Розчин
Традиційно використовується солодкий чай, адже заварка надає напою характерного присмаку, а цукор потрібен бактеріям для життєдіяльності. Чай обов’язково має бути кімнатної температури, а цукор – повністю розчинений, інакше його крупиці залишать поверхневі опіки.
Температура та освітлення
Важливо знайти баланс між теплом та перегрівом, адже ідеальна температура – близько 25 градусів. Але прямі сонячні промені та сусідство з обігрівачем протипоказані грибу. Занадто гарячий розчин може занапастити бактерії, а холодний – гальмує розвиток.
Хвороби
Звертайся з грибом дбайливо, бо всі механічні пошкодження позначаються на смаку напою. Якщо неприємність все-таки сталася, дай йому трохи відновитись у невеликій кількості концентрованого розчину.
Напій не можна вживати, якщо верхня поверхня гриба стала бурою або розчин несподівано помутнів. Якщо в кімнаті занадто холодно або банка потрапила під сонце – вона може “зацвісти”, і всередині з’являться тонкі водорості або цвіль. Влітку гриб охоче атакують мошки, тому стеж, щоб банк був щільно прикритий.
Готовий напій
Обов’язково регулярно зливайте розчин, щоб він не був занадто кислим або оцтовим. У холодну пору – раз на тиждень, а в спеку – по два. Періодично промивай гриб прохолодною водою, відстежуй його стан і поділяй у міру зростання. Готову комбучу можна зберігати до 2 місяців у будь-якій неметалевій ємності.
Рецепт комбучі
Смак напою безпосередньо залежить від того, який розчин ти використовуєш. Класичний варіант – заварити 4 ложки листового чаю на стандартний об’єм. На таку кількість знадобиться близько склянки цукру. Можна експериментувати із зеленим чаєм, компотом, соком, шипшиною, трав’яними настоями.
Уникайте ромашки, шавлії та інших трав з підвищеним вмістом ефірних олій, тому що вони змінюють структуру напою при бродінні. Замість цукру спробуй джем, варення чи мед. При заміні рідини залиш трохи старого напою, щоб процес йшов активніше.