Лимон. Користь та шкода, склад, корисні властивості соку, шкірки натщесерце з медом, імбиром, водою для організму

Фахівці стверджують, що корисні речовини присутні не тільки в м’якоті плоду, але і в цедрі, і в насінні лимона.

Хімічний склад лимона. Вітаміни і корисні речовини

Серед інших цитрусових лимон виділяється особливим ароматом і гостро-кислим смаком, з-за чого його вживання в їжу можливо тільки разом з іншими компонентами, що мають, як правило, солодкий присмак.

Яскраво-жовтий плід містить в собі величезну кількість вітамінів і мікроелементів, причому вони є в соковитій м’якоті, так і в шкірці і насінні.

Крім широко відомої аскорбінової кислоти, цитрус багатий вітамінами групи В:

  • тіаміном – В1;
  • рибофлавіном – В2;
  • пантотенової кислотою – В5;
  • піридоксином – В6;
  • фолієвою кислотою – В9.

Ці речовини відіграють важливу роль у забезпеченні функціонування нервової системи, синтезі білків, поліпшення обміну речовин. Крім них, у вітамінний комплекс лимона входять і інші компоненти: А, Е. РР.

Також в цитрусе виявлено ряд мікроелементів, від наявності яких в організмі залежить можливість нормальної життєдіяльності внутрішніх органів людини, таких як серце і печінка: залізо, мідь, цинк, марганець, молібден та інші.

Лимонне ефірна олія – цінний продукт, що видобувається не тільки з плодів, але навіть з листя і гілок рослини. Воно додає лимону характерний приємний запах, зумовлений наявністю в його складі альдегід-цитраль (3 – 5%), і використовується в багатьох областях: від кулінарії до фармакології.

Ще один цінний компонент цитруса – сік, який є найбагатшим джерелом лимонної кислоти – головного концентрату вітаміну С, а також чудового натурального консерванту.

Але лікарі нагадують, що лимон, крім користі, може принести і шкоду, якщо не враховуються як особливі властивості фрукта, так і стан здоров’я того, хто його вживає.

Загрузка...

Користь лимона для організму людини. Лікувальні властивості

За словами вчених, у складі цитруса немає жодної непотрібної частини.

Лікувальним ефектом володіють:

  • Сік – їм особливо цінний лимон. Користь і шкода цього компонента залежить, насамперед, від дозування.
  • Цедра – високий антибактеріальний ефект цієї складової дозволяє рекомендувати її при воспалите5льных процесах порожнини рота і горла.
  • Насіння – вони мають безліч корисних властивостей, в тому числі антипаразитарні.
  • Кісточки лимона

    Екстракт лимонних насіння, що включають ефірне масло і лімонін – компонент, що надає їм гіркоту, має безліч корисних властивостей:

    • антибактеріальне;
    • фунгіцидну (протигрибковий);
    • антипаразитарний.

    Він має здатність пригнічувати ріст понад 800 видів різних хвороботворних бактерій, близько 100 різновидів патогенної грибкової мікрофлори, а також знищувати деяких паразитів – таких, як гострики, для боротьби з якими подрібнені лимонні насіння необхідно приймати натщесерце по одній чайній ложці.

    лимон, крім користі, може принести і шкоду, якщо не враховуються як особливі властивості фрукта, так і стан здоров’я того, хто його вживає.

    Надаючи позитивний дезінфікуючий ефект, кісточки, на відміну від більшості фармацевтичних препаратів антибактеріальної дії, що не порушують рівноваги внутрішньої мікрофлори кишечника, і у патогенних агентів не виробляється резистентність (стійкість) до їх впливу.

    Збираючись з’їсти лимон, користь і шкоду чиїй шкірки являють собою дві сторони однієї медалі, його потрібно гарненько вимити.

    Фахівці вважають насіння лимона природним імуномодулятором – речовиною, що стимулює зміцнення імунітету. Тому, незважаючи на гіркий смак, вживати їх особливо корисно в осінньо-зимовий період, коли різко зростає ризик захворіти на грип або ГРВІ.

    Шкірка лимона

    Лимон відноситься до числа плодів, поїдання яких з шкіркою набагато правильніше, ніж в очищеному вигляді. За змістом потрібних для організму речовин, таких як калій, магній, кальцій, каротин, вона не поступається м’якоті цитруса, і викидати лимонну корочку було б нерозумно і дорого.

    Систематичне вживання лимонної шкірки:

    • знижує інтенсивність запальних процесів при поліартриті;
    • попереджає вимивання з кісток кальцію, що приводить до остеопорозу;
    • зміцнює стінки судин;
    • розріджує кров’яні згустки – тромби.

    Це дозволяє рекомендувати внести її в щоденний раціон людей, що входять в групу ризику по серцево-судинних та суглобових патологій.

    Крім того, вона добре чистить печінку, покращує внутрисосудистую циркуляцію крові, володіє дезинфікуючими і тонізуючими властивостями.

    Пережовування лимонної скоринки допомагає зняти біль у горлі, зменшити кровоточивість ясен і освіжити ротову порожнину. Однак дуже старатися не варто: у всьому потрібна міра.

    Збираючись з’їсти лимон, користь і шкоду чиїй шкірки являють собою дві сторони однієї медалі, його потрібно добре вимити, а ще краще – обшпарити окропом або опустити на півхвилини в киплячу воду: від цього кірка стане набагато м’якше, а «сокоотдача» зросте.

    Цедра лимона

    Ця частина цитруса включає не тільки верхній яскраво-жовтий ніздрюватий шар, але і відокремлює його від м’якоті досить щільну білу плівку. Натерта на тертці цедра активно застосовується в кулінарії як прянощі, що надає стравам з такою добавкою своєрідний смак і приємний аромат.

    Її споживають як у свіжому, так і в сушеному порошкоподібному вигляді. Властива оболонці плоду легка гірчинка піднімає тонус і збуджує апетит. Косметологи з успіхом використовують її антибактеріальні і відбілюючі властивості, вводячи до складу засобів для очищення епідермісу від пігментних плям і вугрової висипки.

    Протираючи обличчя шматочком лимонної скоринки, можна тонізувати зів’ялу шкіру, зробивши її більш свіжою і пружною.

    Сік

    Вичавлений з лимона сік являє собою справжній концентрат вітамінів і мікроелементів, слугуючи основою для безлічі смачних і корисних кондитерських виробів – желе, мармеладу, а також такого популярного напою, як лимонад.

    Крім того, він володіє яскраво вираженим протимікробну дію, що дозволяє рекомендувати цей компонент для профілактики шлунково-кишкових інфекцій.

    Проте вживати його в чистому вигляді фахівці не радять: рівень вмісту в ньому лимонної кислоти дуже високий і може зашкодити не тільки слизову оболонку шлунка, але й зубну емаль, викликаючи відчуття оскоми.

    Щоб мінімізувати цей негативний ефект, стоматологи рекомендують пити навіть підсолоджені напої, що містять великий відсоток лимонного соку, через пластикову соломинку.

    Листя лимона

    Зелене листя лимонного дерева мають не менше цілющих властивостей, ніж сам лимон –користь і шкода цієї частини рослини описана ще в працях Гіппократа, причому перше набагато більше другого.

    Якщо листочок злегка розім’яти пальцями, що виділяється при цьому запах підніме настрій, заспокоїть головний біль, зніме похмілля, купірує напад нудоти. Його можна заварити у вигляді чаю, який годиться як для пиття, так і в якості косметичного засобу, відбілюючого і освіжаючого шкіру.

    Єдина небезпека – можлива алергічна реакція, причиною якої стає високий рівень вмісту ефірних олій, тому використовувати відвар в перший раз потрібно обережно.

    Заморожений лимон

    Сонячний цитрус корисний не тільки у свіжому вигляді, але і при заморожуванні. Для цього його потрібно вимити, нарізати на шматочки, розкласти в один шар в плоскому посуді і помістити в морозилку на 3-4 години.

    Після цього зібрати заморожені скибочки в чистий поліетиленовий пакет і зберігати в морозильній камері. В такому стані фрукт стає ще цінніше, так як заморозка збільшує концентрацію в ньому аскорбінової кислоти – головного вітамінного компонента.

    Лимон, чия користь і шкода при вживанні визначається тим, «як, коли і скільки», бажано регулярно включати в свій раціон всім, за винятком алергіків та людей, які страждають запальними патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту в стадії загострення.

    Вчені вважають, що, хоча «аскорбінку» не можна назвати панацеєю. будучи антиоксидантом, вона здатна запобігти поява і розвиток злоякісних клітин в організмі людини.

    В’ялений лимон

    Це ще один різновид заготовки цитруса запас, що дозволяє фрукту повністю зберегти всі свої корисні компоненти. В’ялений лимон – дієве і дуже смачне профілактичний засіб проти авітамінозу і респіраторних інфекцій.

    Вибирати потрібно цитруси з товстою шкіркою без цяток. Якщо при натисканні на неї залишається вм’ятина, це свідчить про стиглості фруктів. Їх потрібно добре вимити і ненадовго опустити в киплячу воду, поки верхній шар не стане м’яким.

    Потім вийняти, викласти на друшляк і дати стекти воді. Після цього розрізати кожен на 4 частини, не очищаючи і не виймаючи зерняток.

    Вскипятив сироп з розрахунку півкіло цукру на 400 мл води, поварити в ньому лимон на повільному вогні хвилин 10-15, вимкнути і дати охолонути. Повторити процедуру 2-3 рази протягом 2-х днів, довівши часточки до стану прозорості.

    Давши обсохнути, укласти на піддон фруктосушилки і встановити перемикач спочатку на високу температуру, поступово знижуючи її. Сушити по 12 годин, відключаючи сушарку на ніч.

    У результаті виходить багате вітамінами ласощі без консервантів і добавок. В користь і смак в’яленого лимона неважко переконатися, шкоду його – нульовий, особливо порівняно з різними кондитерськими виробами промислового виробництва.

    Сушений лимон

    Сушити лимони можна в духовці або електросушарці. Для цього їх потрібно вимити в гарячій воді, порізати на кружечки – як можна тонше – і укласти в один шар на піддон або деко. Духовка (з відчиненими дверцятами) або сушарка розігрівається до 55 градусів.

    Процес сушіння триває кілька днів, поки шматочки не стануть золотисто-коричневими. Після цього часточки укладають в паперові пакети, скляні банки з щільними кришками. Вони займають мало місця, при цьому довго і добре зберігаються.

    Ароматний вітамінний сухофрукт використовується в кулінарії при випічці тортів, пряників, булочок, приготуванні салатів і напоїв. Натертий в порошок, його додають у косметичні маски для відбілювання шкіри.

    Відварені лимони

    Варений лимон – прекрасний засіб від застуди. Відваривши цитрус на повільному вогні протягом 10 хвилин, його потрібно розрізати і видавити сік у склянку, додати 2 ст. ложки гліцерину, перемішати, покласти мед – стільки, щоб заповнити склянку до верху, і знову ретельно змішати.

    Корисний і лимонний відвар – його можна пити вранці для зміцнення імунітету, нормалізації рівня холестерину та поліпшення роботи травної системи.

    Застосування лимона для оздоровлення. Користь та шкода:

    Оздоровлюючі властивості лимона обумовлюються містяться в ньому корисними речовинами. Його використовують при лікуванні безлічі захворювань і при корекції неприємної симптоматики:

    Лимон при подагрі

    Лимонний сік, будучи антиоксидантом, чудово виводить з організму сечову кислоту і допомагає розчиненню її відкладень на поверхні суглобів, полегшуючи перебіг хвороби і знижуючи частоту загострень.

    Вживати слід тільки свіжовичавлений сік, для чого лимон очищають від шкірки, розрізають навпіл і видавлюють соковижималкою. Дозування становить 1 ст. ложку двічі в день. Пити сік треба через соломинку, щоб не пошкодити зубну емаль. Курс лікування триває 18 днів.

    Користь лимона для організму жінки

    Фрукт сприяє нормалізації обміну речовин, тому може бути корисний тим, хто вирішив позбутися від зайвих кілограмів. Його використовують в косметології при складанні масок, очищувальних і освіжаючих шкіру, позбавляючи її від пігментних плям.

    Нанесення масок, у складі яких є лимон, на волосяний покрив голови, надає волоссю блиск, гладкість і пружність, позбавляючи від надлишку жиру і нормалізує функцію сальних залоз.

    Лимон для чоловіків

    Вчені довели, що міститься в лимоні вітамін С і тіамін позитивно позначається на чоловічої потенції. Підвищуючи рівень тестостерону, цитрус покращує здатність чоловіка до зачаття.

    Пережовування лимонної скоринки допомагає зняти біль у горлі, зменшити кровоточивість ясен і освіжити ротову порожнину

    Крім того, він зміцнює серцево-судинну систему, яка у чоловіків в силу природних особливостей працює з великою напругою, ніж жіноча.

    Лимон для вагітних

    Лимон здатний зменшити такі неприємні симптоми вагітності, як:

    • нудота;
    • відрижка;
    • печія;
    • набряки;
    • запори.

    Вода з лимоном нормалізує перистальтику кишечника, позбавляючи від запорів. Набряки, що часто виникають при вагітності, спадуть, якщо замінити подсаливание їжі додаванням в неї лимонного соку.

    Лимон для печінки

    Користь лимона для печінки важко переоцінити, а шкода може бути тільки при явній передозуванні.

    Корисні якості цитруса полягають у тому, що він:

    • має жовчогінні властивості;
    • виводить «поганий» холестерин і токсини;
    • активізує процес вироблення печінкових ферментів;
    • відновлює енергетичний баланс;
    • попереджає передчасне зношування клітин печінки.

    Дієтологи рекомендують для запобігання утворення каменів у печінці та жовчному міхурі щодня пити натщесерце по 1 столовій ложці лимонного соку, змішаного з такою ж кількістю оливкової олії. Курс лікування потрібно продовжувати 1 місяць і повторювати двічі на рік.

    Лимон для суглобів

    Антиоксиданти, що містяться в м’якоті і шкірці лимона, сприяють поліпшенню обміну речовин. Випиваючи натщесерце по півсклянки суміші свіжого лимонного соку з кип’яченою водою в пропорції 1 до 1, можна запобігти відкладення солей на поверхні суглобів.

    При суглобових болях корисна мазь, що складається з їдальні ложки соку сирого жовтка одного курячого яйця, чайної ложки скипидару.

    Користь лимона для судин

    Лимон допомагає чистити судини від холестерину і укріплює їх стінки. Ліки виходить не тільки корисним, але і дуже смачним. Для його приготування потрібно змішати 1 лимон, прокручений через м’ясорубку разом з шкіркою і насінням, з чотирма столовими ложками рідкого меду.

    Суміш зберігається в холодильнику і приймається по 1 ст. л. тричі на день за півгодини до їжі.

    З лимона, нарізаного кружечками, корисно робити компреси і обгортання при варикозному розширенні вен. Часточки кріпляться до варикозним вузлів за допомогою еластичного бинта і залишають на ніч.

    Лікувальні властивості лимона при онкології

    Хоча вчені не вважають лимон панацеєю проти раку, проте доведено, що його антиоксидантні властивості здатні запобігати переродження нормальних клітин у ракові.

    Також він здатний значно знижувати негативний ефект променевої і хіміотерапії, зменшуючи нудоту і покращує апетит. Вживати лимон при онкології найкраще в замороженому вигляді: його слід натирати на тертці і додавати в їжу і напої. Кісточки при цьому потрібно видаляти.

    Користь і застосування в косметології:

    Вживання лимона дозволяє підтримувати здоров’я шкіри, нігтів і волосся, а крім того, допомагає зберегти стрункість фігури.

    Лимон для відбілювання шкіри обличчя

    Для будь-якого типу шкіри підійде відбілююча маска, в яку потрібно додати столову ложку густих вершків, а також по 1 чайній ложці лимонного соку і 3%-ного перекису водню.

    Всі інгредієнти ретельно перемішуються і наносяться на очищену шкіру м’яким пензликом. У міру висихання, кожні 5 хвилин потрібно наносити новий шар, а через 20 хвилин змийте все водою кімнатної температури.

    Лимон для нігтів

    Нігті також потребують лимонної терапії – вона робить нігтьові пластини гладкими і блискучими, запобігаючи розтріскування. Корисно щодня приймати ванни з 3 ст. ложок оливкової олії і 1 ч. ложки соку лимона.

    Масло потрібно підігріти на водяній бані до комфортної температури, потім додати в нього сік і ретельно перемішати. Опустивши в масляну суміш кінчики пальців, потримати чверть години, потім акуратно витерти нігті гігієнічною серветкою.

    Користь лимона для схуднення

    Покращуючи обмінні процеси і притуплює відчуття голоду, лимонна дієта допомагає позбавитися від зайвої ваги. Воду з лимоном корисно щодня пити вранці, а цедру потрібно додавати в різні страви – рибу, супи, салати.

    М’ясо, особливо його червоні сорти – яловичину, свинину – при такій дієті бажано не вживати. Тобто слід 4 рази на день.

    Лимон для волосся

    Коріння волосся добре зміцнює масаж з ефірним маслом лимона. Для його приготування потрібно заповнити темну скляну пляшку на 1/3 частину соком лимона і долити до верху оливковою олією. Потім її виставляють на сонце на два тижні, щодня струшуючи кілька разів.

    Після цього масло проціджують через марлю і переливають в іншу скляну пляшку з щільною пробкою.

    Лимонний сік корисно додавати у воду при ополіскування волосся після миття голови. Це зробить їх гладкими і блискучими, додасть приємний аромат.

    Рецепти для здоров’я організму людини. Користь і шкода

    З лимона можна приготувати безліч варіантів смачних і корисних страв та напоїв, серед яких:

    Вода з лимоном натщесерце

    Натуральний лимонад можна приготувати, затока ввечері порізаний кружечками лимон півтора літрами води кімнатної температури і залишивши на ніч.

    Вранці і протягом дня слід пити цю воду – вона активізує роботу нирок і травного тракту, виводячи таким чином шлаки з організму, надасть протизапальний ефект і допоможе побороти зайві кілограми.

    Мед з лимоном

    Змішавши півсклянки меду з соком одного лимона, суміш потрібно додавати в чай у якості профілактичного засобу під час епідемій респіраторно-вірусних інфекцій – це допоможе зміцнити імунітет. При появі кашлю, болю в горлі та інших симптомів такий напій слід пити кожні дві години.

    Чай з лимоном

    Якщо пити його вранці, це допоможе побороти сонливість і зберегти бадьорість протягом всього дня. Напій регулює тиск: підвищує знижений і знижує підвищений, зменшує болю і запалення при артриті. У сильну спеку чай з лимоном – відмінний засіб від зневоднення.

    Кава з лимоном

    Додавання лимона кави знижує рівень кофеїну, тому його можуть іноді дозволяти собі навіть ті, кому кави протипоказаний – сердечників і гіпертоніків. Смак напою при цьому стає незвичайним, купуючи нові оригінальні нотки.

    Лимон з цукром

    Цукром можна засипати як лимони, порізані кружальцями, так і перекручені через м’ясорубку. У першому випадку їх укладають в банку шарами, пересипаючи шар лимона шаром цукру, у другому – ретельно змішують.

    На 1 кг лимонів береться стільки ж цукру. Зберігати засіб слід в холодильнику. Його можна додавати в чай і воду для пиття– це допоможе впоратися з авітамінозом і підніме загальний тонус.

    Лимон з сіллю

    Додавання до лимону солі дозволяє ферментировать продукт, тобто збільшити кількість вилучених з неї ферментів. Цьому сприяє процес бродіння. Такі лимони використовуються в якості спецій в різних стравах, надаючи їм своєрідний смак і аромат.

    Проте вживати їх дітям до трьох років, а також людям з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту не рекомендується.

    Для приготування лимонів їх слід ретельно вимити, зробити на шкірці глибокі хрестоподібні розрізи з носика і хвостика і набити в них сіль, намагаючись, щоб вона дійшла до м’якоті. Підготовлені лимони укладають у банку, на дні якої також насипана сіль. Нею треба засипати і проміжки між лимонами.

    Потім банку щільно закривається та розміщується на 3 дня в сухе, прохолодне і темне місце. Після цього вони готові до вживання.

    Лимон Мед і імбир

    Всі 3 компоненти цієї суміші мають свої корисні властивості. Суміш з 1 ч. л. тертого кореня імбиру, такої ж кількості тертого лимона або соку цього фрукта і 2 ч. л. меду, що вживається по 1 ст. л. в день, допоможе зміцнити судини, підтримує імунну систему, нормалізує вагу.

    Проте вона протипоказана людям, страждаючим гіпертонією, так як імбир сприяє підвищенню кров’яного тиску.

    Напій з базиліка і лимона

    Для його приготування буде потрібно півтора літра води, 50 г фіолетового базиліка, один лимон і 100 г цукру. Вимитий базилік заливається окропом і настоюється до придбання водою фіолетового відтінку. Потім у воду додається сік, вичавлений з лимона, а слідом за ним – цукор.

    Випиваючи натщесерце по півсклянки суміші свіжого лимонного соку з кип’яченою водою в пропорції 1 до 1, можна запобігти відкладення солей на поверхні суглобів.

    Всі компоненти ретельно перемішуються. Напій чудово втамовує спрагу, має оригінальний смак і аромат.

    Можливу шкоду вживання лимона і протипоказання

    Лимон протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку і будь-яких захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту запального характеру, куди можна віднести:

    • гастрит і виразку шлунку;
    • панкреатит – запалення підшлункової залози;
    • виразкові коліти.

    Його не можна вживати при запальних патології сечовидільної системи. У гострій стадії ангіни, фарингіту, що супроводжуються запаленням слизової оболонки глотки, теж не варто використовувати лимон або лимонний сік. Ще одним протипоказанням служить індивідуальна алергічна реакція організму.

    Корисні властивості лимона неможливо переоцінити. Тому не користуватися ним у всіх сферах життя: в косметологічних цілях, лікуванні хвороб, для профілактики виникнення недуг – просто гріх.

    Якими корисними властивостями володіє лимон:

    Користь і шкода лимона:

    Також цікаве: