Салат «Мімоза» — свого роду кулінарна класика. Вона була вкрай популярна в СРСР і була незмінним атрибутом практично будь-якого свята. До нас радянські рецепти дійшли, зокрема, в незмінному вигляді і користуються не меншим попитом, в першу чергу із-за простоти приготування і доступністю інгредієнтів.
Крім того, страва має урочистий вигляд, тому ідеально підходить для подачі під час застіль. Варіанти його наповнення зараз настільки різноманітні, що важко знайти людину, чиї смаки не можна було б реалізувати.
В деяких джерелах салат носить назву «Димаста». Хоча він досить простий по своїй структурі, не варто думати, що тут не вдасться експериментувати з оформленням. Наприклад, якщо мова йде про новорічному столі або дитячому святі, ви легко можете викласти «Мімозу» у вигляді якої-небудь фігурки, наприклад, курча. Також поширений варіант подачі у витончених склянках.
Кожен гість отримує окрему порцію, що завжди викликає позитивну реакцію і виявляється досить зручно на практиці.
Нижче наведено кілька рецептів салату «Мімоза» — як стандартних, так і сучасних. Всі вони готуються за схожим алгоритмом, варіюються лише компоненти. Тому впоратися з приготуванням будь-якого з них не складе труднощів навіть при відсутності досвіду.
Мімоза з консервою з сайри – класичний рецепт (шари по порядку)
Один з тих варіантів салату, який так любили наші бабусі і дідусі. Всі складові досить прості, але в поєднанні один з одним набувають багатий смак.
Крім того, досить ситна страва, так що його приготування має сенс ще й у практичному плані.
Для того щоб приготувати такий салат, нам знадобиться:
- Половинка цибулини;
- 2 картоплини;Морква – 1 шт.;
- 1 банка консервів (сайра);
- Відерце майонезу;
- Яйця – 3 шт.;
- Петрушка
Етапи:
Готуємо салат у наступному порядку.
Яйця, моркву і картоплю відварюємо. Овочі очищаємо від шкірки. Чекаємо, поки продукти охолонуть.
Вміст консервної банки розім’яти виделкою і викласти отриману кашку на блюдо. Це наш перший шар.
Половинку цибулини (сиру) шаткуємо і заливаємо окропом на 5 хвилин. Після цього промиваємо під струменем холодної води і викладаємо на рибу. Зверху змащуємо все майонезом.
Наступний шар складається з білків. Їх натираємо на тертці і викладаємо на блюдо. Щоб надати салату більш акуратний вигляд, можна трохи прим’яти їх за допомогою виделки. Зверху – знову майонез.
Те ж саме робимо з картоплею та морквою (це два різних шару).
Жовтки, що залишилися від яєць, подрібнюємо і посипаємо ними салат. Для прикраси додаємо петрушку або іншу зелень.
Готову страву не поспішайте ставити на стіл. Приберіть його на пару годин в холодильник, щоб салат просочився і став більш соковитим. Після цього можна пригощати гостей. Приємного апетиту!
Салат Мімоза з рибними консервами і сиром
У цьому рецепті представлено вже більш нестандартне поєднання сиру і риби. Найкраще в салат впишуться скумбрія, горбуша і сайра, оскільки вони мають більш виражений смак, ніж деякі більш «благородні» варіанти.
Список інгредієнтів:
- Варена картопля – 4 шт.;
- Цибулина;
- Варена морква – 2 шт.;
- Консерви – 1 банка;
- 50 г твердого сиру;
- Майонез – 200 г;
- 6 варених яєць;
- Сіль за смаком
Етапи:
Цибулю нарізаємо як можна дрібніше і на 2 хвилини занурюємо в окріп. Після вода зливається. Так смак цибулі не буде перебивати своєю різкістю ніжність «Мімози».
Варену картоплю, моркву, сир, яєчні жовтки і білки (окремо) натираємо на дрібній тертці і заздалегідь розкладаємо по тарілочках для зручності. Консерви необхідно подрібнити за допомогою виделки.
Коли все підготовлено, можна приступати до викладання шарів:
1. Цибуля;
2. Злегка підсолений картопля;
3. Сир;
4. Консерви;
5. Яєчний білок;
6. Підсолена морква;
7. Яєчний жовток.
Кожен шар, окрім останнього, промащується майонезом. Готову страву можна прикрасити зеленню за смаком.
Перед тим, як подати салат до столу, йому потрібно дати настоятися. Для цього «Мімозу» на кілька годин залишають у холодильнику. Лише після цього можна насолоджуватися його ніжним смаком. Приємного апетиту!
Як приготувати салат Мімоза з горбушею
Тим, кому не подобається наявність сиру в салаті, варто розглянути такий варіант. Рекомендації до вибору риби ті ж. В даному випадку використовується горбуша.
Рецепт максимально простий і від «оригіналу» відрізняється хіба що додаванням хрусткого лука, який додасть салату пікантність.
Для того щоб приготувати салат «Мімоза» з горбушею, знадобляться наступні продукти:
- Майонез – 200 г;
- Баночка консервів з горбуші;
- 3 яйця;
- Морква – 3 шт.;
- Пір’я зеленої цибулі;
- 3 середніх картоплини;
- Цибулина – 1 шт.
Перед початком готування потрібно відварити овочі і остудити їх. Картопля відварюється в мундирі. Яйця зварити і очистити від шкаралупи.
Цибулю подрібніть і залийте на 5 хвилин окропом для пом’якшення смаку. Потім злийте воду.
Далі можна приступати безпосередньо до складання салату. Для цього заздалегідь підготовлені продукти викладають на тарілку шарами у такому порядку:
1. Риба;
2. Цибуля;
3. Тертий картопля;
4. Терта морква;
5. Терті яєчні білки.
Кожен шар перед накладанням наступного змащується майонезом. В кінці салат рясно посипається раскрошенным яєчним жовтком і прикрашається подрібненими пір’ям лука. Приємного апетиту!
Мімоза – рецепт без картоплі і моркви
Це вже більш нестандартне рішення. Картопля і морква використовуються сьогодні у дуже багатьох стравах, і якщо на столі вже багато їжі з їх змістом, можна внести різноманітність за рахунок такого салату.
Інгредієнти:
- 50 г підмороженого вершкового масла;
- Твердий сир – 150 г;
- Сіль;
- Яйця – 6 штук;
- Цибулина;
- Майонез;
- Банку консервів з риби
Яйця зваріть і натріть окремо білки і жовтки. Те ж саме зробіть з сиром. Консерви слід розім’яти виделкою, щоб вийшла свого роду кашка. Цибулю вимити й подрібнити.
Далі з наявних продуктів починайте формувати шари:
1. Яєчний білок;
2. Сир;
3. Риба;
4. Майонез;
5. Терте вершкове масло;
6. Білки;
7. Сир;
8. Риба.
Якщо слідувати класичним рецептом, салат слід змащувати майонезом після викладання кожного шару. Але оскільки в даному випадку він складається з досить легких інгредієнтів, велика кількість соусу ні до чого. Покриваються їм тільки третій і останній шари.
Зверху салат рясно посипається подрібненим яєчним жовтком і прикрашають гілочками петрушки або кропу.
Блюдо готове. Приємного апетиту!
Новорічний салат з грибами і свіжим огірком – смачний рецепт
Новорічні салати завжди повинні бути особливими. Адже Новий рік – це передвісник початку нового періоду в житті, підведення підсумків останніх 12 місяців. Природно, і хочеться відзначити це оригінально. Тому вашій увазі пропонується салат «Мімоза» з печерицями і свіжим огірком.
Хрусткий огірочок додасть страві свіжість, а вишукані печериці надовго залишать приємний післясмак.
Для приготування цієї страви нам знадобляться:
- 100 г твердого сиру;
- 4 варених яйця;
- 1 банка консерви з тунця;
- Свіжі огірки – 100 г;
- 2 варених картоплини;
- Печериці – 300 г;
- Кріп;
- Варена морква – 2 шт.;
- Майонез;
- Сіль
Перед початком викладання салату заздалегідь підготуйте продукти. Це зручно з тієї причини, що «Мімоза» має шарувату структуру. Вам буде легше формувати страву, коли всі потрібні інгредієнти будуть під рукою.
Огірки поріжте на дрібні кубики. Яєчні білки нашаткуйте, а жовтки розімніть виделкою. Останнє потрібно зробити і з рибою, попередньо зливши з неї масло. Печериці посмажте.
Першим шаром прокладається картоплю і рясно змащується майонезом.
Другий – консерви. Тут соусу вже поменше.
Третій – морква. Вона досить прісна, тому її потрібно злегка підсолити. Шар знову ж покривається майонезом.
Далі – гриби і, звичайно ж, майонез.
Шостий шар – огірки з майонезом.
Сьомий – яєчні білки, рясно змащені соусом.
Восьмий – сир і знову майонез.
Зверху страву посипається яєчними жовтками, щоб салат придбав той вигляд, який називають «Мімозою». Приємного апетиту!
Видеоприготовление класичної Мімози з рисом
І знову ще один суперський рецептик, від якого ви не встоїте. Беріть собі на замітку, і їжте на здоров’я. Раджу подивитися цей сюжет і вже прямо зараз вирушити на кухню готувати.
Ось і підійшла до кінця замітка. Бажаю, щоб ваша закуска вийшла смачною і чарівно красивим. Адже мімоза, вона така яскрава і в той же час на смак ніжна і соковита. Вдалих відкриттів. Поки що.