8. Маркіз
Великі бурштинові ягоди легко впізнати навіть з відстані. Це універсальний столовий сорт, який часто використовують для приготування білих вин. Додаткові переваги – підвищена стійкість до грибка.
9. Кеша
Ранній виноград плодоносить більшими округлими ягодами з ніжною зеленою м’якоттю. У міру дозрівання шкірка набуває жовтуватого або коричневого відтінку.
10. Русбол
Округлі або овальні виноградини на сонці покриваються легким рум’янцем. Це один з ранніх сортів без кісточок. Ягоди найкраще вживати свіжими.
11. Запорізький
Ранній урожайний сорт дає великі та щільні грона вагою до 1,5 кг. Ягоди дрібні, але дуже смачні, солодкі, з м’якою м’якоттю та тонкою приємною шкіркою.
12.Кенадіс
Цей сорт особливо цінується у північних регіонах, тому що у нього найвища морозостійкість серед усіх видів винограду без кісточок.Крім того, він може зберігатися місяцями та ідеально підходить для соків.
13. Марс
Великі фіолетові виноградини виразно пахнуть лісовими ягодами. Середньостиглий сорт чудово зберігається, не тріскається і підходить для тривалого транспортування.
14. Бідан
Середньопізній дрібний сорт з рожевими циліндричними ягодами, які найсмачніше у свіжому вигляді. Плоди красиві та ароматні, але лозі обов’язково потрібний посилений захист від грибка.
15. Хімрод
Незвичайний сорт примітний специфічним смаком та ароматом. Його часто використовують із виробництва білих вин. А ще він стійкий до грибка та низьких температур.
16. Аттика
Головна перевага цього винограду – стійкість до тривалого зберігання та тривалого транспортування. Для цього ніжний фіолетовий кишміш не потребує додаткової обробки.