Якщо ти хочеш навчитися розбиратися у різновидах грибів – радимо почати з неїстівних та отруйних. З рештою можна розібратися в процесі, але ворога потрібно знати в обличчя в першу чергу. Тому зібрали для тебе велику добірку видів із фото та описами!
1. Червоний мухомор
Ну хто не знає звичайний класичний мухомор з його червоним капелюшком у цятку. Незважаючи на те, що його навіть використовують у народній медицині, це отруйний гриб із психоактивним ефектом. Його найближчі родичі – королівський та пантерний мухомор.
2. Бліда поганка
Ще один яскравий та загальновідомий приклад отруйних грибів. До речі, вона також належить до роду мухоморів. Насправді її колір найчастіше не білий, а коричневий чи зеленуватий.
3. Ентолома отруйна
Смертельно небезпечний гриб, отруєння яким майже миттєво викликає нестерпний головний біль та розлад шлунка.Для виведення токсину знадобиться переливання крові.
4. Несправжній опінок
Ці гриби ще називають лжеоп’ятами, і їх легко переплутати зі звичайними їстівними опеньками. У нього жовтуватий відтінок, великий капелюшок та сірчано-жовта довга ніжка. Несправжній опінок яскравіший і без «спідниці».
5. Луска
Це дуже отруйний гриб, який не можна вживати у будь-якому вигляді. Капелюшок покритий коричневими лусочками. Тонка циліндрична ніжка зростає до 8 см.
6. Перечний гриб
Небезпечний тим, що його токсини діють дуже довго і в міру накопичення. Тому деякі грибники досі відносять його до їстівних. Насправді, вже доведено його руйнівний вплив на печінку.
7. Павутинник
Або приболотник. Цей яскравий помаранчевий чи коричневий гриб дійсно виглядає симпатично та апетитно. У його складі дуже багато токсичного компонента, що призводить до порушення роботи нирок.
8. Лжелісичка
Помилкова лисичка вважається їстівним грибом у деяких країнах, але для цього її потрібно дуже довго готувати. Крім того, у неї не дуже приємний смак. Основні відмінності від їстівної – відсутність потовщення на ніжці та «оборок» на капелюшку.
9. Ложнодощовик
Його легко впізнати за характерною бульбоподібною формою без ніжки. Світла м’якоть темніє із віком, але залишається дуже щільною. Гриб викликає серйозний розлад шлунка та сильну алергію.
10. Звичайний рядок
Це дуже цікавий зразок, бо про його їстівність сперечаються вже не перший рік. У деяких регіонах його досі їдять, проте він погано впливає на печінку та нервову систему.
11. Міцена
Це дрібні гриби-сапротрофи, видів яких – кілька сотень. Серед них дуже багато галюциногенів. Капелюшок міцени дзвоновий або конічний, до пари сантиметрів у діаметрі.
12. Б’єркандера обпалена
Дорослий гриб нагадує якусь безформну конструкцію з химерно зрощених капелюшків. Він масово росте на старих листяних деревах.
13. Хибне масляно
Лжемаслят найпростіше дізнатися, якщо надламати капелюшок. Вони швидко змінюють колір на зламі на червоний або синюватий. Крім того, поверхня гриба слизька.
14. Клейка калоцера
Зовні гриб нагадує мешканця коралових рифів, причому і формою і яскраво-рудим кольором. Через те, що він рідкісний, щодо його їстівності поки що немає однозначної думки, але краще не ризикувати.
15. Жовтошкірий печериця
Хто міг би подумати, що навіть печериці бувають отруйними? Цей вид можна розпізнати яскравими жовтими або іржавими плямами, які з’являються, якщо торкнутися капелюшка.
16. Коноцібе
Зовсім крихітний гриб із бурим капелюшком до 2 см у діаметрі відноситься до неїстівних. Але не через його отруйність, а тому, що він зовсім не несе харчової та кулінарної цінності.
17. Волоконниця патуяра
Найнебезпечніший представник свого виду, який викликає ураження нервової системи. Краї червоного капелюшка покриті тріщинами, а м’якоть червоніє при пошкодженні.
18. Трутовик
Це збірна назва паразитів, які ростуть на гнилих деревах. Сюди належить близько півтори тисячі видів, але практично всі вони різною мірою токсичні.
19. Сатанинський гриб
Він примітний не лише гучною назвою, а й ефектним зовнішнім виглядом із товстою червоно-жовтою ніжкою. Теоретично його можна вживати, але для цього потрібна дуже складна і тривала підготовка. Інакше отруєння неминуче!
20. Млечник
Цей гриб легко впізнати за м’якоттю, яка дуже легко кришиться, та ще й по млечному соку. Більшість млечників неможливо використовувати в їжу через їдкий смак.
21. Гребінчаста лепіота
Її ще нехитро називають парасолькою, і вона справді на неї схожа. Це невеликий гриб з тонкою ніжкою і червонуватим гладким капелюшком, який згодом блідне і тріскається.
22. Жорсткий полівик
Він відноситься до умовно їстівних грибів, але в цілому не становить цінності. Симпатичний кулястий капелюшок білого кольору з віком темніє і тріскається.
23. Отруйна рядовка
Вона ж – тигрова, вона ж – говірка. Цей гриб містить таку ж токсичну речовину, що й мухомори. У нього великий сіруватий капелюшок, який згодом стає плоским.
24.Аскокорини м’ясна
Цей химерний гриб дійсно має яскравий м’ясний відтінок і специфічний вигляд. Але він надто дрібний, до сантиметра, і непоказнийза своїми якостями, тому належить до неїстівних.
25. Пекучий сироїжка
Вона викликає харчове отруєння та при накопиченні токсину в організмі призводить до анемії. Відрізнити її від їстівної зовні майже неможливо. Але це легко зробити за смаком – вона справді пекуча.
26. Хвилина
Це умовно їстівний гриб, тому що загалом його можна використовувати у їжу. Але обов’язково потрібно правильно готувати, інакше це загрожує отруєнням. Класифікують білі та рожеві хвилі.
27. Коллібія
Колібію іноді називають лучним опеньком, але до опеньків вона не має жодного стосунку. Гриб не має смаку, тому не використовується в їжу.
28. Свинушка
Ще один гриб, про їстівність якого сперечаються кілька десятиліть. Він оливкового або бурого кольору і трохи нагадує лисичку.Токсини в ньому не смертельні, але їхнє накопичення в організмі має сумні наслідки.
29. Вільхова вогнівка
Вона дуже гірка і дуже неприємно пахне, тому належить до неїстівних. Але сам гриб досить симпатичний, з опуклим жовтуватим капелюшком. Росте на пнях листяних дерев.
30. Гебелома
Повністю непереносимий запах і смак гебеломи роблять її неїстівною. Гладкий капелюшок ніби покритий слизом і відрізняється не найприємнішим глинистим відтінком.
31. Жовчний гриб
Його називають хибним білим, тому що він справді схожий на свого їстівного побратима. Це великий трубчастий гриб з опуклим жовто-коричневим капелюшком. Він не отруйний, але неїстівний через смак.
32. Скрипиця
Теоретично скрипицю можна їсти після тривалої обробки, але для цього її потрібно вимочувати щонайменше кілька днів. Зростають ці гриби у берези або осики, і зовні нагадують грузді.
33. Пильчаста лепіота
Або каштанова парасолька. Найближчий родич гребінчастої, але вони досить сильно відрізняються зовні, тому краще розглянути їх окремо. По-перше, цей вид набагато отруйніший і смертельно небезпечний. По-друге, капелюшок куди більш опуклий.
34. Тройшлінг
Він нагадує мухомор, але неприємного землисто-зеленого кольору. У нього слизька шкірка і біла несмачна м’якоть. Цей гриб відноситься до галюциногенів.
35. Прекрасний боровик
Всупереч ефектній назві, найкрасивіший або прекрасний боровик відноситься до неїстівних грибів. Його можна дізнатися по об’ємній ніжці, що нагадує барило, яка червоніє ближче до капелюшка.
36. Сірчана голова
Симпатичний гриб з хвилястим рудуватим капелюшком росте на деревах, що впали. Він є їстівним через його галюциногенний ефект. При натисканні м’якуш синіє.
37. Облямова галерина
Ще один дуже отруйний гриб, який дуже схожий на їстівну опінку. Вони виглядають майже ідентично, але рішення є: не збирай опеньки у хвойних лісах. Це батьківщина галереї!
38. Веселушка
Вона ж – напівланцетоподібна псилоцибе. Ще один галюциноген, сила ефекту якого залежить від умов зростання. Його конічний витягнутий капелюшок нагадує ковпак.
39. Сироїжка Мейра
Її ще називають помітною, і ти дійсно помітиш цей яскравий червонуватий капелюшок. Вона практично плоска, на тонкій та порівняно короткій ніжці.
40. Прямий рогатик
Або рамарія. Неїстівні гриби дивного вигляду, що розростаються на гнилих деревах. Дрібні тонкі ніжки без вираженого капелюшка більше нагадують гілки. Рогатик приємно пахне, але огидний на смак.