Процес приготування шашлику у багатьох людей викликає асоціацію з приємним відпочинком на дачі або в заміському будинку, з виїздом на природу в компанії друзів. Вдале приготування цього всенародно улюбленого страви залежить не тільки від якості замаринованого м’яса, але і від правильного зручного мангалу.
Особливості і пристрій
Мангалом називається спеціальне пристосування для приготування їжі на вугіллі. Придбати його можна без проблем, але недорогі розбірні вироби швидко виходять з ладу, прогорая і деформуючись, а міцні і якісні мають високу ціну. Тому кращим варіантом, що відповідає вимогам і смакам власника, буде мангал, виготовлений власними руками.
На перший погляд, конструкція виробу досить проста, але при більш детальному вивченні можна помітити деякі особливості, від яких і залежить якість приготовлених страв:
- глибина;
- отвори в нижній частині;
- розмір конструкції;
- поглиблення для шампурів.
Правильна глибина дозволяє розмістити достатню кількість вугілля і отримати необхідну температуру для приготування м’яса.
Отвори в нижній частині забезпечать надходження повітря, необхідного для підтримки температури вугілля. Розміри мангалів підбираються індивідуально. Вони розраховуються виходячи з кількості використання шампурів або розміру решітки для барбекю.
Виріб повинен мати ширину, достатню для розміщення всього шампура, і довжину, що дозволяє готувати одночасно не менше восьми порцій. Виїмки для установки шампурів дозволяють регулювати положення м’яса для го рівномірного обсмаження.
Види мангалів
Існує величезна кількість варіантів виконання мангалів. Їх можна розділити на кілька основних видів:
- Простий. Це виріб середніх розмірів прямокутної форми, яке може мати знімні ніжки і легко переноситься.
- Розбірний. Такий варіант має невелика вага і компактні розміри. Його зручно брати з собою на пікнік або в похід. Він може легко розміститися в рюкзаку.
- Стаціонарний. Масивна конструкція з металу або цегли, зведена на дачній ділянці або у дворі приватного будинку.
Вибираючи для виготовлення відповідний вид конструкції, слід визначитися, де і яким чином він буде використовуватися.
Виготовлення простого мангалу
найпоширеніший вид конструкції — простий мангал зі знімними ніжками. Ця модель може використовуватися як стаціонарне виріб на дачі і як похідний варіант для пікніка, помещаясь в багажнику автомобіля завдяки отсоединяющимся ніжкам.
Роботу слід починати з визначення точних розмірів майбутнього виробу. Відповідні креслення мангала можна знайти в інтернеті або зробити самостійно. Ширину і довжину конструкції розраховують щодо передбачуваної кількості порцій, яке планується готувати. Довжина ніжок повинна бути комфортною для того, хто буде виступати в ролі кухаря.
При загальній висоті виробу 95 см довжина ніжок може скласти 70 см. Глибини основної частини конструкції в 25 см буде достатньо для потрібного кількості спекотних вугілля. Ширина 28 см підійде для шампурів звичайної величини, а довжина 54 см дозволить приготувати одночасно не менше десяти порцій.
По верхньому краю вироби повинні бути нанесені виїмки для розміщення шампурів. Відстань в 6 см між ними дасть можливість обертати порції, не даючи м’яса в порціях стикатися.
По низу металевого короба мангалу необхідно зробити кілька отворів діаметром 1,2-1,5 див.
Процес виготовлення
Перед початком роботи слід підготувати матеріал для майбутнього виробу:
- листи металу 28х25 см 2 шт., 24х25 см 2 шт.,54х28 см 1 шт.;
- трубки з металу довжиною 70 см 4 шт.;
- електроінструмент: дриль, болгарка, зварювальний апарат.
Далі слід чітко дотримуватися рекомендацій покрокової інструкції, як зробити власний мангал:
- На деталі майбутньої конструкції треба попередньо намітити місця скріплення деталей і подальшого зварювання.
- За допомогою болгарки і дрилі зробити зазори для шампурів і отвори для повітря.
- З’єднання частин конструкції. Мангали з металу можуть виготовлятися різними способами: за допомогою болтів, з’єднанням за допомогою пазів ( розбірні моделі), за допомогою зварювання. Самим кращим варіантом вважається зварювання. Вона легко протистоїть перепадів температур і робить вироби більш міцними. Деталі за допомогою зварювального апарату фіксуються по розмітках, потім ретельно проварюються по швах. Щоб конструкція була більш міцною, можна використовувати при зварюванні металеві куточки.
- Приварювання ручок і ніжок. Ніжки можна зробити з різьбленням, щоб їх можна було відгвинчувати. Це дозволить зробити зручним зберігання виробу і його перевезення.
Існують більш прості варіанти металевих мангалів. Наприклад, можна виготовити конструкцію з цільного листа металу, зігнувши його по необхідній формі. В цьому випадку потрібно буде проварити тільки торці. Цікавий варіант являє собою мангал з газового балона.
Газовий балон як матеріал для мангалу
Таку модель можна виготовити дуже швидко. Весь процес займе кілька годин. Виріб з балона передбачає оригінальне оформлення. На представлених фото мангалу своїми руками можна побачити споруди у вигляді підводних човнів, паровозів або різних тварин. Дуже красиво виглядають круглі обтічні вироби з оформленням у вигляді кованих елементів.
Мангал з балона можна доповнити додатковими компонентами у вигляді каганця або решітки барбекю.
До основних переваг такої моделі можна віднести не тільки простоту її виготовлення, але і надійність матеріалу. Газовий балон виконаний з товстого заліза, завдяки яким виріб довго не прогорить і ніколи не деформується під впливом високих температур.
За основу конструкції береться балон об’ємом 50 л. Його розмір можна вважати найбільш оптимальним для приготування шашлику на досить велику компанію.
Слід пам’ятати, що в ємності можуть залишитися пари газу, тому слід дотримуватися обережності і перед початком робіт стравити залишки речовини і, перевернувши балон, видалити конденсат.
Далі потрібно обережно зрізати вентиль і наповнити внутрішню порожнину водою. У такому вигляді балон повинен простояти не менше доби, під час яких його необхідно періодично струшувати.
Для виготовлення мангалу такого типу не обов’язково створювати креслення. Досить промальовувати на корпусі крейдою лінії, по яких за допомогою болгарки буде вирізаний фрагмент, що відкриває ємність і перетворює її на подобу корита.
По краях зрізу потрібно буде зробити виїмки для установки шампурів. Далі потрібно приварити до корпусу ручки і надійні опори. З-за великої товщини заліза конструкція буде мати велику вагу, тому ніжки для виробу повинні бути досить міцними.
Металеві мангали більш прості у виготовленні і використовуються частіше. Стаціонарні вироби з цегли зустрічаються рідше, вони складні у виготовленні, але здатні прикрасити своїм оригінальним дизайном будь дачну ділянку або двір приватного будинку.
Самостійно виготовити кам’яна споруда нелегко без спеціального досвіду, тому створення таких складних печей краще довірити професіоналам.