Які продукти належать до білків. Список продуктів тваринного і рослинного походження

Білок – один з найважливіших компонентів людського організму. Вхідні в його склад амінокислоти є будівельним матеріалом для клітин і органів, а також беруть активну участь в обмінних процесах.

Деякі амінокислоти, необхідні людині, синтезуються самим організмом, але частина надходить виключно з їжею.

Які продукти належать до білків, їх користь для організму (список)

Питання, які продукти належать до білків: список і класифікація має важливе значення.

Вживання білкових продуктів є необхідною умовою нормального функціонування всіх систем організму.

Вплив білка на організм людини:

  • м’язи – білок є основним будівельним матеріалом, а також найважливішим компонентом для регенерації пошкоджених тканин;
  • обмін речовин – велика частина ферментів, що відповідають за метаболізм, являє собою білкові сполуки;
  • ендокринна система – багато гормони, які відповідають за стабільний гормональний фон організму людини, складаються з білків;
  • імунітет – білки відповідають за оновлення клітин, що є основою формування захисної системи організму у відповідь на зовнішні впливи;
  • кровоносна система – білки, що містяться в крові людини, забезпечують надходження корисних речовин до всіх клітин і органів.

Список основних продуктів, які відносяться до білків Особливості вживання М’ясо птиці М’ясо курки і індички використовується, як основна страва у багатьох дієтичних програмах, завдяки своїй низькій калорійності. Риба Біла риба (тріска, минтай) вважається низькокалорійним стравою і підходить для частого вживання, червоні види риби містять корисні жири. Курячі яйця Містить легкозасвоюваний білок, але слід пам’ятати про міститься в яйцях холестерин і вживати не більше 2 штук в день. Ікра, морепродукти Продукти багаті білком, але висококалорійні. Сир Містить багато важливих мікроелементів, часто використовується в дієтах. Крупи Продукт, який швидко засвоюється і благотворно впливає на роботу травної системи. Бобові культури Швидко засвоюється і є дуже поживною стравою.
Загрузка...

Білки тваринного і рослинного походження, їх особливості

За своїм походженням продукти, що містять білок, поділяються на білки тваринного походження і білки рослинного походження.

Якщо порівнювати ці дві групи між собою, то слід зазначити, що з них найбільша кількість корисного протеїну присутня в продуктах тваринного походження.

Крім того, саме у цих продуктах є весь набір амінокислот, необхідний для оптимального функціонування організму людини.

Максимальна кількість білка тваринного походження можна знайти в курячих яйцях. На другому місці знаходяться м’ясо і різні м’ясні вироби (ковбаси, сосиски).

Наступним джерелом білка служать молочні продукти, наприклад, сири. Сир містить меншу кількість білка, а в молоці, кефірі або йогурті його кількість і зовсім незначно.

Багато продуктів рослинного походження також містять багато білка, але до його складу входять всі необхідні організму амінокислоти.

У той же час білкові продукти рослинного походження мають свої позитивні сторони:

  • за рахунок того, що рослинні продукти не містять жирів, їх засвоєння відбувається набагато швидше;
  • крім протеїну, рослинні продукти містять багато корисних вітамінів і мінералів;
  • містять багато клітковини, яка благотворно впливає на травну систему.

Якщо говорити про конкретних рослинних продуктах, то найбільшу кількість білка міститься в:

  • бобових культурах;
  • горіхах;
  • капусті;
  • кабачках;
  • перці;
  • різних крупах.

Що стосується фруктів, то в них вміст білка незначно, хоча в сухофруктах воно збільшується в 2 рази.

Щоб дізнатися, які продукти належать до білків, список з даної статті прийде вам на допомогу.

Важливо пам’ятати! У випадку, якщо людина вирішує відмовитися від продуктів тваринного походження, які відносяться до білків, то йому варто включити в список споживання якісь полівітаміни, які допоможуть компенсувати недолік заліза і вітаміну Ст.

Також слід враховувати, що тим, хто прагне наростити м’язову масу, необхідні саме білки тваринного походження, а тим, хто мріє позбутися зайвої ваги, чудово підійдуть рослинні продукти, багаті білком.

Білки швидкі і повільні: відмінності

Білки, що містяться в продуктах, розрізняються не тільки за своїм походженням, але і за часом, що організм витрачає на їх засвоєння.

За такою ознакою можна виділити білки:

  • швидкі – швидко розщеплюються, є джерелом заряду бадьорості та енергії, не сприяють збільшенню м’язової маси;
  • повільні – довго засвоюються, потребують більш тривалого часу для розщеплення амінокислот, на довгий час пригнічують відчуття голоду, сприяють зниженню ваги.

Дослідження показали, що для повного засвоєння повільних білків потрібно близько 8 годин, так як їх калорійність не висока, а витрати енергії на розщеплення, навпаки, досить значні.

Найвідоміший з таких продуктів – знежирений сир, який забезпечує максимально довгий відчуття ситості.

Що стосується швидких білків, то для засвоєння організму потрібно трохи більше 1 години. Типовий продукт, що містить швидкі білки – кефір.

Такі продукти добре підходять, коли є необхідність швидко відновити витрачену енергію, наприклад, після фізичних навантажень.

Зверніть увагу! Важливою особливістю вживання повільних білків є прийом їжі приблизно за 2 години до сну, щоб за ніч білок расщепился, а тканини і органи максимально збагатилися необхідними амінокислотами.

Також корисно вживати такі продукти, коли немає можливості робити невеликі проміжки між прийомами їжі, так як почуття голоду не виникне довше.

У чому швидкість засвоєння і розщеплення білка залежить від термічної обробки їжі. Щоб прискорити переробку деяких повільних білків, наприклад, круп, використовують термічний вплив з попереднім замочуванням.

При цьому, важливо не перестаратися з тривалістю приготування, так як страва може втратити більшу частину вітамінів і поживних речовин.

Також кращому засвоєнню білка сприяє подрібнення продукту за допомогою блендера або кухонного комбайна.

Список продуктів тваринного походження, багатих білком

Білки, які містяться у продуктах тваринного походження, краще засвоюються організмом людини і сприяють оптимальній роботі клітин і органів.

Для людей, що стежать за своїм харчуванням важливо знати список продуктів, які відносяться до білків:

  • Яйця – максимальна кількість протеїну міститься в гусячих яйцях (близько 14 г на 100 г продукту), на другому місці качині і перепелині (приблизно 13 м), а на третьому – курячі;
  • М’ясо – найбільш багата білком м’ясо диких (близько 34 м) і домашніх (25-30 г) птахів, потім йде яловичина і баранина (21-22 м), а замикає список свинина (приблизно 17 р);
  • Субпродукти – значна кількість білка міститься в свинячий та яловичої печінки, трохи менше в нирках і мовою;
  • Морепродукти і риба – лідером за вмістом білка є ікра (27 г), серед риб найбільш багаті протеїном сардини, тунець, кета і сьомга (21-24 р);
  • Молочні продукти – максимально багатий білком сир пармезан (38 м), за ним йдуть інші тверді сири і сир, зовсім трохи білка міститься в молоці, кефірі та сметані.

Насіння і горіхи, як джерело білка: список

Серед продуктів рослинного походження, можна виділити такий джерело корисного білка, а також вітамінів і мікроелементів, як насіння і горіхи.

Зокрема, багаті білком:

  • мигдаль;
  • кеш’ю;
  • кедрові горіхи;
  • макадамії;
  • конопляне насіння;
  • насіння кунжуту;
  • насіння гарбуза;
  • фундук;
  • волоські горіхи.

Рекомендується вживати горіхи і насіння в сирому вигляді, 3 рази в тиждень.

Крупи, багаті білком (список)

Ще одне джерело рослинного білка – крупи.

Найбільша кількість протеїну містять наступні з круп:

  • гречана;
  • вівсяна;
  • перлова;
  • манна;
  • кукурудза;
  • рис.

Також із злаків роблять борошно, яка також є джерелом білка.

Важливо знати! Незважаючи на високий вміст білка в пшениці, відсоток засвоєння його організмом невисокий через глютену, який часто виступає в якості джерела харчової алергії.

Список бобових продуктів, в яких міститься багато білка

Бобові культури за вмістом білка є хорошою альтернативою м’ясним продуктам.

Список продуктів, які відносяться до білків:

  • нут;
  • сочевиця;
  • зелений горох;
  • квасоля;
  • соя.

Бобові є досить важким продуктом для травної системи людини, тому не слід вживати їх разом з яйцями, м’ясними продуктами, хлібом.

Які овочі багаті білком (список)

Багато овочі містять в собі значну кількість білка:

  • брокколі;
  • спаржа;
  • шпинат;
  • брюссельська капуста;
  • авокадо.

Список білкових продуктів, корисних для схуднення

Білкові продукти відіграють важливу роль у процесах схудненні: на їх розщеплення витрачається значна кількість енергії.

При збільшенні споживання білкових продуктів і зниження споживання вуглеводів, які є джерелом енергії, організм починає використовувати власні жирові запаси для переробки протеїнів.

Для ефективного схуднення, важливо розуміти не тільки, які продукти належать до білків, їх список, але і який зміст в них жирів і вуглеводів.

Найкорисніші білкові дієтичні продукти за співвідношенням білків, жирів і вуглеводів:

  • куряча грудка;
  • яловичина;
  • курячі яйця;
  • філе червоної риби.

Не слід забувати про вживання фруктів і овочів, які сприяють роботі травлення і засвоєння білкових продуктів.

Білок є важливим елементом, що забезпечує нормальне функціонування всіх систем організму людини.

Правильне вживання білкових продуктів здатне підвищити працездатність, відновити сили, а також позбавитися від зайвої ваги і проблем зі здоров’ям.

Автор: А. Цулина

З цього відео ви дізнаєтеся, які продукти належать до білків, їх список:

Цей відеоролик ознайомить вас із самими корисними продуктами рослинного походження, багаті білком:

Також цікаве: