З настанням літа всі їдуть на дачі або в заміські будиночки, щоб відпочити від міської суєти на природі, посмажити м’ясо або просто приготувати що-небудь на відкритому вогні. У цій ситуації без мангалу не обійтися. Є переносні пристосування, але на них не все можна посмажити. Тому більшість заздалегідь роблять планування мангалів, і найчастіше з цегли.
У статті можна буде дізнатися, як зробити мангал, які бувають види, і що для цього потрібно.
Мангал з цегли
Мангали для заміського будинку або дачі сильно відрізняються від переносних або швидкомонтованих конструкцій. Один з головних плюсів – це можливість зберігати всі пристрої в одному місці і вони не будуть заважати в гаражі або у будинку.
Ще один важливий плюс – рівномірний розподіл спека по всій частині мангалу. Завдяки цьому плюса страви виходити більш соковитими і насиченими.
Плюс в тому, що мангали з цегли бувають закритими, з окремою коптильнею і плитою для казана. Це скорочує час на приготування кількох страв.
Варто врахувати, що мангали з цегли безпечні і дуже стійкі, адже їх неможливо упустити людині, на відміну від переносних конструкцій.
Підготовчі роботи
Перед тим як зробити установку, необхідно зробити креслення мангалу, потім очистити і розрівняти під нього місце, яке не повинно знаходитися поруч з будинком. Далі заливається фундамент потрібного розміру, відмінно підійде стрічковий або монолітний фундамент, з присутністю арматур.
Якщо мангал буде робитися з димоходом, потрібно враховувати наявність поруч дерев, які можуть загинути із-за великої кількості диму і кіптяви.
Цегла краще вибирати червоний, а для його сполуки використовувати розчин з жирної глини або спеціальний вогнетривкий розчин. Гіпсовий і цементний розчини не підійдуть, адже вони поступаються в термостійкості.
Якщо ж мангал викладається з каменю, то добре підійде граніт або базальт, так як звичайний камінь лопається при високій температурі.