З настанням літа всі їдуть на дачі або в заміські будиночки, щоб відпочити від міської суєти на природі, посмажити м’ясо або просто приготувати що-небудь на відкритому вогні. У цій ситуації без мангалу не обійтися. Є переносні пристосування, але на них не все можна посмажити. Тому більшість заздалегідь роблять планування мангалів, і найчастіше з цегли.
У статті можна буде дізнатися, як зробити мангал, які бувають види, і що для цього потрібно.
Мангал з цегли
Мангали для заміського будинку або дачі сильно відрізняються від переносних або швидкомонтованих конструкцій. Один з головних плюсів – це можливість зберігати всі пристрої в одному місці і вони не будуть заважати в гаражі або у будинку.
Ще один важливий плюс – рівномірний розподіл спека по всій частині мангалу. Завдяки цьому плюса страви виходити більш соковитими і насиченими.
Плюс в тому, що мангали з цегли бувають закритими, з окремою коптильнею і плитою для казана. Це скорочує час на приготування кількох страв.
Варто врахувати, що мангали з цегли безпечні і дуже стійкі, адже їх неможливо упустити людині, на відміну від переносних конструкцій.
Підготовчі роботи
Перед тим як зробити установку, необхідно зробити креслення мангалу, потім очистити і розрівняти під нього місце, яке не повинно знаходитися поруч з будинком. Далі заливається фундамент потрібного розміру, відмінно підійде стрічковий або монолітний фундамент, з присутністю арматур.
Якщо мангал буде робитися з димоходом, потрібно враховувати наявність поруч дерев, які можуть загинути із-за великої кількості диму і кіптяви.
Цегла краще вибирати червоний, а для його сполуки використовувати розчин з жирної глини або спеціальний вогнетривкий розчин. Гіпсовий і цементний розчини не підійдуть, адже вони поступаються в термостійкості.
Якщо ж мангал викладається з каменю, то добре підійде граніт або базальт, так як звичайний камінь лопається при високій температурі.
Мангал з цегли з піччю під казан
При зведенні цієї споруди фундамент не потрібний. В основі лежить металева конструкція, а перегородки між мангалом і піччю виконані з металу, щоб зручно було перекидати вугілля. Верхня частина зроблена з вогнетривкої, червоної цегли. Мангал повинен бути заввишки 16 сантиметрів, а піч у два рази вище. Зверху печі лягає чавунна плита, для зручності установки на ній казана або сковороди.
Барбекю з цегли
За основу також береться фундамент. Сама конструкція виготовляється з цегли, подвійним шаром, у вигляді літери «П». Всередині мангал обробляється вогнетривким розчином, особливо в місцях прямого контакту з вогнем. На зручному рівні ставляться дві решітки. Одна для вугілля, інша для приготування продуктів.
Мангал з дахом у вигляді арки
Така конструкція відмінно впишеться в інтер’єр дачного будиночка. На фундамент кладеться основа з природного каменю або цегли. Робити її можна П-подібної форми, щоб вниз складати вугілля або дрова. Для стійкості додатково робиться стінка ззаду основи. Після укладається плита, і на неї зводиться цегляна конструкція арочного типу. При зведенні арки, у верхній частині необхідно буде зробити посилення, щоб конструкція не зруйнувалася.
Трубу слід робити за розмірами – 1⁄4 перетину внутрішньої частини мангала і покрити її поверхня матеріалом, який не проводить тепло. Це покриття зменшить ймовірність загоряння, якщо мангал з дахом і стоїть до альтанки.
Мангал з димоходом
Конструкція трохи схожий на барбекю, але до неї додалися: місце для дров, окрема стільниця, димар і критий мангал.
Основна частина виконується у формі букви «Ш» і ставиться на забетоновану поверхню. Далі зводиться перегородка, але цегла необхідно класти впоперек, для більшої надійності.
Наступним етапом лягає місце під готування продуктів і задня стінка. При зведенні жаровні краще брати вогнетривкий матеріал, він менше піддається ерозії.
На завершення робиться димар. Застосовувати можна цегла або метал. Якщо цегла, то кладеться він сходинками на звуження, а якщо метал, то просто береться заготівля і встановлюється поверх мангалу.
Альтанка з цегли з мангалом
Такий мангал підійде для заміського будинку, де є великий дворик, так як конструкція потребує багато вільного простору. Для початку необхідно зробити невеликий, рівна котлован, укласти арматурні з’єднання і залити все бетоном, щоб він трохи підносився над землею.
Після того як бетон застигне, робляться стіни з цегли, але де буде розташовуватися мангал, застосовувати краще вогнетривкий матеріал. Коли стіни досягнуть бажаної висоти, будується верхня перегородка і лягає дах, залишаючи місце під димохід.
Тепер ставиться сам мангал. Кладеться він у місці, де розташована вогнетривка стіна. При зведенні димоходу слід враховувати висоту даху і робити його значно вище, а по закінченню накрити захисним листом, щоб не потрапляли опади.
Розбірний гриль з лавкою
Принцип зведення простий. Краще мати постійну забетонований або викладену, кам’яну площадку. На ній буде зручніше ставити гриль. Сама конструкція складається з бетонних блоків і решітки. Блоки виставляються один перед одним на відстані решітки, на якій будуть готуватися продукти. Задня стінка робиться трохи вище, тим самим утворюється поличка для підручних засобів.
На невеликій відстані від мангала з блоків споруджується лавочка. Необхідно викласти в два або три шари блоків, головне останній шар потрібно класти поперек інших, для стійкості всієї конструкції. Можна зробити півколом, для хорошого поєднання з мангалом.
Мангал з старої бочки
Напевно, у кожного з власників будинку на землі є старі бочки. З неї вийде хороший мангал.
Бочку треба обрізати, залишити 50-60 сантиметрів. Встановити її на бетонну або викладений з цегли поверхню. Далі за допомогою цеглин і вогнетривкого розчину закладається бочка, залишаючи внизу невеликий прохід для укладання дров. Кладуться вони до самого краю, вирівнюючи всі в один рівень.
Мангал на швидку руку
Для мангалу такого типу необхідно очистити поверхню від трави і листя, при бажанні зробити невеличку ямку. Перші 4 цегли ставити потрібно щільно і стійко, адже вони є основою. Ширина повинна бути 30-35 сантиметрів, а довжина 55-60.
Коптильня гриль з цегли
При будівництві багатофункціональної коптильні знадобиться:
- забетонована поверхню;
- цегла;
- вогнетривкий матеріал;
- решітка.
Сам процес зведення не дуже легкий, адже треба зробити так, щоб коптильня не втрачала тепло, і можна було одночасно користуватися грилем. Тому відсіки для доставки вугілля робляться з двох сторін, щоб тепло швидко не йшло і розподілялося рівномірно. Зверху ставиться решітка і кріпиться до цеглин для стійкості.
Прочитавши статтю можна зробити висновок і взяти на замітку, що краще підійде мангал саме з цегли, а зробити його можна хоч маленьким, компактним, хоч окрему альтанку з цегли з мангалом.
Це мала частина можливих варіантів. У всесвітній павутині є велика кількість фото мангалів з цегли, якими теж можна озброїтися при зведенні власного мангалу.