Сациві з курки по-грузинськи – класичний рецепт

Це дивовижне блюдо я для себе відкрила недавно. Я взагалі дуже люблю все гостреньке, а сациві з курки ідеально підходить під цю категорію страв. Разом з тим соус виходить дуже ніжним, так що у мене його із задоволенням їдять навіть діти.

Відразу зазначу, що страва не з простих. Доведеться постояти на кухні перш ніж його можна буде подавати до столу. Так що якщо у вас мало часу або ви просто не любите готувати, краще вибрати з грузинської кухні щось простіше.

Сациві з курки — це ідеальний варіант для святкового застілля. Страва не вимагає яких-небудь доповнень і справить враження як смаком, так і зовнішнім виглядом. Традиційно для сациві готують цілу птицю, яку потім розбирають на частини, але від цього правила можна і відходити.

Дуже цікаво дізнатися, які страви грузинської кухні любите ви. Напишіть в коментарях, якими частуваннями ви балуєте своїх близьких, і знаєте про сациві. Якщо так — поділіться, до яких хитрощів ви вдаєтеся, щоб страва була максимально смачним.

Не забувайте, що при подачі на стіл не завадять ще салатики, які будуть овочевими або зробіть улюблені.

Класичний рецепт сациві з куркою по-грузинськи в домашніх умовах

Цей спосіб — класичний, як ви вже зрозуміли з підзаголовка. Тут дотримується традиційна рецептура, і якщо вам хочеться спробувати справжній грузинський сациві, рекомендую звернути увагу на цей варіант.

Інгредієнти:

  • 1 курка (близько 1300 м);
  • 2 цибулини;
  • 50 г вершкового масла;
  • 150 г очищених волоських горіхів;
  • 1 ч. л. борошна;
  • 1.5 ст. л. білого винного оцту;
  • 4 зубчики часнику;
  • 4 гілочки кінзи;
  • Сіль за смаком.

Спеції:

  • 1 ч. л. меленого коріандру;
  • Червоний мелений перець за смаком;
  • 0.5 ч. л. шафрану;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • Зерна граната для прикраси.

Послідовність:

Промиваємо курячу тушку і зрізаємо з неї зайвий жир. Після цього м’ясо кладемо в каструлю і заливаємо гарячою водою. Після закипання варимо півгодини на невеликому вогні.

З каструлі птицю перекладаємо на тарілку і даємо стекти рідини. Бульйон, що залишився після варіння, проціджуємо через сито. Охолоджену тушку кладемо на деко, покритий фольгою.

Розтоплюємо 20 г вершкового масла і змащуємо їм тушку. Солимо її по своєму смаку і відправляємо в духовку на 20 хвилин при 190 градусах. Періодично курку перевертаємо і змащуємо жиром, що виділився під час запікання.

Тепер зробимо соус. Для цього чистимо і дрібно ріжемо цибулю, а потім обсмажуємо його.

Висипаємо в сковороду з цибулею борошно. Перемішуємо і смажимо все ще пару хвилин, потім заливаємо бульйон. Після закипання тримаємо сковороду ще 2 хвилини на вогні.

Очищені волоські горіхи подрібнюємо у блендері змішуємо з приправами і сіллю.

Додаємо отриману суміш в цибульно-бульйонну масу. Перемішуємо і вливаємо винний оцет. 7 хвилин гріємо соус на вогні, не даючи йому закипіти.

М’якоть птиці відокремлюємо від кісток і шматочками викладаємо в соус. Ставимо все на вогонь і після закипання соусу готуємо хвилину.

Дрібно ріжемо кінзу, часник пропускаємо через прес. Додаємо в сковороду і перемішуємо, після чого прибираємо блюдо в холодильник.

Перед подачею посипаємо блюдо зернятками граната. Приємного апетиту!