Тваринний білок. Список продуктів, багатих білком, як засвоюється білок

В яких випадках необхідно вживати саме білок тваринного походження? Чим його властивості для організму відрізняються від білка рослинного походження?

Білки тваринного походження повинні вживатися в їжу завжди. Білки — це необхідні незамінні компоненти для формування всіх органів і систем організму.

Вони містять речовини, які сприяють правильній роботі всього організму в цілому, його функціонування, регенерації клітин і обмінних процесів.

Продукти, що містять тваринний білок — м’ясо, молоко, яйця, крім амінокислот, забезпечують організм необхідними мікроелементами: залізом, кальцієм, цинком і багатьма вітамінами

Тваринний білок (список продуктів, багатих тваринним білком буде розглянуто далі в статті) відрізняється від білка рослинного походження по багатьом пунктам:

  • організм людини краще сприймає тваринний білок;
  • список продуктів, багатих тваринним білком, володіє великою кількістю цинку і гемового заліза (такі продукти як яєчні жовтки і червоне м’ясо). Вони засвоюються в кілька разів краще, ніж залізо з продуктів рослинного походження;
  • м’ясо містить вітамін В12, якого немає ні в одному рослинному продукті;
  • на розщеплення білків тваринного походження організм витрачає більше енергії, ніж на переробку рослинних білків, так як вони легше.

Дані відмінності показують, що в раціоні харчування обов’язково повинні бути продукти, що містять тваринні білки.

Ознаки дефіциту білка в організмі і його надлишок

Коли в організм людини частково або повністю не надходять білки тваринного походження, виникає білкова недостатність. Ознаки дефіциту білка в організмі можуть бути наступні:

  • невелика зміна у масі тіла;
  • сухість, блідість шкіри, зниження її еластичності;
  • діарея;
  • дратівливість і апатія;
  • незначна втрата пам’яті;
  • неуважність уваги;
  • зниження працездатності;
  • зниження імунітету;
  • втрата апетиту;
  • погіршення стану волосся;
  • зниження артеріального тиску;
  • уповільнений пульс;
  • зменшення об’єму легень;
  • набряклість.

Але є і протилежна сторона, коли може бути надлишок білка в організмі, що також веде до негативних наслідків. Ознаками надлишку білка є:

  • в області нирок і печінки відчувається хворобливість;
  • суглобові болі;

  • випадання зубів;
  • уповільнений метаболізм, який сприяє появі жирової маси;
  • кишкові розлади;
  • швидка втомлюваність;
  • нервозність і збудливість;
  • підвищується рівень холестерину;
  • підвищується ризик переломів кісток;
  • зниження працездатності.

Список білкових продуктів тваринного походження

Тваринний білок, список продуктів з його змістом, його кількість у 100 г продукту, а також швидкість засвоюваності, були з’ясовані вченими і вивчаються донині.

Яйця

Яйця — це дієтичний продукт, в якому зібрані абсолютно всі необхідні мікроелементи, необхідні людському організму, а саме: протеїн, вітаміни A, B, D, фермент, що розщеплює білки, мікро — і макрокомплексы для побудови скелетної, м’язової, нервової маси.

В 100 г продукту міститься 12,5 г тваринного білка. Яйце, зварене круто, гірше засвоюється, тому що довго перетравлюється, витрачається багато калорій. Продукт, виготовлений некруто, засвоюється набагато легше.

У списку продуктів, що містять білок тваринного походження, яйця знаходяться на лідируючих позиціях, як за кількістю білка, так і за ступенем його засвоюваності

Цікавий факт! Сирий жовток дуже корисний. Щоб знищити мікробів з сирого жовтка, перед вживанням його необхідно скропити лимонної або оцтової кислотою.

Кисло-молочні продукти

Серед списку продуктів тваринного походження, найбільш багаті білком молочні продукти. Серед них перші місця займають:

  • коров’яче молоко;
  • сир;
  • сир.

Похідні від цих списку продуктів від них не відстають. Це сухе і згущене молоко, сухі вершки.

Коров’яче молоко 100 г містить 4,3 г тваринного білка. Список продуктів, виготовлених з коров’ячого молока дуже широкий. Молоко добре засвоюється всіма, за винятком тих людей, які страждають непереносимістю лактози і алергією.

У 100 г сиру знаходиться 14-18 г білка. Його кількість залежить від жирності продукту. Він легко і швидко засвоюється, а корисні елементи практично відразу взаємодіють з організмом людини.

У 100 г такого універсального молочного продукту як сир міститься від 24 до 26,8 г білка. Він так само, як і сир легко засвоюється, а його приємний смак додає більше задоволення від споживання.

Важливо! В розплавленому сирі під впливом високих температур значно знижується кількість тваринних білків. Список продуктів, в яких таким чином знищується білок, значний.

М’ясо

Найбільш высокосодержащими тваринний білок м’ясними продуктами є:

  • яловичина. У 100 г такого м’яса налічується близько 20 г тваринного білка;
  • баранина містить до 19,8 г білка на 100 г;
  • яловичина і конина в 100 г містять до 19,7 г білка;
  • кролятина. В 100 г цього цінного дієтичного м’яса білка міститься 21,1 р.

Найбільша кількість білка в кількості 22,6 міститься в шинці, яку виготовляють з натурального м’яса.

Морепродукти

Вченими доведено, що в морепродуктах міститься дуже багато тваринного білка, а саме:

  • у 100 г кети і горбуші — 21-22 г;
  • у 100 г червоної ікри — 28,9-31,6 г;
  • в ікрі минтая — 28,4 р.

Крім цього, тваринний білок міститься і в інших морських продуктах, тільки в дещо меншій кількості і їх вживання не повинно бути виключено.

Таблиця продуктів, що містять велику кількість тваринного білка на 100 грам

Назва продукту Кількість білка на 100 г Шинка 22,6 М’ясо кролика 21,1 Баранина 19,8 Курка 20,8 Індичка 19,5 Ікра кети 31,6 Ікра осетра 28,9 Ікра минтая 28,4 Сухе молоко 25,6 Голландський сир 26,8 Сир 16,7

З чим краще вживати продукти з тваринним білком. З чим вони краще засвоюються?

Щоб їжа краще і легше засвоювалася, а також приносила користь, всі продукти, що входять в меню, повинні доповнювати один одного. Тваринні білки мають бути скомбіновані з рослинними.

Так, яловичина, свинина найкраще засвоюється, якщо її доповнити такими овочами, огірок або помідор. Якщо таке запекти м’ясо з цибулею і морквою, то воно вбере в себе всі необхідні мікроелементи, а значить їжа буде більш корисною і поживною.

Курку прийнято вживати спільно з кольоровою або пекінською капустою. Дані інгредієнти прекрасно поєднуються, доповнюють один одного, є дуже корисними і легко засвоюються.

Молоко і молочні продукти ідеально зможуть доповнити такі фрукти як, ківі, полуниця, малина і банан, які сприяють легкому засвоєнню, а також посилюють вплив поживних речовин на організм.

Морепродукти доповнюються часником, петрушкою та іншою зеленню. Так, страви з морепродуктів не тільки швидко засвоюються і перетравлюються, але і набувають вишуканий смак, що допомагає отримувати задоволення від їх вживання.

Не варто зловживати їжею тільки тваринного або рослинного походження. З-за цього організм може позбутися необхідних йому мікроелементів, корисних речовин, що призведе до неправильного його функціонування.

Щоб уникнути таких ситуацій і захворювань, потрібно завжди вживати в їжу тільки корисні і натуральні продукти тваринного і рослинного походження.

Як готувати їжу з білків тваринного походження для збереження в ній корисних властивостей?

Щоб в їжі із вмістом тваринних білків збереглося якомога більше корисних речовин, її потрібно правильно приготувати з дотриманням всіх необхідних критеріїв.

Перед чищенням і нарізкою, продукти необхідно ретельно вимити прохолодною водою. Якщо вони куплені в магазині, то:

  • шкаралупу яєць потрібно акуратно за допомогою щітки позбавити від брудних плям, пуху, соломи та інших забруднень;
  • у м’яса промити кожну складочку, видалити плівки, сухожилля і зайвий жир. Потім мінімум на півгодини покласти у воду відмокнути. Так з м’яса вийдуть всі шкідливі речовини, піде специфічний запах (якщо це кролятина, баранина і ін), воно стане м’якше;
  • рибу потрібно ретельно промити і почистити.

Дієтологи рекомендують запікати білкову їжу, або варити на пару. Так, їжа буде краще засвоюватися і збереже всі вітаміни, ніж при обжарке або варення.

Зверніть увагу! Кожен продукт має свій час приготування. Якщо перетримати, то він може втратити велику кількість вітамінів, смак, стати твердим.

При приготуванні їжі потрібно використовувати менше солі і інших приправ, так як вони можуть витягнути з їжі всю рідину, а разом з нею і корисні речовини.

Продукти з вмістом тваринного білка потрібні людському організму для підтримки здорової життєдіяльності.

Не варто виключати з раціону харчування такі корисні речовини, а навпаки тваринний білок, список продуктів завжди повинні залишатися в пам’яті, щоб регулярно вживати їх в їжу та при будь-якій можливості вжиті в їжу.

Продукти тваринного походження чудово доповнюються продуктами рослинного, що сприяє надійному засвоєнню, травленню, а значить, підтримується здоров’я і тонус організму.

10 найдешевших продуктів, що містять рослинний і тваринний білок:

Кращі білкові продукти (список продуктів):

Також цікаве: