Копчення додає продуктам неповторний аромат димку і смаку, специфічний колір поверхні продукту від світло-жовтого до темно-коричневого з скоринкою підсихання. Ці смакові якості не перестають привертати гурманів. Але крім смакових якостей копченості мають ще антибактерицидні властивості, що запобігають їх псуванню.
М’ясо та жир добре поглинають коптильні речовини. Вони перешкоджають жиру від окислення і згіркнення, внаслідок чого продукти довгий час зберігають свої смакові властивості.
Яку зробити коптильню
Для приготування такого смачних речей потрібна коптильня, яку нескладно зробити самому. Є два типи копчення: холодне і гаряче, відповідно до цього є два типи коптилен. Гаряче копчення привабливішим для гурманів, так як дає більш гострі смакові якості копчениною.
Крім того, конструкція коптильні гарячого копчення простіше, і матеріали для виготовлення коштують недорого. При необхідності можна зробити переносний пристрій невеликих розмірів для походів на природу.
Так що, коптильня гарячого копчення з усіх боків вигідне придбання. Тому зупинимося на описі її створення. Перед цим бажано подивитися фото коптильні гарячого копчення, це допоможе краще розуміти текст.
Принципова схема коптильні гарячого копчення
Функціональне призначення коптильні зводиться до обробки харчових продуктів: м’яса, сала, риби, грибів димом, який отримують з тліючих тирси або шматочків спеціальних порід дерев. У відповідності з цим влаштована конструкція коптильні.
Всі коптильні повинні мати такі обов’язкові елементи:
- Корпус коптильні.
- Камера для розміщення продуктів.
- Ємність для стікання жиру.
- Димогенератор, в який поміщаються тирсу або шматочки дерева.
- Під корпусом коптильні знаходиться джерело розігріву димогенератора.
В залежності від джерела розігріву коптильні можуть бути на дровах, електричні і на газі. Джерело вогню розігріває низ коптильні так, щоб тирса почали валити дим. Після цього в камеру для продуктів кладуть на ґрати або підвішують на гачки самі продукти для копчення.
Зверху коптильню щільно закривають кришкою. Відмінності конструкцій полягають у використовуваних матеріалах, розмірах коптильні і джерелах розігріву. Розглянемо кілька прикладів.
Коптильня з каструлі
Мабуть, навіть складно придумати більш просту коптильню. Для її виготовлення знадобиться велика каструля, виварка або відро. Внизу каструлі на висоті приблизно 10-15 см вирізають по два отвори і всередині пригвинчуються за два куточка, на які встановлюється сковорідка або щось інше для уловлювання жиру.
Вище над ними пригвинчуються ще два куточка для встановлення решітки для м’яса. Якщо треба підвісити продукт на гачках, на самому верху каструлі монтується на діаметрі металева перекладина, на яку можна чіпляти гачки. Як вогню для розігріву можна використовувати будь-який, відповідний джерело.
На дно коптильні засинаєте тирсу, ставите на вогонь, закриваєте зверху кришкою. Коли тирса тлітимуть, завантажуєте продукти для копчення. Процес копчення займає близько 40 хвилин.
Споруда коптильні з бочки
Для копчення великих обсягів виготовляють коптильню, як варіант, з бочки. Розглянемо найпростіший і мало витратний варіант – коптильня гарячого копчення з бочки з відрізаним дном. Для цього знадобиться бочка місткістю 150-200 літрів.
Виріжте з неї дно і верх, якщо такий є. Внизу бочки виріжте невеликий отвір і дверцята поставте на навіси, щоб можна було спостерігати за копченням всередині бочки. Треба щоб дверцята закривалася на засув. Поставте по чотирьох кутах по дві цеглини і зверху аркуш заліза з бочкою. Під залізом буде вогонь розігріву.
Для герметичності присипте бочку на аркуші заліза землею. Всередину бочки вниз по периметру покладіть три цеглини, на які буде встановлена ємність для збору жиру (тазик, або велика миска).
М’ясо обв’язують жгутовыми мотузками, і розвішують на шампурах в бочці. Верх бочки щільно закривають металевою або дерев’яною кришкою. Процес копчення триває 2 години.
Яких порід дерев брати матеріал для димогенератора
Від того з яких порід дерева береться матеріал для димогенератора залежить якість копченостей. Для цього підходять тирсу ясена, дуба, вільхи або осики, але самий вишуканий аромат копченостей виходить з трісок плодових рослин: вишні, абрикоса, груші.
Незвичайний смак копченостям надає дим ялівцю. Можна також додавати трохи лози винограду. Не беріть тирсу хвойних дерев і берези, так як копченості будуть гірчити.
Коптильня з цегли своїми руками
Будівництво коптильні своїми руками з цегли – найкраще рішення. У такий коптильні установки копчення підтримуються на оптимальному рівні, забезпечуючи найвищу якість копченостей.
Однак коптильня з цегли є вже капітальним будовою, воно вимагає до себе більшої уваги при спорудженні.
Вибір місця розміщення
Коптильня з цегли знаходиться на постійному місці. Вона призначена для виробництва великої кількості копченостей. Отже, в навколишній простір постійно буде виділятися велику кількість диму.
Тому необхідно підібрати таке місце для будівництва, звідки дим не заважав би поруч живуть людям. Враховуючи, то дим від копчення здатний нашкодити деревах, підібрати потрібне місце буде непросто.
Конструкція
Конструкція цегляної коптильні містить всі елементи принципової схеми, які в цегляному вираженні мають лише кілька відмінне назву:
- камін;
- колосник;
- топка;
- решітка або власники (на чому коптиться продукція);
- кришка;
- цеглини.
Перед початком будівництва обов’язково повинні бути креслення коптильні, які позбавлять Вас від помилок і неточностей.
Підготовчі заходи
Перш ніж приступити безпосередньо до будівництва, необхідно продумати послідовність робіт, зібрати необхідний інструмент. Привести будівельний матеріал: глину, пісок, цемент.
Цеглу необхідно купувати тільки вогнетривкий. Для коптильні знадобляться дверцята, металева сітка або прути для продукції копчення.
Заливка фундаменту
Фундамент, кладка виконуються у відповідності з кресленням. Тут ми зупинимося на загальних вимогах виконання цих робіт. Для фундаменту викопайте яму, на дно покладіть пісок і щебінь, після чого утрамбуйте їх. Покладіть зверху металеву сітку і залийте бетоном.
Після того як бетон застигне можна починати кладку. Замість заливного фундаменту можна покласти у яму залізобетонну плиту. Це спростить і прискорить роботи.
Кладка цегли
В кладці цегли важливо витримати наступний порядок. Покладіть на бетон фундаменту розчин і розтягніть його трохи більше площі цегли. На тичок цегли нанесіть розчин і покладіть його на розчин на фундаменті.
Вирівняйте цегла по лінії стіни, і пристукните гумовим молотком, щоб він рівно сів на розчин. Приберіть зайвий розчин, що виступив з-під цегли. Наступний цегла покладіть таким же чином, але сухим торцем до намазанному цеглі та пристукните молотком.
Товщина швів повинна бути в межах 12 мм. Кладку починайте з кута перев’язкою. По ходу кладки слідкуйте за допомогою схилу за вирівняністю стінки. По закінченні кладки зробіть затірку швів, ця процедура істотно поліпшить зовнішній вигляд будови.
Тепер можна провести випробування домашньої коптильні. При цьому можуть виявитися деякі недоліки, наприклад, нещільно закладені шви можуть пропускати дим. Після усунення недоробок коптильня готова для робочого режиму експлуатації.