Рано чи пізно будь-який чайник неминуче обростає «корисними копалинами». Навіть якщо ти регулярно його споліскуєш і заливаєш лише фільтровану воду, повністю уникнути неприємностей навряд чи вдасться. Тому зараз розберемося, чи можна перемогти накип у чайнику підручними засобами та як це зробити!
1. Cода
Універсальний метод для всіх матеріалів, не чутливих до легких абразивів: від пластику до алюмінію або емальованого посуду.
Тобі знадобиться:
Столова ложка харчової соди на півлітра води. Можеш взяти кальциновану – так навіть ефективніше.
Що робити:
Розчини соду у воді, наповни розчином чайник і постав його грітися. Металевий залиш повільно кипіти приблизно на півгодини, а електричний остуди і нагрівай знову для ефективності. Якщо наліт зовсім незначний або боїшся зіпсувати дорогу техніку, спробуй більш делікатний метод. Для цього закип’ятіть чисту воду, всип соду вже в окріп і залиш остигати. Це не розчинить накип повністю, але розм’якшить його, щоб змити губкою.
2. Лимонна кислота
Класичний та найвідоміший метод для будь-якого пластикового, нержавіючого та скляного посуду. Не підходить для алюмінію та емалі, яку кислота може роз’їдати.
Тобі знадобиться:
Стандартний пакетик лимонної кислоти.
Що робити:
Набери в чайник воду і висип пакетик кислоти (це приблизно 1-2 великі ложки). Закип’яти його, дай охолонути, злий, промий під краном і ще раз профілактично закип’яти з чистою водою. Кислоту можна висипати і в окріп – вона злегка “зашипить” при контакті з гарячим.
3. Яблучна шкірка
Дуже щадний і «смачний» спосіб, до яблука можна додати лимон або грушу. Це не найефективніший метод за рахунок невеликої концентрації активної речовини, але якщо накип не застарілий, його вистачить.
Тобі знадобиться:
Шкірка 2-3 кислих зелених яблук, на кшталт «симиренка» або «гренні змив».
Що робити:
Добре вимий яблука в теплій воді губкою, щоб змити віск та будь-які інші засоби, якими іноді обприскують фрукти в магазинах для краси та безпеки. Зріж шкірку шаром товстіший, кинь її в закипілий чайник і залиш на пару годин.
4. Оцет
Це, мабуть, найрадикальніший і агресивніший метод, тож залиш його тільки на крайній випадок. Якщо відкладення занадто великі і застарілі, а інші засоби не допомагають – настав час важкої артилерії! Якщо використовуєш оцтову есенцію – достатньо 1,5 ложки.
Що робити:
Влий оцтову кислоту в закипілий чайник і залиш настоятися приблизно на годину, періодично заглядаючи всередину і перевіряючи, чи накип відшаровується. Відкладення відійдуть самостійно або розм’якнуть, щоб вимити їх вручну. Найскладніше у цьому методі – потім остаточно позбутися характерного оцтового запаху.
5. Кока-Кола
Про нескінченні можливості Кока-Коли багато років ходять справжні міфи та легенди. Замість неї можеш взяти Спрайт або Швепс – такі ж напої з кислотами, але прозорі. Вони точно не забруднюють пластик при нагріванні.
Тобі знадобиться:
Пляшка газування з трохи випущеними заздалегідь газами.
Що робити:
Влий колу в чайник, закип’яти і дай охолонути. Не наливай газировку по самий край, тому що вона пузириться сильніше за воду. добрепромий ємність під краном, щоб не залишилося солодкого присмаку.
6. Як очистити застарілий накип у чайнику?
Щоб вичистити найстаріший і найскладніший накип, який не бере жоден засіб, поєднуй відразу кілька. Таке екстремальне чищення не підійде для пластикових електрочайників.
Тобі знадобиться:
Ложка соди, 2 ложки лимонної кислоти та півсклянки оцту.
Що робити:
Спочатку закип’яти чайник з водою та ложкою соди, дай йому постояти 20 хвилин і злий. Відразу ж залий водою повторно, додай лимонну кислоту і прокип’ятіть на маленькому вогні ще півгодини. Злий, залий воду втретє, додай оцет, і відправ на 20-30 хвилин на плиту. Далі – мити вручну, кип’ятити з чистою водою та позбавлятися запаху.