3. Цитоспороз
Цей різновид гнилі вражає в першу чергу стовбур дерева. Кора стає червоного відтінку, а потім поступово сохне та тріскається. Найкраще грибок приживається на вже пошкоджених сонцем чи морозами ділянках.
Стерильним і дуже гострим ножем акуратно зріж хвору кору, трохи заходячи на здорову частину. Оброби антисептиком і замаж сумішшю глини з коров’яком. Протягом сезону оглядай дерева та прибирай хворі або засохлі гілки.
4. Моніліоз
Це та сама плодова гнилизна, яка може знищити весь урожай, якщо пару заражених фруктів потрапить у ящик для зберігання. Спочатку на груші з’являються бурі плями, а потім вони поступово розходяться і покриваються пагорбами. Плід стає м’яким і пухким рознощиком, особливо – у спекотні та вологі останні дні літа.
Вчасно проріджуй крони і слідкуй, щоб нічого не заважало циркуляції повітря, а також відразу ж знищуй заражені плоди. Весною обприскуй грушу Бордоською рідиною та Хомом. Періодично обробляй посадку вапняним молоком. Зміцнюй імунітет дерев позакореневими підживленнями з комплексного біококтейлю.
5. Іржа
Іржа легко виявити на будь-яких плодових культурах завдяки яскравим рудим плямам, якими всипане листя. Згодом хвороба перекидається на плоди – і такі груші потрібно обов’язково знищити.
Наприкінці осені обов’язково прибирай листя та рослинні опади, бо в них і зимує більшість грибків.Навесні обприскай груші Бордоською рідиною, а перед зимою оброби все разом із ґрунтом Карбамідом. Протягом сезону 3-5 разів проведіть профілактичні обприскування системними фунгіцидами.