Навіть досвідчені садівники з багаторічним стажем сходяться на тому, що Медуниця – беззастережно в топі солодких ранніх яблунь. Опис плодів ховається у їхній назві – вони дійсно привертають увагу вираженим медовим присмаком та ароматом. Такі яблука приємно їсти прямо з дерева! А поки що ми розповімо тобі про особливості посадки та догляду за сортом!
Опис та характеристики сорту
Медуниця – літній вітчизняний сорт, який селекціонер Ісаєв вивів ще у п’ятдесятих роках. Він поєднав у собі найкращі риси російських та канадських сортів, обзавівся відмінним імунітетом та стійкістю до морозів. Хоча робота зайняла близько двадцяти років, результат беззастережно коштував кожного.
Плоди середні, близько 120-150 г, ідеальної округлої форми. Зрідка зустрічаються конічні яблука – але це норма, а чи не патологія. Шкірка жовто-зеленого відтінку густо вкрита червоними та оранжевими смужками, за рахунок чого яблука часто здаються повністю червоними.
Насправді назвою Медуниця зобов’язана не вираженому аромату, хоча це здається очевидним. Сорт назвали на честь однойменної квітки, яка розпускається навесні раніше за інших. Медуниця – солодка порода з мінімальною кислотністю та щільною, соковитою м’якоттю.
Високоросла яблуня у звичайному вигляді зростає до 7 метрів. Від природи її крона пірамідальна, так що завдяки формуванню та правильному щепленню легко отримати колоноподібну яблуню. Округле, але трохи витягнуте листя пофарбоване у світлий зелений, іноді – з жовтизною.
Через 5-6 років дерево дає стабільний та сильний урожай, який збирають уже у середині серпня. Після 15 років доведеться допомагати з формуванням зав’язей, але так воно зможе плодоносити понад 50 років. Слідом за популярністю сорти вивели Медуницю зимову, яка плодоносить до середини осені, а врожай зберігається до весни.