Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

З кожним роком все більше людей переходять на здорове харчування, навіть якщо це данина моді, то це один з небагатьох прикладів позитивного впливу моди. Так ось, у здоровому харчуванні велику роль відіграють риба і морепродукти. В Японії, країні довгожителів, ці продукти є одними з основних у раціоні.

В дієтичному харчуванні вони мають ряд переваг, оскільки калорійність риби набагато менше, ніж багатьох сортів м’яса, а за наявності корисних речовин перевершує його.

6ee920e9d5a8ae7e8bb90865feb078e1 Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

Хімічні властивості риби

Хімічні показники риби і калорійність дуже різні і залежать від місць проживання, виду, періоду, коли був здійснений її вилов.

Рибу класифікують в залежності від вмісту жиру і білків.

По жирності:

  • Процентний вміст жиру менше 2 — худа.
  • Процентний вміст жиру 2-8 — середньої жирності.
  • Відсоток прошарку жиру 15 — жирна.
  • Показник вище 15 — особливо жирна.

Низькокалорійна нежирна риба при дієті для схуднення буде незамінним джерелом білків, вітамінів і мікроелементів.

По білках:

  • Відсоток білка менше 10 — низькобілкові види.
  • Відсоток білка від 10 до 15 — среднебелковые види.
  • Відсоток білка не більше 20 — білкові види.
  • Відсоток білка понад 20 — високобілкові види.

Слід звернути увагу, що рибний білок організм засвоює повністю.

Дуже цінний продукт — риб’ячий жир, він містить багато жиророзчинних вітамінів D і А, а також жирні поліненасичені кислоти, особливо цінується Омега-3.

Риба, зокрема морська, — найбагатше джерело мікроелементів і мінералів, особливо фосфору, кальцію, йоду, цинку, селену.

2a4d69f6a9b6e116a3427a4dc1eea7f5 Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

Відварна риба в харчуванні

Зрозуміло, найбільшою користю буде володіти варена риба або приготована в пароварці. При цьому виді обробки найбільше зберігається корисних речовин і виходить найменш калорійний продукт, тому що не обтяжується маслами.

Неможливо точно сказати, скільки калорій міститься в 100 грамах вареної риби, адже цей показник залежить від її виду. Але можна сказати, що він коливається в межах від 70 до 220 кілокалорій. Чим жирніше буде риба, тим вище цей показник.

Для приготування юшки, супів рибних краще використовувати нежирні сорти риби.

0700a3aeaf35045d298e93b0ad2e47d2 Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

Калорії в копченій рибі

Копчення — дуже давній спосіб приготування як м’яса, так і риби. Дим, який використовують для копчення, є консервантом, він продовжує термін зберігання продукту, покращує його смак і аромат.

Середня калорійність копченої риби знаходиться в межах 195 кілокалорій. Енергетична цінність цього продукту обумовлена первинної калорійністю вихідного продукту і способом, яким коптили рибу.

В процесі копчення частина корисних речовин втрачається, але не це найгірше, вся справа в тому, що така обробка викликає утворення в продукті канцерогенних речовин, які можуть стати причиною різних онкозахворювань. Тому користь копченої риби вельми сумнівна.

Не вживайте таку рибу постійно, залиште її, як ласощі, наприклад до свята.

0605bd4835ec093726995000cd08a0ed Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

Калорії в смаженої риби

Смажена риба — одне із самих калорійних страв, приготованих з риби, більшу енергетичну цінність має тільки риба в клярі.

Середня калорійність смаженою на олії риби наближається до 200 кілокалоріям, а приготовленої в клярі перевищує 225 кілокалорій. Так, наприклад, смажений на соняшниковій олії морський язик у ста грамах буде містити 135 кілокалорій, кляр підвищить цей показник до 336 ккал.

Звичайно ж, такий висококалорійний продукт не слід вводити у свій раціон людям з надмірною масою тіла. Людям, які страждають шлунково-кишковими захворюваннями, також рекомендується уникати вживання цієї страви.

2062d5685454abeab159022f4666279c Калорійність риби свіжої, копченої, в клярі: таблиця

Риба повинна стати обов’язковим продуктом харчування не рідше одного разу на тиждень. У процесі теплової обробки зростають показники калорійності страв, але для людей, що ретельно стежать за цим, розроблені спеціальні таблиці. Риба в таблиці калорійності розписана по видам і способам приготування, тому вибрати для себе оптимальний варіант не складе праці.

Відео по темі статті

Також цікаве: