Калорійність сала солоного або копченого, скільки в ньому білків, жирів, вуглеводів

Ті люди, які стежать за фігурою, живленням, своїм вагою намагаються повністю відмовитися від дуже калорійних продуктів. Але всі ми любимо щось смачне, і далеко не завжди воно корисне. Але як раз сало не відноситься до категорії шкідливих продуктів, хоч і є досить калорійним. Розглянемо шкоду і користь сала і його склад.

e1bc1413e8ef211b300159ffec096311 Калорійність сала солоного або копченого, скільки в ньому білків, жирів, вуглеводів

Калорійність сала, як показують джерела інтернет-ресурсів, становить близько 800 ккал на 100 грам. Звичайно, копчене сало дієтичним не назвеш, однак люблять його багато, і дієтологи запевняють, що від невеликої кількості, якщо його не часто, зайвий підшкірний жир не накопичиться.

Користь сала полягає у чудовому наборі корисних елементів. Арахідонова кислота, мінерали, мікроелементи і навіть вітаміни – все це є в ньому. Склад сала: білки, жири, вуглеводи:

  • 1,4 – білки
  • 90 – жири
  • 0 – вуглеводи

Корисні речовини, що містяться в салі:

  • Вітаміни: А, РР, В, С, Е
  • Мінерали: калій, цинк, магній, фосфор, мідь
  • Мікроелементи: кальцій, залізо, марганець, натрій
  • Кислоти: арахідонова, олеїнова, лінолева, ліноленова

708087c75af951b5f86d4d6b3695b2c9 Калорійність сала солоного або копченого, скільки в ньому білків, жирів, вуглеводів

Варто відзначити, що калорійність солоного сала менше, ніж копченого, але в ньому є вуглеводи (33 г) та трохи води (1 г). Всі корисні речовини такі ж.

Користь сала

  • Холестерину в салі багато, однак він не тільки не шкодить, але навіть допомагає! Якщо вживати сало разом з часником, то вже наявний відкладений холестерин зчищається зі стінок судин.
  • Для людей з підвищеною кислотністю шлунка лікарі рекомендують ежеутренній прийом невеликої кількості сала, як джерело жирів і солі, щоб знизити кислотність і насититися. Адже саме сало володіє такою великою калорійністю, значить, і втамовує апетит надовго. У цих же цілях можна вживати сало при дієті, оскільки в основі будь-якої дієти – харчування без перекусів, а значить, потрібно поїсти так, щоб спокійно дотерпіти до наступного прийому їжі.
  • Сало можна назвати незамінним джерелом життєвого тонусу і енергії, здатним підняти імунітет. У п’ять разів біологічна активність сала більше, ніж у вершкового масла.
  • Плавиться воно при нормальній температурі тіла, добре засвоюючи.
  • Виводить солі важких металів з печінки, не навантажуючи її.
  • Сало рекомендують при легеневих недугах, шпори, суглобових болях і зубних, маститах.
  • Виводить токсини і допомагає утворюватися новим клітинам за рахунок вмісту жирних кислот, містить селен, що дуже корисно при вагітності, а також курцям і спортсменам.

c78abe420b8bbfef215aa5be8c554cd4 Калорійність сала солоного або копченого, скільки в ньому білків, жирів, вуглеводів

Шкоду сала

  • Погодьтеся, ті, хто цікавляться, товстіють від сала, самі знають відповідь: так, якщо є його багато, ні, якщо їсти маленькими порціями один раз в день. Щоб забезпечити себе всіма корисними речовинами з цього продукту, досить з’їдати з ранку не більше 100 грам з шматочком хліба – це забезпечить вас енергією до самого обіду.
  • Їсти сало, варто пам’ятати, що солоне менш шкідливий, ніж копчене, т. к. в останньому можуть накопичуватися канцерогени і окислені жири. А це вже шкоди здоров’ю, а не тільки фігурі.
  • При проблемах зі шлунком не варто зловживати салом, а є його в поєднанні зі свіжими овочами і зеленню, по можливості – з часником. Якщо навіть після невеликого шматочка ви відчуєте печію, нудоту, дискомфорт у животі – значить, вам краще взагалі відмовитися від цього продукту.

3a324af4dd45e275e8c4648081ffb6d1 Калорійність сала солоного або копченого, скільки в ньому білків, жирів, вуглеводів

Підводячи підсумок, слід зазначити, що сало – долгохранящийся продукт, тому ще багато століть тому наші предки засолювали і коптили його, не маючи під рукою холодильників і морозильних камер. А в наш час його зручно брати з собою в тривалі походи, для мешканців же північних регіонів це взагалі звичайний продукт харчування. Пам’ятайте, що все добре і корисно, коли воно в міру!

Тематичні відеоролики

Також цікаве: