Пишний і розсипчастий маннік на молоці в духовці (з какао)
Зізнаюся, я – страшенна ласунка. І від поїдання цукерок мене може врятувати тільки власноруч приготований шоколадний манник. Смак неймовірний і шкоди для талії – нуль. Ділюся рецептом.
Нам знадобиться:
- 200 гр манки
- 150 гр борошна
- 200 гр цукру
- Склянка молока (злегка підігрітого)
- 2 яйця
- 100 мл рослинного масла
- 1 ст л вершкового масла
- За смаком — какао (1 ст. л), ваніль
- Розпушувач
Послідовність:
1. Збиваємо цукор з яйцями до пишної піни.
2. Повільно вливаємо олію, не перестаючи збивати.
3. В іншій мисці з’єднуємо тепле молоко з какао.
4. З’єднуємо обидві маси і перемішуємо.
5. Додаємо манку, даємо розбухнути (хвилин 20).
6. Всипаємо борошно з розпушувачем. Перемішуємо.
7. Змащуємо форму вершковим маслом і трохи присипаємо манкою.
8. Виливаємо тісто і ставимо в заздалегідь розігріту духовку.
Пиріг на молоці з манною крупою і ягодами
Влітку моя мама завжди пекла манник з додаванням ягід. Це навіть не пиріг виходив, а, як я тоді була впевнена – справжній ресторанний десерт (я ж кіно дивилася і дуже хотіла бути такою вишуканою, як героїні; і ми з дівчатами часто грали чомусь саме в ресторан…)
Взимку такий пиріг можна робити з варенням, але на мій смак – не те. Зараз свіжі ягоди – спасибі супермаркетам! – є цілий рік. І я печу ягідний манник «під настрій».
Нам знадобиться:
- По 1 склянці манки і борошна
- 0,5 склянки кефіру
- Грам 100 маргарину для тіста (типу «Пампушки»)
- 100 гр цукру
- 2 яйця
- 2 склянки ягід – будь-яких (якщо берете вишню – не забудьте вийняти кісточки)
Послідовність:
1. Чистимо ягоди, миємо, обсушуємо на паперовому рушнику. Великі ріжемо навпіл.
2. Манку заливаємо кефіром.
Важливо! Залишаємо на ½ години, щоб набухла.
3. Відокремлюємо білки яєць від жовтків.
4. Білки збиваємо з цукром в пишну піну.
5. Розтоплюємо Маргарин (наприклад, в мікрохвильовці)
6. З’єднуємо манку з маргарином, додаємо борошно і ретельно перемішуємо (краще міксером).
7. Акуратно вмішуємо білки.
8. Вистилаємо Форму папером і викладаємо в неї ягоди.
9. Заливаємо ягоди тестом.
10. У розігріту духовку (180 градусів) ставимо форму і чекаємо «до сухої зубочистки».
11. Виймаємо з духовки і даємо охолонути. Потім акуратно перевертаємо на блюдо.