Які продукти можна їсти при низькому гемоглобіні. Список залізовмісних продуктів харчування

Рівень гемоглобіну в крові (залізовмісного білка, який забезпечує перенесення кисню в тканини) є показником здоров’я і загального стану людини.

Недолік цього складного речовини викликає цілий ряд видимих і невидимих нездужань, зниження активності, ослаблення імунітету. Підтримувати достатню кількість гемоглобіну, а значить, заліза в організмі, одна з основних цілей, які можна досягти правильним харчуванням.

Яка добова норма заліза для організму людини. Чи є різниця для чоловіків, жінок і за віком?

Потреба кожної людини, і чоловіків і жінок, насичення організму залізом протягом життя різна. В цілому визначена добова норма для дорослої людини – від 5 до 15 мг.

Однак безпосереднє необхідну кількість індивідуально і залежить не тільки від статі, віку, але і від часу доби, рівня фізичної активності, здоров’я.

Без участі гемоглобіну неможливе виконання ні однієї важливої функції людського організму, будь то робота центральної нервової або імунної систем, системи кровообігу або цілісність і міцність кісткової тканини.

Залізо покликане стимулювати процеси відновлення та окислення, транспортувати кисень всередині організму, забезпечувати високу якість крові, виробництво лімфоцитів та еритроцитів.

Оскільки існує фізіологічна різниця між чоловіком і жінкою, існує і різниця в рівні гемоглобіну. У середньостатистичного чоловіка це приблизно 130 – 179 г/л, а у жінок від 120 до 160.

Діти – інша справа, тут рахунок йде на дні і місяці. Найвищий рівень – до 225 г/л, у перші 3 дня, коли малюк прикладає всі свої сили, щоб звикнути до позаутробного існування.

До двох місяців життя ця цифра знижується максимально до 90 г/л, потім знову поступово підвищується і років до 16 досягає норми дорослого людини.

Можна підняти рівень гемоглобіну харчуванням?

Нераціональне харчування активно сприяє розвитку анемії. Основна кількість так необхідного людині гемоглобіну виробляється самим організмом, проте цього недостатньо для повноцінної роботи всіх органів.

Якщо постійними супутниками стають втому і занепад сил — це ознака низького гемоглобіну. Щоб перемогти цей стан важливо знати, які продукти містять багато заліза і що необхідно їсти при анемії

Недолік можна покрити за рахунок харчування. При низькому гемоглобіні слід їсти переважно продукти, максимально багаті залізом.

Важливо пам’ятати! Організм людини засвоює лише десяту частину корисного мікроелемента з продуктів харчування, як би вони багаті їм не були.

Здатність синтезувати корисні энергообразующие речовини притаманна людині з народження, також як і витягувати їх з їстівних продуктів. Корисно орієнтуватися в нескінченному списку корисних і досить об’ємному переліку шкідливих продуктів, придатних для живлення, щоб забезпечити собі комфортне життя.

Продукти, що сприяють підвищенню гемоглобіну у дорослих

М’ясо, субпродукти і риба

Доведено, що корисні речовини, у тому числі залізо, легше засвоюються з продуктів, одержаних від тварин, ніж з інших. М’ясо, субпродукти, риба – самі залізовмісні продукти, але і тут є своя черговість і правила.

Термічна обробка, в більшості випадків необхідна, не повинна бути тривалою, щоб не руйнувати потрібні мікроелементи. Приблизний список першості серед м’ясних продуктів, рекомендованих їсти при низькому гемоглобіні, такий:

  • нежирна свинина;
  • яловичина;
  • баранина;
  • яловичі мізки
  • теляча печінка
  • свиняча печінка;
  • кролик.

Серед дарів моря на першому місці стоять молюски і жирна риба – лососеві, сардини, печінка тріскових риб, не варто забувати і про ламінарії (морської капусти), креветках, молюсках.

Крупи

Багаті прийнятним для нашого організму залізом і продукти, які виросли на землі, в особливості крупи, джерело вітаміну Ст. Сама «залізна» — гречана, її можна варити, можна вживати сиру, попередньо замочивши.

Дуже добре виробити звичку з вечора замочувати трохи гречки та вранці їсти на сніданок. Крім гречки надзвичайно корисна вівсянка у всіх її проявах, ячна крупа.

Цікавий факт! Сочевиця містить найбільшу кількість заліза. Це справжній скарб для людей, які мають залізодефіцитну анемію.

Сухофрукти

З дитинства ми звикли розглядати родзинки, курагу, фініки як ласощі, досить дороге, щоб їсти його щодня. Проте лікарі радять їсти саме ці продукти при низькому гемоглобіні.

Курага, фініки, інжир, чорнослив чудово борються з анемією. Сухофрукти корисно всім, не обов’язково чекати проблем з якістю крові – вони смачні, ситні, їх можна їсти в якості перекусу.

Бобові

Квасоля, соя, гарбузове насіння, сочевиця вельми корисні при нестачі гемоглобіну. З горохом слід бути обережними. Корисно його замочити на деякий час і дати прорости, щоб отримати максимальний ефект харчової цінності.

Цільнозерновий хліб

При низькому гемоглобіні, серед рекомендованих продуктів, дієтологи пропонують їсти, особливий хліб. Не просто білий батон або чорний цеглинка, а саме цільнозерновий, виготовлений з борошна грубого помелу, зберігає максимум мінеральних речовин, клітковину, вітаміни. Така борошно містить всі складові зернових злаків:

  • оболонку;
  • зародок;
  • ендосперм,

Вироби з неї корисні і поживні, покращують травлення, нормалізують вміст цукру в крові, знижують рівень холестерину.

Листові овочі, зелень, зелень петрушки

Листові овочі і зелень, в надлишку зростаюча в теплу пору року – невичерпне джерело гемоглобіну і головний помічник при перших проявах анемії.

Зелена цибуля, петрушка, верхні листки білоголової капусти, свіжий салат, кріп – у вигляді салатів, у суміші з ягодами, горіхами, сметаною, олією незамінні для підняття рівня гемоглобіну в будь-який час року.

Фрукти і ягоди

Дари садів дозволяють досить швидко скоригувати показники гемоглобіну в кращу сторону. Фрукти та ягоди, що містять найбільшу кількість заліза, це:

  • абрикоси;
  • апельсини;
  • грейпфрути;
  • сливи;
  • гранати;
  • яблука;
  • смородина;
  • малина;
  • суниця;
  • шипшина;
  • журавлина.

Необхідно вживати продукти в сирому вигляді з мінімальною термічною обробкою. Тоді вони принесуть максимальну користь для організму і імунної системи.

Горіхи

Невеликі за обсягом горіхи містять в собі величезну життєву силу. Практично всі горіхи – фундук, мигдаль, волоські, сприяють підвищенню гемоглобіну, але волоські, крім того, що найбільш доступні, ще й самі залізисті.

Є горіхи необхідно сирими, дуже корисно змішувати з медом, курагою, соком лимона.

Продукти для підвищення гемоглобіну, дозволені при вагітності

Виношування малюка справа не проста, матуся повинна мати значний життєвий ресурс. Навіть незначне нездужання вагітної жінки може стати причиною анемії.

Очікують малюка жінкам слід уважно ставитися до свого здоров’я, враховувати, що показники нормального рівня гемоглобіну протягом виношування дитини змінюються.

У першому триместрі це може бути 120 – 100 г/л, а у другому можливе пониження, що не корисно для малюка.

Важливо пам’ятати! Вагітним потрібно дотримуватися спеціальну вітамінну дієту, радитися з лікарем, щоб дізнатися, які продукти потрібно їсти при низькому гемоглобіні.

У цей відповідальний період жінці обов’язково їсти залізовмісні продукти – м’ясо, рибу, печінку тріски, ікру лососевих, крупи, фрукти, овочі, зелень.

З величезної кількості овочів і фруктів доцільно вибирати найбільш корисні, наприклад, серед яблук краще антонівка, листової зелені першість зберігає петрушка – 1 ст. ложка забезпечує добову потребу в залізі.

Дуже гарні салати з морквою, буряком, капусти, цибулі, заправлені сметаною або рослинним маслом (майонезу краще уникати). Корисно їсти ядра волоських горіхів в будь-яких комбінаціях – з медом, зеленню, ягодами.

Продукти, що підвищують гемоглобін в крові у дітей

Знижений показник гемоглобіну у дітей, на жаль, не рідкість. Причин тому кілька, одна з них – недостатнє, неправильне або неповне харчування. Вирішувати проблему потрібно комплексно, тобто при необхідності приймати медикаментозний курс і обов’язково приділити підвищену увагу до харчування.

Дітям властиво вередувати, відмовлятися є ті чи інші продукти, завдання батьків, вихователів, опікунів пропонувати потрібні продукти їсти при низькому гемоглобіні в тому вигляді, щоб малюк їв їх із задоволенням або хоча б з інтересом.

Слід включити в дитяче меню м’ясо і рибу. Можна робити з них котлети, обкачувати у дрібно нарізаної зелені, насіння кунжуту, тертому горісі і називати «їжачками». Можна загортати в тонкі млинці з грубої муки курячу печінку, нирки, варений яловичий язик.

Під казочки про Царя Гороха або Братцах з Горохового стручка дитина спокійно їсть бобові, свіжий зелений горошок. Каші хлопці чомусь не дуже люблять, слід знайти варіанти їх подання, прийнятною для дітей – додавати родзинки, свіжі ягоди.

Необхідні дітям, у яких спостерігається нестача заліза в організмі (так і здоровим теж), сирі овочі, фрукти, ягоди, зелень, соки фруктів і овочів, сухофрукти (їх можна запарити, досягаючи м’якості).

Заборонені продукти при низькому гемоглобіні

Що потрібно і можна їсти при анемії, зрозуміло, але є цілий ряд продуктів, їсти які при низькому гемоглобіні, не слід. Безумовно, кожен має право виконувати або ні рекомендації лікарів, однак корисно мати на увазі, що, наприклад, міцний чай (будь-який, і чорний, і зелений) перешкоджає засвоєнню заліза.

Кавові напої також необхідно виключити з раціону, принаймні, до повного одужання. У чорний список потрапляють і солодощі – тістечка, торти, шоколад, жирне м’ясо і риба.

Потрібно, принаймні, тимчасово, обмежити себе у всіх жирних продуктах, навіть сметану використовувати не дуже жирну, 15 – 20%. Каші теж піддаються перегляду – пшоно, пшениця, горох містять фитиновую кислоту, що обмежує засвоєння заліза.

Таблиця продуктів, що містять залізо (1 мг заліза на 100 г продукту)

Наведена нижче таблиця допоможе скорегувати щоденне і перспективне меню з урахуванням особливих потреб анемичных людей.

 

Продукти, які треба їсти при низькому гемоглобіні

  Продукти тваринного походження

  Печінка свиней 20,2 курей 17,5 яловича 6,9 Сердечко

 

  яловиче

  4,8 свиней 4,1 М’ясо

 

 

  яловичина 3,6 баранов 3,1 свиней 1,8 курей 1,6 індиків 1,4  

Морепродукти

  устриці 9,2 мідії 6,7 сардини свіжі, морожені, консервовані 2,9 ікра чорна 2,4 тунець консервований

  1,4 Жовтки яєць

  курячих 6,7 перепелиних 3,2 Мови яловичі 4,1 свинячі 3,2 Продукти рослинного походження

Насіння сочевиці 11,8 Висівки пшеничні 11,1 Соєві боби 9,7 Насіння гречки 6,7 Вівсянка 3,9 Хліб житній 3,9 Мигдальні горішки 3,7 Курага 3,2 Чорнослив 3 Волоський горіх 2,9 Листя шпинату 2,7 Горох (боби) 1,5 Гранатові плоди 1,0 Яблуко 0,1

Зверніть увагу! Не зайвим буде враховувати можливість спільного вживання железосодержащей їжі. Бо як кальцій, танін, поліфеноли, наприклад, стримують засвоєння заліза.

Увага до харчування необхідно в будь-якому періоді життя, в будь-якій обстановці і при будь-яких життєвих умовах – це запорука міцного здоров’я і відмінного самопочуття!

Які продукти можна їсти при низькому гемоглобіні. 7 головних продуктів для підвищення гемоглобіну:

Корисне відео про те, що потрібно вживати в їжу, щоб підвищити гемоглобін:

Також цікаве: