Ми зібрали каталог найкращих сортів яблук для Підмосков’я, щоб у тебе більше не було проблем із вибором та пошуками. Між собою вони відрізняються терміном дозрівання, розмірами, кольором і, звичайно, смаком плодів!
Літні сорти яблунь для Підмосков’я
Літні сорти радують насамперед і дозрівають ще у липні. На жаль, вони мало придатні для зберігання, але дуже смачні і ароматні.
Астраханське біле
Цікава особливість цього сорту – тонкий винний аромат. Дерево росле, морозостійке та перевірене роками на практиці.
Папірування
Кругі яблука середнього розміру з ніжною соковитою м’якоттю добре підходять для заготовок. Сорт стійкий до парші. Плоди потрібно збирати вчасно, тому що при перезріванні псується смак та консистенція.
Перлинне
Один із рідкісних літніх сортів, плоди якого можна зберігати близько місяця, і вони не гнитимуть. Самі яблука досить великі, із золотистою шкіркою та білою м’якоттю.
Терентіївка
Сорт примітний стабільним та рівномірним плодоношенням без різких спадів. Зелені яблука вагою до 50 г у міру дозрівання густо покриваються червоним смугастим рум’янцем.
Біль Чернишевська
Це дуже соковиті солодкі яблука з тонкою та легкою кислинкою. Особливість у тому, що дерева потрібно висаджувати на великій відстані, тому що вони мають дуже об’ємну крону.
Осінні сорти яблунь для Підмосков’я
Осінні яблука дозрівають у вересні, а потім їм потрібно ще трохи полежати до повної зрілості. Їх можна сміливо зберігати навіть до зими.
Осіння радість
Назва цього сорту говорить сама за себе. А ще він дає стабільний та регулярний урожай із соковитих та ароматних плодів по 90-120 г кожен.
Безнасіння Мічурінська
Жовто-оранжево-червоні яблука добре зберігаються до початку зими, а збирати врожай можна поступово протягом сезону. Дерево відрізняється підвищеною стійкістю до парші та морозів.
Чудове
Компактний низькорослий сорт примітний великими плодами до 200 г. Під жовтою шкіркою ховається соковита м’якоть із кислинкою. Але Чудовому знадобиться додатковий захист від попелиці.
Васюган
Сорт хороший тим, що починає дуже рано плодоносити. Яблука великі, хрумкі та соковиті, добре транспортуються і не бояться холодів.
Ауксис
Компактне дерево дає дуже красиві зелені плоди з різнобарвним рум’янцем. Але для запилення поблизу мають зростати яблуні інших видів.
Зимові сорти яблунь для Підмосков’я
Зимові яблука визрівають пізніше, до другої половини осені. Зовсім стиглими та смачними вони стають вже під час зберігання, причому деякі сорти можуть лежати до весни.
Антонівка
Неможливо уявити сезон яблук без цього сорту. Перший урожай дерево дає нескоро, але потім він дуже стабільний, рівномірний і тільки збільшується з часом.
Білоруське малинове
На смак сорт нагадує Антонівку, і щороку дає стабільний і рівномірний урожай. Плоди з яскравим малиновим рум’янцем зберігаються до середини весни.
Московське зимове
Сорт примітний морозостійкістю, а ще – підвищеною стійкістю до хвороб та шкідників. Зелені плоди дуже злегка покриваються рум’янцем.
Алеся
Здорове дерево не боїться парші, хвороб та інших проблем. Смак яблук повністю розкривається після того, як вони кілька місяців полежать на зберіганні.
Пепін шафранний
Назва відображає тонкий та незвичайний аромат стиглих яблук. Смак у них такий самий оригінальний – з легкими винними нотками.
Червоні сорти яблунь для Підмосков’я
Красиві та рум’яні червоні яблука відрізняються різноманітністю смаків та ароматів. Обов’язково спробуй ці види!
Макінтош
Один із найпопулярніших сортів американської селекції належить до середньостиглих. Зрідка на яскравій червоній шкірці проступають жовті цятки.
Титанія
Розлий сорт з акуратними округлими яблуками по 100-110 г кожне. Дерево дуже стійке до несприятливих умов, а за невеликих пошкоджень легко відновлюється.
Спартан
Стилі яблука добре зберігаються місяцями і чудово підходять для транспортування.У плодів товста відома шкірка з легким фіолетовим відливом.
Ред Делішес
Солодкі соковиті яблука є ідеальними у свіжому вигляді, але для заготовок їх майже не використовують. А все тому, що мають дуже ніжну м’якоть, яка буквально тане в роті.
Глостер Йорк
Німецький сорт дозріває у вересні та дає великі плоди до 200 г кожен. У них пізнавана конічна форма з вираженою ребристістю. Яблука солодкі, універсальні, навіть підходять для дитячого харчування.
Зелені сорти яблунь для Підмосков’я
Соковиті та хрумкі зелені яблука найчастіше радують виразною кислинкою.Ґренні Сміт та Семеренко – це добре, але ми знайшли й інші варіанти!
Аніс Сірий
Це старовинний поволзький сорт, який відрізняється підвищеною стійкістю до морозів. Дерево швидко росте і дає густу, але не надто акуратну крону, і рясно врожай.
Слов’янка
В основі цього сорту – Антонівка та Ренет, так що можна легко уявити його смак та зовнішній вигляд. Плоди злегка ребристі, середнього розміру, з жорсткою шкіркою та білою м’якоттю.
Дивовижне
Десертний сорт тривалого зберігання має вроджений імунітет до більшості хвороб, але потребує запилювачів. Плоди нагадують сплюснутий конус, але при цьому рівні та симетричні.
Богатир
Це не найсоковитіші яблука, але їм все прощають за неповторний аромат. На сонці зелена шкірка злегка покривається рожевим рум’янцем, але вона дуже слабка.
Бурштин
А ось у цього сорту рум’янець взагалі відсутній, але в міру зберігання зелена шкірка трохи жовтіє. Плоди збирають наприкінці літа і трохи недозрілими – тоді їх можна зберігати до зими.
Найвищі сорти яблук для Підмосков’я
При грамотній агротехніці у промислових масштабах з одного дерева можна зібрати до 800 плодів. Звичайні садові яблуні без специфічного догляду дають 150 плодів.
Московська грушовка
Перші плоди можна збирати лише через 5-6 сезонів, зате при хорошому догляді грушовка дає приголомшливий урожай. Невеликі рум’яні плоди вагою близько 50 г відрізняються легкою кислинкою та великою кількістю соку.
Медуниця
Солодкі медові яблука покриті щільною жовтуватою шкіркою з густим рум’янцем. Сорт стійкий до більшості захворювань, але, на жаль, плоди мало зберігаються.
Жигулівське
Сорт дуже врожайний, а ще – дуже великоплідний, так що вага одного яблука буває доходить до 350 г. Досрілі плоди можна зберігати до початку наступного року.
Коричне нове
Високоврожайний сорт із округлою кроною дає злегка витягнуті плоди вагою до 150 г. У яблук щільна зелена шкірка з яскравим бордовим рум’янцем.
Мантет
Високоврожайний американський орт з акуратною кроною та красивими жовто-зеленими плодами. Смак у яблук приємний, кисло-солодкий, і їх можна зберігати близько 2 місяців.
Найсолодші сорти яблук для Підмосков’я
Якщо ти віддаєш перевагу солодким цукровим яблукам, зверни увагу на ці ароматні сорти.
Цукеркове
Дуже солодкий сорт з ніжною м’якоттю дає стабільний урожай та жовті рум’яні плоди середнього розміру – до 120 г. Цукеркове невибагливо, стійке до морозів та хвороб.
Медок
Ці яблука не тільки дуже солодкі, а й дуже ароматні. Саме дерево досить компактне, до 2 м, а плоди при цьому великі – близько 200 г.
Голден Делішес
Це класичний сорт для тих, хто любить солодощі. Він належить до осінніх та плодоносить до кінця вересня. Плоди легко впізнати по жовтій шкірці із сірувато-коричневими крапками.
Орловим
Старий радянський сорт, який і досі цінується садівниками. Дерево починає плодоносити через 3 роки, акуратно виглядає і дає дуже ароматні солодкі яблука.
Різдвяне
Гарна назва поєднується з таким самим красивим зовнішнім виглядом цих зимових яблук. До речі, сорт на генетичному рівні стійкий до парші.