Різдвяна кутя – прості рецепти, як приготувати кутю на Різдво

Кутя — це блюдо, яке традиційно готується на багато православні (і немає) свята. Зокрема, перед Різдвом.

Тому сьогодні я покажу вам кілька нескладних способів порадувати цим солодким і ароматним частуванням своїх близьких. Трохи нижче ви знайдете добірку з п’яти рецептів від різних авторів, кожен з яких отримав безліч позитивних відгуків від самих різних людей.

Розглянемо, звичайно ж, кілька варіантів цього різдвяної страви. Я покажу вам, які інгредієнти традиційно використовуються при приготуванні куті, а ви вже самі вирішите, які з них пустити в хід.

Обов’язково напишіть, який з варіантів приготування здався вам найбільш цікавим. Крім того, рекомендую заглянути і на інші сторінки мого блогу — там вас чекає ще більше корисностей для підготовки до всіх сімейних свят і не тільки.

І сподіваюся, що не забудете про улюбленого соковитого і м’якого гусака або як на рахунок індички, качки? Адже це теж коронні страви.

Як приготувати різдвяну кутю 2020 з рисом

В основі різдвяної куті можуть бути самі різні крупи, але найчастіше це звичайний білий рис. З нього й почнемо! Приготуємо запашну кашу з рисом, медом і сухофруктами.

Інгредієнти:

  • Склянку рису;
  • Жменя кураги;
  • Столова ложка меду (або стільки ж цукру);
  • 6-7 волоських горіхів;
  • Сіль на свій смак;
  • Жменя сушеного кизилу;
  • Жменю родзинок (без кісточок).

Послідовність:

Перебираємо сухофрукти: залишаємо лише цілі — ті, що підійдуть нам для приготування каші. Промиваємо їх і потім, склавши в загальну миску, заливаємо крутим окропом.

Рис теж потрібно промити.

А потім зварити. Для цього пересипаємо його в каструлю і заливаємо водою.

Коли вода закипить, відкидаємо рис на друшляк і промиваємо. Зливаємо Воду з каструлі.

Завантажуємо його назад в каструлю і заливаємо знову водою — вже в більшій кількості. Солимо за смаком крупу і варимо до повної готовності. Зазвичай на це потрібно близько 20 хвилин (якщо варити рис на повільному вогні під кришкою).

Волоські горіхи злегка підсмажуємо на сухій сковороді. Це потрібно, щоб вони були більш хрусткими. А потім ламаємо на невеликі шматочки.

Дістаємо з води сухофрукти, обсушуємо їх (можете скористатися паперовим рушником) і нарізаємо. Родзинки подрібнювати не обов’язково.

До цього часу вже буде готовий наш рис. Промиваємо його і перемішуємо з горіхами і шматочками сухофруктів. Поливаємо все медом.

Заважаємо як слід.

Приємного апетиту!

Простий рецепт куті з пшеницею

Ще один поширений варіант цього святкового страви — кутя з пшеницею. Всупереч відомому думку, частування не обов’язково має бути солодким. Наприклад, ось таку пікантну кашу з часником і горіхами готують грузинські кулінари. Пропоную і нам з вами спробувати!

Інгредієнти:

  • 100 г пшениці;
  • Часник за смаком;
  • Сіль за смаком;
  • 50 г волоських горіхів.

Послідовність:

Заливаємо пшеницю водою в пропорції 2:1 (2 частини води, 1 — пшениці) і варимо до повної готовності 30-40 хвилин. Поки готується крупа, можна зробити заправку. Для цього подрібнюємо горіхи за допомогою блендера. Вийде ось така розсипчаста злегка масляниста кашка.

Потроху її розбавляємо водою з-під пшениці (або звичайною кип’яченою). Перемішуємо.

З’єднуємо готову пшеницю з отриманої заправкою. Додаємо за смаком сіль.

На завершення доповнюємо кутю подрібненим часником або шматочками волоських горіхів. Готове.

Кутя на Різдво Христове з рису з медом

Повертаємося до рису, але на цей раз трохи поекспериментуємо з додатковими інгредієнтами. Представляю вам черговий варіант різдвяної куті, яка готується просто і швидко!

Інгредієнти:

  • 100 г рису;
  • 400 мл води;
  • 3 ст. л. меду;
  • 100 г родзинок;
  • 50 г мигдалю.

Послідовність:

Промиваємо рис до тих пір, поки вода, сливаемая з-під нього, не стане повністю прозорою.

Після цього заливаємо крупу 400 мл окропу і додаємо сіль. Варимо до повної готовності. Щоб каша вийшла розсипчастою, готовий рис можна промити — але іноді в цьому немає необхідності.

Коли рис повністю охолоне, перекладаємо його в миску для каші.

Додаємо родзинки. Якщо він занадто сухий, попередньо замочіть його в окропі на 15 хвилин, а потім просушіть.

Поливаємо все медом і ретельно розмішуємо.

Прикрашаємо готову кутю мигдалем. Замість нього можна використовувати інші горіхи або шматочки фруктів.

Приємного апетиту!

Як готувати кутю у різдвяний святвечір з перловки

В якості основи для каші можна використовувати і перлову крупу. Давайте подивимося, як з цим справляється автор нашого наступного способу приготування. Судячи з численних відгуків, частування виходить дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 50 г перловки;
  • Жменя сушених абрикосів;
  • 20 г маку;
  • 2 ст. л. меду;
  • Цукор за бажанням.

Послідовність:

Заливаємо перловку водою і залишаємо на 4-5 годин. Після цього промиваємо її, занурюємо в нову воду і варимо до повної готовності.

Сушені абрикоси замочуємо на 10 хвилин в окропі.

А потім обсушуємо і нарізаємо на ось такі шматочки.

Мак теж замочуємо на 10 хвилин. Після цього воду зливаємо і заливаємо новий окріп. Знову чекаємо 10 хвилин.

Повторюємо процедуру 3-4 рази: так мак розбухне і збільшиться в об’ємі.

Далі подрібнюємо його за допомогою м’ясорубки або в ступі.

Викладаємо готову перловку в чашку.

Додаємо до неї абрикоси.

А слідом за абрикосами — мак.

Поливаємо все медом.

Перемішуємо інгредієнти. Подається таке блюдо до столу охолодженим.

Сочиво — рецепт приготування з рисом та родзинками

Ну і на солодке — найурочистіший варіант страви в нашій сьогоднішній добірці. Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів, разом вони утворюють дуже гармонійне поєднання. А втім, дивіться самі.

Інгредієнти:

  • 200 р червоного рису;
  • 550 мл води;
  • Щіпка солі;
  • 100 г родзинок;
  • 4 ст. л. рідкого меду;
  • 50 г маку;
  • 30 г кедрових горіхів;
  • 20 г шоколадних цукерок.

Послідовність:

Перебираємо рис, прибираючи сміття, а потім промиваємо його кілька разів.

Пересипаємо крупу в сотейник. Заливаємо її холодною водою і ставимо на вогонь. Після закипання рідини додаємо зовсім небагато солі. Приблизно через 40 хвилин рис буде готовий. Протягом цього часу необхідно періодично піднімати кришку і його перемішувати.

Мак заливаємо окропом приблизно на годину. За цей час він помітно набухне.

З родзинками робимо те ж саме. Тільки час вимочування тут становить 20-30 хвилин.

Готовий рис відкидаємо на сито і чекаємо, поки повністю не стече вся рідина.

Перемішуємо вже остиглий рис з родзинками.

Додаємо мак, попередньо злив з нього воду. Мак можна подрібнити (наприклад, розтерти в ступі) або залишити цілою.

Далі висипаємо сюди ж горішки…

… і виливаємо мед. Все ретельно перемішуємо і даємо куті настоятися приблизно 30 хвилин.

Перед подачею прикрашаємо блюдо тертим шоколадом або шматочками цукерок.

Солодке різдвяне частування готово!

Ну і в ув’язненні ще один святковий варіант, тільки буде показаний в видеоисполнении.

Завдяки цим нескладним рецептами ви зможете влаштувати справжній смачний свято для своїх близьких. Всім приємного апетиту!