Гусак запечений в духовці – прості і смачні рецепти гусака, щоб м’ясо було соковитим і м’яким

Запечений гусак в духовці з яблуками і чорносливом в рукаві

Відмінне поєднання для начинки яблука і чорнослив. Давайте подивимося, як приготувати фаршированого гусака до святкового столу по нашому наступному інструктажу.

Основні інгредієнти:

  • 300 мл води (або курячого бульйону);
  • Потрошених і ощипанный гусак вагою 2.5-3 кг;
  • Сіль і перець свіжого помелу;
  • Рослинна олія;
  • Щіпка майорану.

Для начинки:

  • 3-5 яблук (відмінно підійде антонівка);
  • 100-150 г чорносливу

Послідовність:

Тушку промиваємо й обсушуємо. Позбавляємося від зайвого жиру і відрізаємо кінчики крил (вони нам знадобляться). Шкірку на шиї підверніть і закріплюємо зубочистками, як показано на фото.

Зсередини і зовні натираємо гусака сумішшю з майорану, перцю і солі. Обертаємо його харчовою плівкою і залишаємо на 10-12 годин (або на ніч) в холодильнику.

Цим часом готуємо начинку. Яблука миємо й вирізаємо у них серединку. М’якоть ріжемо великими шматочками. Чорнослив моєму і даємо йому висохнути. При бажанні теж можна його порізати, а можна залишити цілою. Перемішуємо обидва ці інгредієнта один з одним.

Фаршируємо гусака начинкою. Утрамбовувати її не потрібно — просто заповнюємо внутрішню частину тушки.

Заколюємо отвір черевця зубочистками або зашиваємо. Як слід обмазуємо тушку олією (соняшниковою або оливковою). Крила і ніжки пов’язуємо товстою ниткою, щоб тушка вийшла компактною.

Відрізані в самому початку кінчики крил кладемо на деко. Ось так.

На них спинкою вниз укладаємо гусака. Попередньо надкалываем його в області грудки і ніжок зубочисткою, щоб під час запікання активно виділявся жир. Наливаємо на дно дека воду або бульйон, птицю поміщаємо в рукав і готуємо 30 хвилин при 200 градусах.

Після закінчення цього часу зменшуємо температуру до 180 градусів і тримаємо страву в духовці ще 2.5-3 години. Якщо птах велика, часу може знадобитися більше. Через кожні 20-20 хвилин проколює шкіру грудей і ніжках і поливаємо гусака виділився жиром.

Коли до кінця готування залишиться 30-40 хвилин, знімаємо рукав і доводимо птицю до готовності.

Дістаємо блюдо, зливаємо з дека жир і залишаємо м’ясо на 20 хвилин. Після цього його прибираємо всі нитки і подаємо до столу.