Плюшки із здобного дріжджового тіста – одне з тих самих страв, які асоціюються з дитинством і теплою турботою бабусі або мами. Приготувати ароматну домашню випічку зовсім нескладно, якщо діяти за перевіреним рецептом.
Плюшки з цукром або корицею будуть доречні як на тихому сімейному вечері, так і виступлять в якості відмінного доповнення до сніданку. Ви можете експериментувати з начинкою і оформленням, щоразу отримуючи самі незвичайні результати.
Форма булочок може бути різною. Це і посилання на сердечка, і равлики, і метелики, і багато іншого. Не турбуйтеся, якщо у вас немає досвіду в приготуванні булочок будь-яких нестандартних форм. Ви з легкістю зможете навчитися, оскільки це зовсім не важко.
Нижче представлено кілька варіантів приготування булочок з цукром. Кожен з них перевірений господинями і отримав безліч позитивних відгуків. Тому ви можете бути впевнені, що булочки, випечені за цими рецептами, не залишать байдужими ваших близьких.
Ну, а якщо ви хочете ще й спекти плюс до всього і тортик, то можу запропонувати вам зупинитися на маннике. Обов’язково спробуйте і порадуйте своїх рідних і близьких).
Як спекти булочки з цукром в духовці (перевірений рецепт)
Класичний варіант приготування булочок. Рецепт, за яким готували наші мами і бабусі. Прийшов час і вам порадувати своїх близьких ароматною випічкою!
Для приготування нам знадобиться:
- Цукровий пісок – 2 ст. л.;
- Стакан молока;
- Сіль – 0.5 ч. л.;
- Вершкове масло – 50 г;
- 0.5 склянки рослинного масла;
- Борошно – 4 склянки;
- Пакетик сухих дріжджів;
- Пакетик розпушувача
Етапи роботи:
У розігріте молоко, змішане з вершковим маслом, висипте цукор і розкришите дріжджі. Через 5 хвилин всипте розпушувач з борошном. Посоліть.
Тепер тісто необхідно як слід перемішати, щоб не було грудочок.
Потрібно, щоб воно вийшло таким же повітряним, як на фотографії. Після цього чашку з тестом поставте в тепле місце або на водяну баню, накривши щільною тканиною, на 30 хвилин.
Далі потрібно розділити тісто на однакові невеликі шматочки і можна приступати безпосередньо до ліплення булочок. Ми будемо робити їх у формі сердечка. Для цього потрібно шматочок тіста розкачати, змастити рослинним маслом і зверху посипати цукром.
Після цього тісто згорнути в рулетик, який потім надрізається посередині і розкривається так, щоб цукор виявився зовні.
Не забудьте закріпити краю, щоб плюшка під час випікання не розповзлася по листу.
Далі на пергаментний папір викладіть отримані сердечка і відправте на 15 хвилин у духовку, розігріту до 220 градусів. Коли ви побачите, що на поверхні з’явилася апетитна скоринка, плюшки можна виймати і подавати до столу. Приємного апетиту!
Цукрові булочки з дріжджового тіста в домашніх умовах
Цей рецепт досить простий, але приготовані з нього булочки виходять не менш смачними. Спробуйте самі і переконаєтеся в цьому!
Інгредієнти для приготування тіста:
- Борошно – 350 г;
- Тепле молоко – 140 г;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Розтоплене вершкове масло – 50 г;
- Яєчний жовток – 2 шт.;
- Ванілін;
- Сухі дріжджі – 2 ч. л.;
- Сіль за смаком
Всі перераховані інгредієнти змішуємо в одній ємності вручну або за допомогою хлібопічки. Залишаємо тісто на годину в теплі, щоб воно піднялося.
Після цього всю масу ділимо на чотири частини, кожну з яких розкочуємо качалкою в тонкий пласт.
За допомогою склянки чи спеціальної форми для випічки вирізаємо кружечки.
Формуємо групи по 3 кружечки так, щоб вони перетиналися один з одним.
Далі з цих кружечків робимо трубочки і розрізаємо їх навпіл.
У формочки для маленьких кексів укладаємо трубочки так, щоб вони утворювали щось на зразок квіточки. Якщо є бажання додати якесь наповнення, на дно форми слід покласти ще один кружечок з тіста і покрити його начинкою, після чого вже вставляти трубочки.
Даємо «настоятися» булочкам приблизно 30 хвилин. Для отримання хрусткої скоринки можна змастити їх молоком або сирим яйцем, а також використовувати цукрову посипання.
Розігріваємо духовку до 200-220 градусів і випікаємо плюшки протягом 20-25 хвилин.
Гарячі ароматні булочки можна подавати на стіл. Приємного апетиту!
Повітряні булочки з цукром – простий і смачний рецепт
Ще один досить відомий варіант випікання булочок з дріжджового тіста. Коли страва буде готове, прикрасьте його ягодами або шматочками фруктів або подайте з джемом. Ваші близькі точно не зможуть встояти!
Нам знадобляться наступні продукти:
- 2 яйця;
- Пакетик сухих дріжджів;
- 900 г пшеничного борошна;
- 6-7 ст. л. цукрового піску;
- 100 г вершкового масла (при відсутності можна замінити маргарином);
- 300 мл молока;
- Ванільний цукор
Етапи роботи:
Молоко заздалегідь підігріваємо і в ньому ретельно розчиняємо дріжджі, перемішавши все в загальній чашці. Важливо, щоб вийшла однорідна суміш без грудочок. Дайте дріжджам набрякнути протягом 10 хвилин.
Додайте яйця і розтоплене вершкове масло. Для отримання кращого результату рекомендується перемішувати масу після додавання кожного окремого інгредієнта.
Потроху всипайте борошно, паралельно заважаючи тісто. Воно повинно вийти повітряним і не мати грудочок.
Додавати борошно до тих пір, поки не стане важко перемішувати тісто в чашки. Тоді його треба викласти на стіл і розминати руками стільки, щоб воно перестало бути липким.
Далі в отриману масу додаємо родзинки і ще раз все добре розминаємо, щоб він рівномірно розподілився по всьому об’єму. Викладаємо тісто в посуд і залишаємо в теплі, щоб воно підійшло.
Після потрібно розкачати його в одну велику корж розрізати на 20 рівних частин (за кількістю булочок). З одержаних шматочків робимо джгутики, які потім згортаємо вузлом.
У такому вигляді викладаємо їх на деко, попередньо підстеливши пергаментний папір.
Змастіть булочки яєчним жовтком. Так вони будуть більш рум’яними і апетитними. Випікати їх необхідно протягом 25-30 хвилин при 180 градусах.
В результаті виходять ніжні булочки, які будуть доречними як на затишному сімейному вечері, так і під час спокійного сніданку. Приємного апетиту!
Як робити і загортати дріжджові булочки різної форми
Наступний корисний розділ цієї статті, – опис способів приготування дріжджових булочок різної форми. Зовнішнє оформлення страви часто не менш важливо, ніж його смак. Адже саме від нього залежить перше враження. І зараз ми навчимося робити так, щоб це враження було завжди позитивним.
Приготувати тісто для булочок можна з наступних інгредієнтів:
- 4 склянки борошна;
- 1 пакетик ваніліну;
- 1.5 склянки розігрітого молока;
- 1 ст. л. сухих дріжджів;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. рослинної олії
Етапи роботи:
Борошно, ванілін, дріжджі і цукор змішайте в одній ємності. Потім додайте тепле молоко і замісіть тісто.
Для того щоб маса не була липкою, влийте 2 столові ложки рослинної олії.
Залиште підніматися, попередньо накривши плівкою, на 1-1.5 години.
Коли тісто підніметься, його знову обімніть і залиште, на цей раз вже на 30 хвилин. Розділіть на рівні частини за кількістю порцій.
Для того щоб сформувати сердечко, шматочок тіста розкачайте в пласт.
Змастивши його розтопленим вершковим або рослинним маслом, посипте отриману корж цукром або додайте іншу начинку.
Сформуйте рулетик і складіть його навпіл, прищипнув кінці. Потім розріжте гострим ножем з одного краю, не доходячи до кінця іншого.
Розгорніть краї рулету так, щоб булочка придбала вид сердечка.
Схожим чином виглядає процес приготування булочок-метеликів. Єдине відміну від вищеописаного способу в тому, що рулетик складається у форму скоби, як на фото, і надрізається з двох сторін.
Ще один вид булочок – завитки – зробити ще легше. Рулетик тут не складається, а просто розрізається з одного краю.
Отримані довгі кінці закручуються навколо підстави так, щоб вийшла форма, схожа на раковину равлика.
Перед випіканням дайте виробів настоятися – так вони будуть пишніше. Виклавши булочки на пергамент, помістіть їх в духовку на 20 хвилин при температурі 160-180 градусів. Дістаньте, коли вони підрум’яняться. Приємного апетиту!
Ліпимо красиві равлики з корицею
Останній по порядку, але не за важливістю рецепт у цій статті – плюшки з корицею. Улюблений варіант багатьох домогосподарок. Додана до складу булочок пряність робить їх неймовірно ароматними та смачними. Перевірте це, приготувавши частування способом, описаним нижче.
Нам буде потрібно:
Тісто:
- Цукор – 50 г;
- Молоко – 2.5 склянки;
- Мелений кардамон – 1 ч. л.;
- Вершкове масло – 80 г;
- Свіжі дріжджі – 25 г;
- Сіль за смаком;
- Борошно – 6-7 склянок
Начинка:
- Цукор – 50 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Мелена кориця – 1 ст. л.
Етапи роботи:
Стакан молока підігрійте і вилийте в чашку. Туди покришіть дріжджі і залиште на 10 хвилин. На поверхні суміші повинна з’явитися пінка. Коли це станеться, додайте молоко, що залишилося (теж тепле), кардамон, розтоплене вершкове масло і цукровий пісок.
Далі починайте перемішувати суміш, потрошки всипаючи борошно. У результаті повинно вийти пишне тісто, не прилипающее до рук. Накрийте посуд плівкою або чистим рушником і поставте в тепле місце на годину.
Готуємо начинку. Розтопіть вершкове масло, додайте до нього корицю і цукор. Весь об’єм тіста, яке до цього часу вже має підійти, розкачайте за допомогою качалки у великий пласт і рівномірно укрийте сумішшю.
Коли цей крок буде зроблений, скрутіть тісто в рулет і розрізати на шматочки товщиною 1.5–2 см кожен.
Отримані булочки розкладіть на деку так, щоб навколо них не залишалося вільне місце. Інакше при випіканні вони злипнуться один з одним. На 30 хвилин залиште їх, давши підійти, а в цей час розігрійте духовку до 225 градусів.
Коли булочки на деко піднімуться, змастіть їх пензликом, змоченої в сирому яйці, для отримання хрусткої скоринки. Випікайте при встановленій температурі протягом 10 хвилин, а потім ще 10-13 хвилин при 200 градусах.
Ароматні булочки з корицею готові і чекають подачі на стіл. Приємного апетиту!
Цукрові булочки з листкового дріжджового тіста (відеорецепт)
Наостанок хочу запропонувати вам ще один варіант, який красивий і дуже-дуже смачний. Ви тільки уявіть ви будете буквально через пару хвилин, їсти круасани, ммм…якщо все зробите так, як показано в цьому ролику.
На цьому друзі всі, їжте на здоров’я ароматну і солоденьку випічку у вигляді булочок. Бажаю удачі.
Всім гарного дня і сонячного настрою. Поки що.