Для виноробства використовуються спеціальні сорти винограду. Вони відрізняються смаком, текстурою, термінами дозрівання та специфікою обробки. Щоб тобі було простіше зорієнтуватися, ми склали великий каталог найкращих сортів винограду для вина з фото, назвами та описами!
Сорти винограду для білого вина
Біле вино не таке щільне та насичене, у ньому менше танінів, а смак м’якший, ніж у червоного. Розповідаємо, на які сорти краще звернути увагу!
Шардоне
Найпопулярніший і найуніверсальніший європейський сорт на всі випадки життя. Він підходить для виготовлення вин з різними фруктовими та квітковими нотками, а також використовується для покращення смаку шампанського.
Б’янка
Вино з Б’янки злегка віддає мигдальними та ванільними нотками. А якщо потрібно щось менш нудотне, сорт відмінно поєднується з іншими несолодкими у купажах.
Аліготе
Французький сорт хороший для столових вин, купажів, шампанського та високоякісного соку. Його ягоди відразу виділяються жовто-зеленим забарвленням із темними крапками.
Совіньйон блан
Дуже гармонійний і збалансований сорт не дуже вимогливий. Але важливо вчасно збирати врожай, інакше він втратить свої якості.
Мускат
Один із найдавніших сортів вирощували ще в Єгипті та Сирії. Високий вміст цукру та відмінний смак переважують його примхливість та примхливість до погодних умов.
Сорти винограду для червоного вина
Червоні вина завжди яскраві та насичені, багаті на природні антоціани та дубильні речовини. Вони корисні, містять багато антиоксидантів і, зрештою, просто дуже гарні!
Бастардо
Португальський сорт широко поширився у наших широтах у дев’ятнадцятому столітті. У Криму з нього навіть вивели новий стійкіший гібрид – Бастардо Магарачський.
Мерло
Французький гібрид відрізняється дуже виразними смаковими якостями та ледь вловимими нотками пасльонових. Навіть ягоди самі по собі дуже красиві – гладкі, однакові, із восковим нальотом.
Піно Нуар
Урожайний сорт погано зростає у низинах, а в іншому майже не завдає проблем. Крім цікавого смаку, у нього ще майже безбарвний сік і цікаве забарвлення нижнього листя.
Мурведр
Великі щільні грона врожайного сорту можна дізнатися навіть зовні. Вино виходить дуже насиченим, але при цьому стриманим та гармонійним.
Ізабелла
Ще один всесвітньо відомий виноград дає насичений рожевий сік із суничним післясмаком. З нього виходять ніжні солодкі вина, а за рахунок високого вмісту корисних речовин його використовують навіть у медицині.
Елітні сорти винограду для вина
Елітні вина відрізняються більш тонким, витонченим та цікавим смаком. У кожного сорту є своя родзинка, яка робить його таким цінним.
Терновий
Елітний пізній сорт примітний соковитою та м’ясистою м’якоттю, гармонійним смаком та ніжним ароматом. До речі, його ще використовують у селекції підвищення морозостійкості гібридів.
Ріслінг
Безмовний лідер серед білих сортів по всіх пунктах. Його смак дуже складний і багатогранний, тому він ідеально підходить для елітних вин.
Санджовезе
Теплолюбний червоний сорт використовують соло або в цікавих купажах. Цей виноград такий популярний, що він має десятки подібних клонів, і жодному не вдалося повністю наблизитися до оригіналу.
Карменер
Стародавній французький сорт зараз культивується лише в рідкісних виноградниках. Він чутливий до погоди та хвороб, його ягоди – досить дрібні, але вони дуже смачні, зовсім не нудотні і підходять для рожевих та червоних вин.
Альбаріньо
Білий сорт ідеальний для вин із фруктовими або цитрусовими нотками. Має дуже виразний аромат і насичений смак, що гармонує з морепродуктами.
Найкращі винні сорти винограду для Підмосков’я
У Підмосков’ї достатньо тепло, волого та сонячно, щоб без проблем вирощувати виноград. Звичайно, умови не настільки сприятливі, як на Півдні, але ти точно знайдеш, з чого вибрати!
Зілга
Невибагливий сорт відмінно підійде навіть для виноробів-початківців, тому що його майже неможливо зіпсувати. Він підходить не лише для вина, а й для столових потреб.
Ракцилії
Популярний грузинський виноград використовується для напівсолодких, марочних та столових сортових вин. З нього ж роблять дуже добрі коньячні виноматеріали.
Кристал
Високоврожайний виноград дає красиві жовто-зелені ягоди з малим вмістом цукру. Він підходить для звичайних сухих вин та хересу.
Мариновський
Невибагливий морозостійкий сорт майже не реагує на погодні перепади. У смаку та запаху зчитуються нотки амурського винограду.
Дублянський
Головна перевага цього сорту – його підвищена стійкість до хвороб, тому він підійде навіть новачкам. На смак це універсальний технічний виноград з медово-мускатним ароматом.
Найкращі винні сорти винограду для Уралу та Сибіру
На Уралі та в Сибіру потрібно враховувати специфічний клімат, нестачу сонця та можливі заморозки. Вибір дуже звужується, але це не означає, що його немає!
Альфа
Дуже невибагливий та морозостійкий сорт на перший погляд нагадує Ізабеллу. Він має виразний мускатний смак і відмінно підходить не тільки для вина, але і для соків з компотами.
Добриня
Під снігом цей виноград впевнено витримує навіть -35 градусів, тому на Півночі він добре прижився. Навіть за раннього дозрівання він все одно встигає набрати 22% цукру.
Амурський
Найморозостійкіший вітчизняний сорт дає дивовижний урожай на Далекому Сході та у найпівнічніших регіонах. Завдяки правильному догляду вага кожного грона може досягати 500 г.
Перли Саба
Старий угорський сорт вивели практично випадково, але він виявився напрочуд вдалим. При ранньому дозріванні у нього чудовий смак ягід.
Онтаріо
Універсальний сорт вирощують як технічний та як столовий. Його вивели в Америці для того, щоб він міг рости без укриття навіть за -30 градусів.
Кращі винні сорти винограду для Криму
У Криму ідеальні умови для виноградників, так що вибір сортів набагато більший і різноманітніший! Пропонуємо кілька найуспішніших.
Алеатико
Теплолюбний сорт часто зустрічається у Криму, хоч загалом він і не надто відомий.У дозрілих ягодах майже рекордний вміст цукру – до 35%.
Барбера
Італійський сорт привабливий не лише смаком, а й абсолютною невибагливістю до типу ґрунту. У ньому мало цукру, тому він хороший для сухих і купажних вин.
Сапераві
Старий грузинський сорт уже по праву вважається класикою. Він такий знаменитий своїм смаком і соковитістю, що йому легко прощають чутливість до вологості та грибкових захворювань.
Фурмінт
Угорський сорт добре підходить для столових марочних вин та десертних вин токайського типу. У Криму він росте ще більш цукристим, з насиченим смаком.
Хіндогни
Іранський сорт вирощують для напівсолодких та десертних вин, а також для міцніших видів. Великі округлі ягоди дають червонуватий і трохи терпкий сік.