 ч. л. ваніліну;
- Вершки 15% (або жирніше) — 3 ст. л.;
- 50 мл води;
- 25 г лимонних цукатів;
- 40 г кураги;
- 1.5 ст. л. кокосової стружки;
- Прикраси з мастики — за бажанням.
Послідовність:
Змішуємо сире яйце з цукром і збиваємо.
Змішуємо сир з отриманою масою.
Подрібнюємо Блендером до однорідного стану. Крупинок практично не повинно залишатися.
Тепер додаємо вершки.
І потім — лимонні цукати дрібно порізану курагу.
Розчиняємо желатин на водяній бані. Щоб він добре розчинився, його потрібно постійно помішувати.
Разом з ваніліном додаємо його в сирну масу. Перемішуємо.
Для створення Великодня можна використовувати пасочницу або пергаментний форму, як автор рецепта. Беремо круглу форму висотою 8 см та діаметром 7 див. Застеляємо її вологою марлею.
Наповнюємо форму сирною масою і залишаємо в холодильнику на ніч.
На наступний день дістаємо.
Посипаємо ласощі кокосовою стружкою.
І потім декоруємо по своєму смаку. Можна мастикою.
Сирна Паска готова! Приємного апетиту.
Як приготувати Пасху з шоколадом і сухофруктами
Ну і звичайно ж не можу обійтися без шоколаду. Спеціально для ласунів ось такий варіант цього і так солодкого ласощі. До речі, крім шоколаду тут ще багато всього цікавого. Втім, краще вам подивитися самим.
Інгредієнти:
- Сир (не зернистий) — 500 г;
- 100 г цукрової пудри;
- 50 г вершкового масла;
- Кориця і ванілін за смаком;
- Вершки 33% — 40 мл;
- 100 г родзинок;
- Пара пучок кедрових горіхів;
- Курага — 10 шт.;
- Сушений інжир — 5 шт.;
- Темний шоколад — за смаком.
Послідовність:
Розламуємо шоколад на шматочки і викладаємо в тарілку разом з вершковим маслом. Ставимо на водяну баню. Розтоплюємо інгредієнти до стану однорідної маси, постійно помішуючи. Після цього даємо їй охолонути.
Промиваємо інжир, родзинки і курагу. Після цього замочуємо їх на 10 хвилин в окропі і зливаємо воду. Нарізаємо курагу і інжир на невеликі шматочки.
Додаємо в сирну масу. Також додаємо ванільний цукор, корицю і пудру. Заливаємо все вершками. Розминаємо всі інгредієнти товкачиком до стану кашки. Пробуємо і, якщо треба, додаємо ще ваніліну або кориці.
Ділимо масу навпіл і одну з них змішуємо з розтопленим шоколадом. Перемішати потрібно дуже добре.
Після цього беремо пасочницу і застеляємо її складеною вдвоє марлею. Шарами викладаємо шоколадний і білий сир, як слід трамбуючи його ложкою. Коли форма заповниться, прикриваємо сир кінцями марлі і ставимо зверху вантаж.
Ніч в холодильнику — і святковий шедевр готова. Прикрашаємо її горішками, а потім подаємо до столу! За бажанням можна полити ще медом або варенням.
Ось такі нескладні рецепти допоможуть вам порадувати своїх близьких солодким у світле свято Великодня. Поповнюйте свою кулінарну книгу і робіть життя яскравішим! Приємного апетиту.