Різдвяна кутя – прості рецепти, як приготувати кутю на Різдво

Простий рецепт куті з пшеницею

Ще один поширений варіант цього святкового страви — кутя з пшеницею. Всупереч відомому думку, частування не обов’язково має бути солодким. Наприклад, ось таку пікантну кашу з часником і горіхами готують грузинські кулінари. Пропоную і нам з вами спробувати!

Інгредієнти:

  • 100 г пшениці;
  • Часник за смаком;
  • Сіль за смаком;
  • 50 г волоських горіхів.

Послідовність:

Заливаємо пшеницю водою в пропорції 2:1 (2 частини води, 1 — пшениці) і варимо до повної готовності 30-40 хвилин. Поки готується крупа, можна зробити заправку. Для цього подрібнюємо горіхи за допомогою блендера. Вийде ось така розсипчаста злегка масляниста кашка.

Потроху її розбавляємо водою з-під пшениці (або звичайною кип’яченою). Перемішуємо.

З’єднуємо готову пшеницю з отриманої заправкою. Додаємо за смаком сіль.

На завершення доповнюємо кутю подрібненим часником або шматочками волоських горіхів. Готове.

Кутя на Різдво Христове з рису з медом

Повертаємося до рису, але на цей раз трохи поекспериментуємо з додатковими інгредієнтами. Представляю вам черговий варіант різдвяної куті, яка готується просто і швидко!

Інгредієнти:

  • 100 г рису;
  • 400 мл води;
  • 3 ст. л. меду;
  • 100 г родзинок;
  • 50 г мигдалю.

Послідовність:

Промиваємо рис до тих пір, поки вода, сливаемая з-під нього, не стане повністю прозорою.

Після цього заливаємо крупу 400 мл окропу і додаємо сіль. Варимо до повної готовності. Щоб каша вийшла розсипчастою, готовий рис можна промити — але іноді в цьому немає необхідності.

Коли рис повністю охолоне, перекладаємо його в миску для каші.

Додаємо родзинки. Якщо він занадто сухий, попередньо замочіть його в окропі на 15 хвилин, а потім просушіть.

Поливаємо все медом і ретельно розмішуємо.

Прикрашаємо готову кутю мигдалем. Замість нього можна використовувати інші горіхи або шматочки фруктів.

Приємного апетиту!