Їстівні гриби – назви, фото та описи

Їстівні гриби: назви, фото та описи
Царство грибів настільки велике і різноманітне, що розбиратися в ньому можна кілька сезонів, а то й років. Ця добірка допоможе освоїтися новачкам та освіжить пам’ять досвідченим грибникам. Зібрали для тебе найпопулярніші їстівні гриби з фото, назвами та описами!

1. Білий гриб

Найцінніший гриб, який найчастіше використовується у кулінарії. У нього щільна м’якоть із яскравим смаком та ароматом. Білий гриб – це боровик. Капелюшки особливо великих екземплярів сягають 50 см.

Білий гриб

2. Глива

Їх ще називають устричними грибами, і в природному середовищі це гриб-хижак. Але для людини вона абсолютно безпечна. Чим старший гриб – тим він жорсткіший, але вік легко визначити по діаметру капелюшка. Молоді – до 10 см.

Глива

3. Польський гриб

Це один із найпопулярніших представників боровиків, якщо не самий. Дуже цінний кулінарний продукт, який готують практично як завгодно. Зовні польський гриб нагадує білий.

Польський гриб

4. Лисичка

Яскравий помаранчевий відтінок та характерну форму лисички складно не впізнати. Капелюшки молодих грибів злегка опуклі, але з віком змінюють форму та закручуються.

Лисичка

5. Опеньок

Цей щільний і дуже ароматний гриб насправді паразит, який росте на пнях і деревах. Розмір капелюшка варіюється від 2 до 15 см, і рудувате забарвлення стає яскравішим до середини.

Опенок

6. Шампіньйон

Найпопулярніший і «повсякденний» їстівний гриб. Їх капелюшок набагато більше ніжок, а колір варіюється від сірого до бурого. Діаметр окремих представників сягає 20 см.

Шампіньйон

7. Підберезник

Цей гриб легко дізнатися не лише за місцем виростання, але й яскравим ароматом. Підберезники можна готувати як завгодно – вони гарні у будь-яких стравах. Головне, не сплутати його із жовчним грибом!

Підберезовик

8.Подосиновик

За смаком та харчовою цінністю загалом подосиновик наближається до білого гриба. У нього висока товста ніжка, бурий або оливковий капелюшок і м’ясиста світла м’якоть, що темніє на повітрі.

Подосиновик

9. Їстівний дощовик

Незважаючи на назву, це представник печериць. Його цінують за виразний грибний смак, але в кулінарії використовуються тільки молоді гриби. З віком м’якуш стає жорстким.

їстівний дощовик

10. Строкатий парасолька

Це дуже смачний гриб, але його варто збирати лише досвідченим грибникам. Його дуже легко сплутати з отруйними родичами, або навіть з мухоморами. У міру зростання капелюшка досягає колосальних розмірів – до 50 см.

Строкатий парасолька

11. Масляна

Найпопулярніший представник однойменного вигляду. У деяких регіонах гриб відомий під назвою болотовик. Маслюки досить дрібні, приємного кремового відтінку, з оригінальним маслянистим смаком.

Маслоня

12.Сироїжка

Група цих грибів налічує кількадесятків видів, і майже всі вони їстівні. Сироїжки можна дізнатися по загнутих краях капелюшка, а ось колір варіюється від сірого до червоного.

Сироїжка

13. Кільчастий ковпак

Його легко впізнати по великому конусному капелюшку та кремовому відтінку. Біла м’якоть швидко жовтіє на розрізах та розломах. Проблема в тому, що ковпак має багато отруйних двійників.

Кільчастий ковпак

14. Овечий трутовик

Його легко впізнати по великому світлому капелюшку, який тріскається і стає бугристим з віком. Молодий гриб можна їсти навіть сирим. У деяких регіонах цей вид трутовика занесений до Червоної книги.

Овечий трутовик

15. Груздь справжній

Справжній груздь належить до сироїжкових. У нього лійчастий капелюшок з краями, які сильно закручуються всередину. У груздя гіркуватий смак, але приємний фруктовий аромат.

Грузь справжній

16. Шіїтаке

Це популярний японський гриб, без якого взагалі не обходиться азіатська кухня.Їх успішно розводять практично повсюдно, тому дістати їх – зовсім не проблема.

Шиїтаке

17. Козляк

Незважаючи на не наймилозвучнішу назву, це поширений представник маслюків. Ти можеш знати його під назвою моховик чи ґрат. Структура губчастого капелюшка дуже пориста.

Козляк

18. Цезарський гриб

Його називають цезарським мухомором, тому що він нагадує отруйний червоний мухомор. Але це їстівний гриб з красивим золотистим капелюшком, гладкою поверхнею та приємним смаком.

Цезарський гриб

19. Рижик

Рижки мають особливий смак, через який відносяться до найцінніших грибів. Яскраві помаранчеві платівки цікаво реагують на контакт із повітрям – вони зеленіють.

Рижик

20. Товстоногі опінок

Незвичайний представник опеньків з коричневим лускатим капелюшком. У нього злегка гіркуватий смак із виразними сирними нотками. Найкраще він відкривається після виварювання.

Толстоногий опінок

21. Дубовик

Ще один смачний вид боровиків теж схожий на білий гриб. Росте він, як легко здогадатися, у дубових лісах. Його можна відрізнити за темнішим сірувато-бурим забарвленням.

Дубовик

22. Танцюючий гриб

Він же грифол. Зовні гриб нагадує клубок химерно зрощених тонких і хвилястих капелюшків. Вони ростуть великими групами і маскуються під кору.

Танцюючий гриб

23. Трюфель

Трюфель взагалі складно назвати грибом зовні – він абсолютно непримітний та непривабливий, ще й без ніжки. Трюфелі ховаються в ґрунті та їх важко відшукати, але унікальний смак виправдовує всі складнощі.

Трюфель

24. Білий підвантаження

Іноді його називають сухим грузде, але насправді він взагалі не відноситься до цього роду. У нього пріснуватий смак, зате він дуже поширений по всьому континенту.

Білий підвантажень

25. Синяк

Наперший погляд цей гриб може відлякати, тому що при найменшому механічному пошкодженні він синіє. Причому, це дуже яскравий відтінок синього. Але речовина, яка викликає цю реакцію, є повністю безпечною.

Синяк

26. Мокруха

Цей гриб ще називають слимаком. Але попри це він цілком смачний. Ще один вагомий плюс мокрухи в тому, що її неможливо сплутати з отруйними грибами – вона не має двійників.

Мокруха

27. Трубчастий лопастник

Його ще називають трубчастою лисичкою, бо вони трохи схожі. Але у лопатника рівномірно тонка ніжка, і більш сірувато-бурий відтінок. Смак гриба досить слабкий, але цікавий.

Трубчастий лопастник

28. Підсосновник

У нього є ще кілька назв – сірка та сіра рядівка. Гриб вимагає ретельного виварювання, але його яскравий і виразний смак точно того вартий.

Підсосновник

29. Зморшок

Зморшки особливо охоче ростуть на місцях старих згарищ та вирубаних лісів.Як і слідує з назви, їстівний зморшок цілком їстівний, і його навіть не потрібно попередньо варити.

Сморчок

30. Жовтий боровик

Його ще називають напівбілим грибом, і вони справді найближчі родичі. Зростає він найчастіше в гірській місцевості і підходить для сушіння або маринування.

Жовтий боровик

31. Валуй

Або бичок. Цей гриб із пружною білою м’якоттю та пластинчастою структурою відноситься до сироїжок. Капелюшок валуючи жовтого або бурого відтінку, стає плоским з віком. Молоді гриби гарні у маринованому вигляді, але їх потрібно вимочувати.

Валуй

32. Лиловонога рядовка

Ще один представник свого великого сімейства, який цінується за незвичайний солодкуватий смак. І за незвичайний вигляд, тому що його ніжка справді має химерний фіолетовий відтінок.

Лиловонога рядовка

33. Жовтий груздь

Один із найцінніших грибів у наших широтах.У нього великий м’ясистий капелюшок жовтого або горіхового відтінку зі злегка липкою шкіркою. М’якуш має цікавий гострий присмак.

Жовтий груздь

34. Георгієв гриб

Він же – травнева рядівка. У нього великий капелюшок ніжного кремового відтінку на пружній білій ніжці. Найчастіше він росте на луках та пасовищах, але зустрічається і в лісах.

Георгієв гриб

35. Товстуха

Це ж – їстівний павутинник, і росте вона зазвичай в мохових лісах і лишайниках. Ніжка нагадує пузатий барило, яке звужується ближче до капелюшка.

Товстушка

36. Золотиста лусочка

Це той гриб, який просто неможливо з чимось сплутати. Від ніжки до капелюшка він весь покритий золотистими лусочками. У нього дуже незвичайний солодкий смак, але врахуй, що деякі люди викликають біль у животі.

Золота луска>

37. Білянка

Або хвиля біла. Гриб з невеликим воронковидним капелюшком, який з віком жовтіє і стає більш гладким.Здебільшого, білянки ростуть великими групами. Врахуй, що в неї досить їдкий сік.

Білянка

38. Благушка

Цей гриб ще називають лісовим печерицем, і він справді схожий на звичні печериці в магазині. На білій ніжці – великий коричневий капелюшок яйцеподібної форми.

Благушка

39. Королівський боровик

Його досить складно знайти, але тим він цінніший зі своїм щільним і насиченим смаком. Цей боровик легко впізнати по червонувато-рожевому відтінку капелюшка. М’якуш на зрізі синіє на повітрі.

Королівський боровик

40. Жовтий їжачок

Це не тільки смачний, але й дуже зручний гриб, тому що його не потрібно спочатку вимочувати чи виварювати. Хвилястий капелюшок зі зворотного боку покритий дрібними шипастими наростами.

Жовтий їжачок