Всі, хто вперше зважився обзавестися полуничною плантацією, жахається від кількості та різноманітності сортів. Ранні, середні, пізні – і це ще не межа. Адже треба підбирати їх ще й з урахуванням особливостей ґрунту та клімату свого регіону. Ділимося найкращими сортами полуниці для Підмосков’я!
Ранні сорти полуниці для Підмосков’я
Перші ягоди гарні тим, що вони з’являються, коли про інші ще рано мріяти, так що врожай можна зібрати вже навесні. Є думка, що така полуниця несмачна, але це точно не про наші сорти!
Аніта
Яскраво-червоні ягоди середнього розміру важать до 50 г, а кожен кущ дає до 2 кг за сезон. Аніта добре переносить транспортування, його можна їсти так, використовувати в кулінарії або в промислових масштабах. Сорт зимостійкий, але не переносить глинисті ґрунти.
Кардинал
Урожайний сорт дає близько 1 кг ягід середнього розміру з невеликого кущика.Кардинал – ще один морозостійкий та невибагливий сорт, який нормально почувається у відкритому ґрунті. Але такій полуниці потрібно дуже багато світла і досягти повторного врожаю не вдасться.
Альба
Полуниця Альба насичена, щільна і дуже ароматна, а ще – напрочуд врожайна і не дрібніє. У Підмосков’ї її рекомендується вирощувати у теплицях чи контейнерах, бо у відкритому ґрунті вона чутлива до холодів. Дивно, але Альбу можна вирощувати навіть у звичайних вазонах.
Сударушка
У Підмосков’ї вітчизняна Сударушка демонструє фантастичну стійкість до холодів та хвороб. Кожен кущ дає близько 1 кг ягід, але врожайність можна підвищити підживленням та добривами. Ягоди мають виразний кисло-солодкий смак і суничний аромат.
Кент
Хоча кущики полуниці Кент і невеликі, але з кожного можна зібрати по 0,7-1 кг ягід. У сорту підвищена морозостійкість, тому він не боїться навіть найхолодніших зим у Підмосков’ї. Ягоду можна далеко перевозити та довго зберігати у прохолодних приміщеннях.
Деройял
Невибагливий ранній сорт більш чутливий до холодів, але чудово переносить спеку при регулярному поливі. Краще вирощувати таку полуницю в теплицях, інакше на зиму обов’язково потрібні укриття із соломи та перегною. Деройял росте на будь-якому ґрунті, майже не хворіє і дає до 1 кг ягід з кущика.
Пізні сорти полуниці для Підмосков’я
Сезон минає, хвиля врожаю вичерпується, але ягоди досі хочеться! У такому разі на виручку приходять пізні сорти полуниці, які дозрівають до кінця літа і плодоносять до осені.
Богема
Вітчизняний сорт дуже високий і врожайний, з великими широкими ягодами неоднорідної форми. Кінчики недозрілих плодів зелені, але потім теж стають темно-червоними та блискучими. Богема довго зберігається, легко переносить транспортування та не боїться холодів.
Еліс
Смачні та ароматні десертні ягоди виростають до 35 мм. Кожен кущ дає близько 1,5 кг урожаю, який довго зберігається та легко переносить перевезення. Еліс вміє легко адаптуватися до клімату та погоди, що особливо цінно у Підмосков’ї.
Холідей
В Америці сорт відноситься до десертних завдяки солодким, ароматним ягодам. Полуниця хороша свіжою, замороженою або обробленою, але до кінця плодоношення ягоди дрібнішають. У Підмосков’ї Холідею потрібні регулярні підгодівлі, інакше кущики можуть хворіти та чахнути.
Мальвіна
Чудовий пізній сорт полуниці дає солодкі, цукристі ягоди великого розміру – до 45 г. Це знахідка німецьких селекціонерів, яка чудово прижилася за умов Підмосков’я.Мальвіна дозріває однією з останніх та зберігає смакові якості весь період плодоношення.
Таго
Голландський сорт не дуже хороший для промислових потреб, але відмінно підходить для приватного саду в Підмосков’ї. Стигла полуниця набуває насиченого бордового кольору, але вона не однорідна за формою. Зате Таго стійка до хвороб, має хороший імунітет і не боїться морозів.
Ремонтантні сорти полуниці для Підмосков’я
Будь-яка полуниця дає відмінний урожай, якщо її доглядати, але деякі сорти дають його двічі за сезон. Вони називаються ремонтантними, і найчастіше вони ж – найстійкіші та невибагливі до умов Підмосков’я!
Монтерей
Каліфорнійський сорт невибагливий до температури та кількості освітлення. Хоч зовні ягоди Монтерея і не помітні, але вони солодкі, запашні і хороші для заморозки. Залежно від догляду, з куща можна зібрати до 2 кг, причому у рекордних 4 заходи.
Діамант
Цей сорт полуниці відомий високою врожайністю та тонким, але дуже насиченим смаком. Діамант дає стабільний та рівномірний урожай протягом сезону. У нього світла м’якоть, тому його майже не переробляють, але це ніяк не впливає на насолоду свіжих плодів.
Альбіон
Сорт добре знайомий усім садівникам, адже він дуже популярний саме у Підмосков’ї. Великі м’ясисті ягоди можна збирати весь теплий сезон – до 2 кг із куща. Друга головна перевага Альбіону – підвищена стійкість до грибкових захворювань та вірусів.
Гірлянда
Полуниці Гірлянда можна вирощувати як завгодно і де завгодно – навіть у горщиках на балконах. У Підмосков’ї без несподіваних літніх заморозків вона плодоносить до жовтня ягодами до 40 г.А ще це дуже декоративний сорт, бо на кущиках можуть одночасно бути плоди та квіти.
Мара де Буа
З усіх сортів у Мара де Буа один із найвиразніших суничних смаків та ароматів. Ягода досить дрібна, зате її багато, і врожай можна збирати з кінця весни до осені. У наших широтах Мара де Буа адаптується з ймовірністю 95%.
Великі сорти полуниці для Підмосков’я
Це не найбільша група, зате до неї входять найсоковитіші і м’ясисті ягоди значних розмірів. Усього 4-5 таких плодів легко важитимуть більше половини кілограма!
Лорд
Кустики сорту Лорд виростають до півметра і дають рясний урожай із соковитих солодких ягід по 100 г кожна. Полуниця стійка до морозів та посухи, плодоносить до 10 років і невибаглива до ґрунту. Але вона не переносить болотисту місцевість, а вусики дуже швидко розростаються дільницею.
Московська Ювілейна
Навіть назва сорту вказує, що він ідеально пристосований для Підмосков’я. Ягоди красиві, але злегка рідкі, так що для заморозки не підходять. Московська Ювілейна полуниця не боїться грибка, але приваблює птахів, із якими доведеться боротися.
Королева Єлизавета
Московський сорт дає ягоди до 100 г або навіть більше, з урахуванням догляду. Як і сорт Королева Єлизавета II, при регулярних підживленнях цей може бути ремонтантним. Але він більш стійкий до клімату регіону і завдає менше клопоту.
Королева Єлизавета II
Цей ремонтантний сорт у Підмосков’ї радує до 3 разів за один сезон. Ягоди залишаються великими, до 120 г, і збирати їх можна до жовтня.Але щоб Королева Єлизавета II була такою врожайною у Підмосков’ї, їй потрібен систематичний та регулярний догляд із підживленням.
Гігантелла
Ще один сорт з назвою, що говорить, дає плоди вагою до 120 г. Гігантелла не надто любить посуху і потребує захисту від шкідників, зате стійка до морозів і має хороший імунітет. Головне – правильно підібрати ґрунт, в ідеалі – суглинистий.