Ламкі нігті на руках. Причина ламкості, внутрішні і зовнішні фактори

Внутрішні фактори ламких нігтів на руках

Внутрішні фактори мають більший коефіцієнт впливу на стан нігтів, ніж зовнішні.

Незбалансоване харчування

Організм людини є, насамперед, білковим організмом. 80% сухого речовини тваринної і людської клітини становить білок.

Нігті, як і волосся, будуються з білка, який синтезується в організмі. Саме тому білкових продуктів в раціоні людини має бути не менше 23% від загальної кількості споживаних речовин.

Але крім білка, нігтикам необхідні вітаміни і мікроелементи. Це жиророзчинні вітаміни: А, D, E і водорозчинний вітамін С. Мікроелементи: йод, кальцій і цинк.

Дефіцит необхідних речовин призводить до слоению, ламкості, деформації, повільного зростання, витончення пластини. За зовнішнім виглядом нігтів можна зрозуміти, яких елементів не вистачає організму. Наприклад, при дефіциті заліза нігті стоншуються і стають увігнутими, колір змінюється.

Причиною виникнення ламкості, листковий нігтьових пластин на руках, появи на них білих плям і поглиблень, говорить про дефіцит вітамінів А, С і цинку. Коли організму не вистачає кремнію, нігті стають менш еластичними і більш крихкими. А блиск і гладкість нігтьової пластини залежать від селену.

Патології внутрішніх органів

На ламкість нігтів впливає, в першу чергу, щитовидна залоза. При цукровому діабеті ноги стають пористими, можуть змінювати колір, з’являються білі неоформлені плями, горбки. Такі нігті дуже повільно ростуть і легко ламаються.

При гіперфункції щитовидної залози нігтьові пластини стають дуже м’якими, легко ламаються і руйнуються.

Причиною ламкості нігтів на руках можуть стати інфекційні захворювання. Ніготь потовщується, шарується, на ньому з’являються поздовжні заглиблення. Грибкові захворювання теж можуть викликати шарування і ламкість нігтів.

Будьте обережні! При цукровому діабеті ризик зараження грибком нігтів сильно зростає. Тому людині, яка хвора на цукровий діабет, необхідно ретельно стежити за станом нігтів і дотримуватися гігієни.