На якість урожаю впливають не лише сонце, полив та добрива, а й куди менш очевидні фактори. Через склад грунту змінюються хімічні процеси, і деякі добрива діють зовсім не так, як ти очікуєш. Висока кислотність шкідлива і для мікроорганізмів, які забезпечують родючість та структуру. Спеціально з’ясували, чим і як розкислити ґрунт на городі навесні!
Визначення кислотності ґрунту
Збільшені показники можна запідозрити через непрямі причини. Наприклад, якщо всюди багато щавлю, хвоща, мокриці, моху чи інших «кислих» бур’янів. У той же час, овочеві та плодові культури чахнуть, погано ростуть і дають слабкий урожай.
Лакмусовий папірець
Простіше і точніше визначити кислотність грунту лакмусовим папірцем – для цього не потрібно бути хіміком. Для дослідження візьми по ложці землі з різних місць, щоби скласти об’єктивну картину. Оберни жменьки тканиною і залий чистою водою в рівних кількостях. Через п’ять хвилин окуни лакмус у кожну посудину і скористайся шкалою для визначення результату.
Буряче бадилля
Цікавий народний метод – індикатор з буряка, тому що колір його гички спрацьовує не гірше за лакмус. Червоне листя виростає на кислому грунті, зелене з бордовими жилками – на слабокислому, а зелене – на нейтральному.
Оцет
Візьми нейтральну скляну ємність (не метал), висип туди ложку ґрунту і капни звичайним 9% оцтом. Принцип той самий, що з гасінням соди під час приготування. Велика кількість піни вказує на лужну реакцію, а значить і ґрунт лужної. Нічого не піниться і не міхуриться – значить земля на ділянці кисла.
Коли краще розкислювати ґрунт?
Грунт на ділянці можна розкислювати навесні перед висадкою або восени після збирання врожаю. Краще проводити процедуру двічі, адже протягом року під впливом добрив, дощів та інших зовнішніх факторів показники pH змінюються, тому слід слідкувати за ними регулярно.Особливо навесні, коли активно використовуються азотні добрива для нарощування зеленої маси.
Чим розкислити ґрунт на городі
Розкислення ґрунту – набагато простіший процес, ніж здається за назвою. Тобі не потрібні ніякі хімікати та спеціальні добавки, адже використовуються звичайні компоненти – зола, вапно, крейда. Більшість із них або є вдома, або їх можна купити в будівельних магазинах.
Зола
Зола не дарма вважається хорошим добривом і її рекомендують додавати до ґрунту після азоту. Але зваж, що її знадобиться багато, а мінеральний склад змінюється від того, які саме породи дерева спалені. Наприклад, кількість кальцію іноді відрізняється вдвічі.
Щоб впоратися з високою кислотністю ґрунту, золи знадобиться дуже багато – до півтора кілограма на квадрат. А якщо це зола від трави – то вдвічі більше. Тому рекомендуємо використовувати її не для лікування, а як корисний профілактичний засіб, щоб не допустити закислення нейтрального ґрунту.
Вапно
Розкислення вапном – найпоширеніший і найефективніший метод. Її використовують у різних варіаціях: гашену (пушонку), ключову, мелений вапняк,гажу. Не можна використовувати тільки чисте негашене вапно, тому що воно комкується і накопичується в грунті.
Вапно досить агресивне і погано позначається на змісті та засвоєнні фосфору. Тому її частіше використовують восени, щоби природні процеси встигли стабілізуватися. Зате навесні вона швидко діє, так що рекомендуємо вносити її під культури, що швидко ростуть, на кшталт огірків і помідорів.
Пушонку вносять по 200-500 г на квадрат, чим вище кислотність ґрунту – тим більше. Мелений вапняк – від 200 до 400 г, якщо це легкі суглинки та супіски, або від 350 до 600 г, якщо це середні чи важкі ґрунти. Не можна вносити вапно разом із гною, тому що через реакцію виділяється так багато азоту, що він зашкодить розсаді.
Гіпс
У гіпсу є одна істотна перевага перед іншими розкислювачами. Він починає діяти безпосередньо під впливом кислоти, а чи не води. Гіпс відразу ж знижує кислотність ґрунту і «завмирає», доки вона знову не збільшиться. Потім він прокидається і починає діяти знову.
На слабокислій ділянці потрібно 100-200 г на квадрат, на середньокислому – 300, а на кислому – 400 г. Обов’язково рівномірно розподіляй порошок і потім перекопай землю. Це досить щадний метод, який не позначається на розсаді.
Сода
Сода – дуже популярний народний рецепт, але досвідчені городники не рекомендують користуватися ним постійно. Натрій накопичується в ґрунті і безпосередньо впливає на розсаду та врожай. Тому використовуй соду лише як разовий екстрений захід, якщо потрібно виправити ситуацію терміново.
Доломитове борошно
За ефективністю доломіт не поступається вапна, зате з ним набагато зручніше працювати і в ньому міститься магній. Його вносять навесні прямо перед посадкою або вже в сезон за необхідності. Особливо доломітове борошно добре для важких глинистих ґрунтів, тому що розпушує їх і покращує структуру. Витрати – від 300 до 500 г на квадрат, залежно від рівня кислотності.
Крейда
Крейда – простий і дешевий матеріал, але з ним складніше працювати.Він дуже чутливий до вологи і потребує особливих умов зберігання. Його потрібно дуже ретельно втручати у ґрунт, щоб нічого не збивалося у грудки, а текстура була однорідною. Зате в ньому міститься кальцій і його можна використовувати будь-якої пори року. Витрати – від 200 до 700 г на квадрат.
Рослини сидерати
Деякі види рослин власними силами хороший розкислювач, оскільки знижують рівень рН. Їх називають сидератами і висаджують провесною до посіву основного врожаю. До таких культур відноситься люпин, горох, фацелія, гірчиця, люцерна та буркун. Багато хто з них додатково відлякує паразитів та шкідників: особливо, гірчиця.
Готові препарати
У магазинах є спеціалізовані препарати для розкислення ґрунту. Вони теж гарні навесні, тому що допомагають швидко упорядкувати перед посадкою. В основному це засоби на основі гумусу та вапна з додатковими корисними мікроелементами.
Які рослини люблять кислий ґрунт
Більшість садових чи городніх культур дійсно не переносять кислий ґрунт, але більшість – це не все. У саду до нього спокійно ставиться яблуня, японська айва та багато ягод. Наприклад, брусниця, малина, чорниця, лохина, кизил, суниця або журавлина.
Підвищену кислотність люблять берези, які взагалі вкрай невибагливі до проблемних ґрунтів. А ще це хвойні породи, папороті, верес, рододендрон, гортензії та азалії. Помірно кислий ґрунт підходить для картоплі, моркви, томатів, гарбуза, ріпи, редьки, щавлю та цикорію.