Манник на молоці – дуже смачні рецепти повітряного пирога в духовці

Добрий день, гості і підписники блогу!

Дитинство моє припало на пору практично порожніх полиць в нашій країні. Абсолютно всі, в тому числі і різні смаколики для нас, малюків, доводилося «діставати». Але я тоді, звичайно ж, про це не підозрювала.

Так, шоколадні цукерки з’являлися на столі нечасто. Зате ні одне чаювання не обходилося без пирогів.

Найчастіше моя вічно зайнята на роботі мама пекла манник. Це просто (без перебільшення!) чудовий пиріг: часу на його приготування потрібно мінімум, а, якщо «пограти» з добавками, то можна мало не щодня отримувати новий смак.

Не вірите? А ви спробуйте його спекти!

Манник на молоці — дуже смачний і повітряний!

Перший рецепт, який я пропоную вам спробувати – маннік на молоці. Його можна готувати навіть на сніданок для великих маленьких нехочух. Для мами дуже зручний тим, що треба мінімум часу та інгредієнтів, а завжди виходить дуже смачно (навіть у тих, хто піч не вміє, від слова «зовсім»).

Нам знадобляться:

  • По 1 склянці молока, манки, борошна і цукру
  • 1 ч л розпушувача
  • 3 яйця
  • 2 ст л рослинного масла
  • 30 гр масла вершкового
  • За смаком – ванілін

Послідовність:

1. Молоко наливаємо в каструльку і доводимо до кипіння.

На замітку. Звичайно ж молоко можна замінити і на кефір, такий варіант теж існує, але про нього якось в інший раз.

2. Розчиняємо в молоці вершкове масло. Залишаємо, щоб трохи охололо.

3. В окремій мисці до білого кольору збиваємо яйця з ваніліном і цукром.

4. Додаємо рослинне масло і все гарненько збиваємо міксером (або виделкою).

5. У додаємо яйця (продовжуючи збивати!) тепле молоко з маслом.

6. Додаємо манку, перемішуємо і залишаємо хвилин на 20, щоб крупа злегка набрякли.

7. У просіяне борошно додаємо розпушувач і перемішуємо.

8. Змішуємо заготівлю тіста і борошно. Перемішуємо.

9. Беремо форму, змащуємо її маслом і трохи присипаємо манкою.

10. Ставимо форму в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку.

11. Готовність, як і у будь пирога перевіряємо зубочисткою.

12. Дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, виймаємо з форми. Всі!

Пишний і розсипчастий маннік на молоці в духовці (з какао)

Зізнаюся, я – страшенна ласунка. І від поїдання цукерок мене може врятувати тільки власноруч приготований шоколадний манник. Смак неймовірний і шкоди для талії – нуль. Ділюся рецептом.

Нам знадобиться:

  • 200 гр манки
  • 150 гр борошна
  • 200 гр цукру
  • Склянка молока (злегка підігрітого)
  • 2 яйця
  • 100 мл рослинного масла
  • 1 ст л вершкового масла
  • За смаком — какао (1 ст. л), ваніль
  • Розпушувач

Послідовність:

1. Збиваємо цукор з яйцями до пишної піни.

2. Повільно вливаємо олію, не перестаючи збивати.

3. В іншій мисці з’єднуємо тепле молоко з какао.

4. З’єднуємо обидві маси і перемішуємо.

5. Додаємо манку, даємо розбухнути (хвилин 20).

6. Всипаємо борошно з розпушувачем. Перемішуємо.

7. Змащуємо форму вершковим маслом і трохи присипаємо манкою.

8. Виливаємо тісто і ставимо в заздалегідь розігріту духовку.

Пиріг на молоці з манною крупою і ягодами

Влітку моя мама завжди пекла манник з додаванням ягід. Це навіть не пиріг виходив, а, як я тоді була впевнена – справжній ресторанний десерт (я ж кіно дивилася і дуже хотіла бути такою вишуканою, як героїні; і ми з дівчатами часто грали чомусь саме в ресторан…)

Взимку такий пиріг можна робити з варенням, але на мій смак – не те. Зараз свіжі ягоди – спасибі супермаркетам! – є цілий рік. І я печу ягідний манник «під настрій».

Нам знадобиться:

  • По 1 склянці манки і борошна
  • 0,5 склянки кефіру
  • Грам 100 маргарину для тіста (типу «Пампушки»)
  • 100 гр цукру
  • 2 яйця
  • 2 склянки ягід – будь-яких (якщо берете вишню – не забудьте вийняти кісточки)

Послідовність:

1. Чистимо ягоди, миємо, обсушуємо на паперовому рушнику. Великі ріжемо навпіл.

2. Манку заливаємо кефіром.

Важливо! Залишаємо на ½ години, щоб набухла.

3. Відокремлюємо білки яєць від жовтків.

4. Білки збиваємо з цукром в пишну піну.

5. Розтоплюємо Маргарин (наприклад, в мікрохвильовці)

6. З’єднуємо манку з маргарином, додаємо борошно і ретельно перемішуємо (краще міксером).

7. Акуратно вмішуємо білки.

8. Вистилаємо Форму папером і викладаємо в неї ягоди.

9. Заливаємо ягоди тестом.

10. У розігріту духовку (180 градусів) ставимо форму і чекаємо «до сухої зубочистки».

11. Виймаємо з духовки і даємо охолонути. Потім акуратно перевертаємо на блюдо.

Як приготувати маннік на кислому молоці без яєць

Одного недільного ранку я задумала нагодувати сім’ю манником. І – о жах! – виявилося, що в холодильнику немає яєць. Стала думати, що ж тепер готувати на сніданок. Згадала, що в шафі лежить мамина «антикризова» тетрадочка (дорослі жінки, пам’ятайте, у вас були такі – куди ви записували рецепти?).

Це цікаво. Так ось там я знайшла рецепт… лепешняку, для якого мало того, що яйця не потрібні, так ще і скисле молоко повинно бути!

Вирішила ризикнути. І не прогадала: смакота вийшла. Не вірите? Тоді спробуйте!

Нам знадобиться:

  • По 1 склянці манки і цукру
  • Пів-літри молока (кисляку)
  • Пісне масло (для форми)
  • Ваніль, харчова сода
  • 2 солодких яблука (можна будь-які фрукти і/або ягоди)

Послідовність:

1. У мисці змішуємо манку, ванілін і харчову соду і перемішуємо.

2. Вливаємо кисле молоко (чим густіше буде кисляк, тим щільніше вийде тісто).

3. Залишаємо хвилин на 20 набухати.

4. У цей час ріжемо тоненькими скибочками яблука.

5. Форму змащуємо, присипаємо манкою.

6. Виливаємо (або викладаємо) тісто.

7. Зверху – красиво викладаємо яблука. Злегка долонькою їх придавлюємо.

8. Дбати при 180 градусах пиріг буде приблизно півгодини. Готовність перевірити зубочисткою.

9. Чекаємо, поки охолоне і викладаємо на тарілочку. Насолоджуємося!

Манний торт без борошна з яблуками: простий рецепт

Якщо ви з тих, хто терпіти не може возитися з тестом, то цей рецепт для вас! Я зазвичай вдаюся до нього, коли ну зовсім ніколи.
Тут все настільки просто, що і дитина впорається (якщо, звичайно, не боїтеся дозволити йому скористатися духовкою). Отже.

Нам знадобиться:

  • По 1 склянці кефіру і манки
  • Півсклянки (або трохи більше) цукру
  • 4 яйця
  • Яблука
  • Розпушувач (приблизно пакетик)

Послідовність:

1. Манку змішуємо з кефіром і розпушувачем і залишаємо хвилин на 15-20.

2. Акуратно вбиваємо яйця.

3. Яблука тремо на тертці.

4. Ретельно вимішуємо.

5. Викладаємо у змащену форму (якщо силіконова – не змащуємо).

6. Запікаємо приблизно 40 хвилин (перевіряємо зубочисткою).

7. Виймаємо з духовки. Чекаємо, поки охолоне. Пробуємо!

У висновку хочу сказати, що такий ніжний і повітряний манник з використанням молока випікати одне задоволення, адже він шалено смачний і ніжний. Його люблять і діти дорослі. Приємного апетиту!

Всім до зустрічі, поки!