Калорійність гречки на воді. Гречана дієта. Правила і результати

В сучасному суспільстві дуже модно мати струнку, підтягнуту, спортивну фігуру, пружну, гладку шкіру без ознак целюліту. Для досягнення цієї мети ідеально підходить гречана дієта.

Склад гречаної крупи – корисні властивості для організму

Гречана крупа – популярний і доступний продукт, що використовується при приготуванні безлічі корисних і смачних страв. Крім того, завдяки унікальному, збалансованому складу вона чудово підходить для дієтичного меню, є невід’ємною складовою раціону спортсменів і вегетаріанців.

Калорійність гречки вареного на воді. Гречана дієта з докладним меню в нашій статті

Склад сирої крупи:

  • 12% — 13% білків, які легко засвоюються, служать будівельним матеріалом для м’язів, тканин, гормонів. Особливістю білків, що входять до складу гречки є високий вміст амінокислот, без яких неможливе нормальне формування клітин, виробництво ферментів, загоєння ран, відновлення м’язових волокон;
  • вуглеводи – 18%;
  • найважливіші мікроелементи і вітаміни;
  • холін – відповідає за роботу ЦНС;
  • клітковина виводить з травного тракту шкідливі речовини і токсини. Кишечник починає працювати активніше, розщеплення білків, жирів, вуглеводів проходить швидше і ефективніше;
  • поліненасичені жири знижують рівень холестерину, покращують обмінні процеси.

Гречка вкрай невибаглива, тому виробники при вирощуванні не використовують пестициди і добрива, що робить крупу екологічно чистим продуктом.

Загрузка...

Вживання гречки сприяє схудненню

Існують різноманітні дієти на основі ядриці, дозволяють за короткий термін скинути до десяти кілограмів зайвої ваги, завдяки поєднанню низької калорійності вареного на воді гречки і її надзвичайною поживності.

Крім того, регулярне вживання цього продукту сприяє нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, прискорює метаболізм.

 

Цікавий факт — в гречці у високій концентрації містяться «повільні» вуглеводи, здатні на довгий час вгамувати відчуття голоду, за рахунок поступового засвоєння і розщеплення. При такому процесі травлення рівень цукру залишається стабільним, а енергія витрачається рівномірно, тому жорстка дієта переноситься відносно легко.

Таблиця. Калорійність гречаної крупи

НайменуванняСуха крупа/100 гВідварена крупа/100 гВарена на воді з сіллю крупа/100 гВарена на воді без солі крупа/100 гКалорійність гречки вареного на воді330 ккал110 ккал110 ккал100 ккал

Каша з гречки, зварена або запарена на воді без солі, є простим і ефективним дієтичним блюдом, яке швидко і легко готувати. Крупу ретельно промивають у проточній воді, після чого висипають в киплячу воду. Співвідношення таке: на 1 частину крупи додають 2 частини води.

Зверніть увагу, що якщо гречку вживати регулярно, то можна знизити ймовірність появи захворювань серця і порушення обмінних процесів, а наявність клітковини сприяє нормальному травленню.

Крупа усуває зашлакованість, допомагає в боротьбі з імунними порушеннями, атеросклерозом, набряками і запорами. Висока концентрація флавоноїдів значно зменшує можливість появи ракових захворювань.

Гречана дієта: плюси і мінуси

Переваги харчування на гречці для схуднення:

  • стимуляція обмінних процесів – тривале і регулярне вживання правильно приготовленої ядриці прискорить метаболізм, знизить вміст холестерину, нормалізує рівень гемоглобіну в крові;
  • шкіра стає пружною, колір обличчя здоровим, йде набряки, поліпшується якість волосся і нігтів;
  • ефективність – одноманітність і низька калорійність вареного на воді гречки забезпечує максимально швидку втрату ваги. Під час дієти організм гостро потребує додаткових калоріях і мікроелементах, які починає отримувати з запасів у вигляді жирових відкладень;
  • легкість і швидкість приготування страв – потрібно просто зварити необхідну кількість ядриці для щоденного раціону. Не потрібно витрачати багато часу на кулінарію вивчати тонкощі приготування, купувати спеціальну посуд або додаткове обладнання;
  • низька ціна – гречка по праву вважається доступним продуктом;

     

  • при харчуванні тільки ядриця немає постійного, виснажливого відчуття голоду, з-за якого багато хто насилу витримують інші дієти. Крупа насичена значною кількістю повільних вуглеводів, які протягом тривалого часу дають відчуття ситості і забезпечують енергією;
  • насиченість клітковиною стимулює моторику шлунка і кишечника;
  • низький глікемічний індекс – при щоденному вживанні одноманітною їжі протягом 7 – 14 днів не відбудеться різких стрибків рівня цукру.

Дієта має величезну кількість переваг, але не варто забувати і про деяких негативних сторонах.

Недоліками дієти є такі фактори:

  • якщо є тільки гречку протягом тижні, після цього терміну смакові уподобання можуть суттєво змінитися. Швидше за все, з’явиться нездоровий інтерес до солодкої їжі і м’яса;
  • потрібно терпіти жорсткі обмеження в раціоні і постійно проявляти силу волі;
  • через тиждень дієти організм починає відчувати стрес. Навіть враховуючи високий вміст різних вітамінів і мікроелементів, калорійність гречки вареного на воді дуже низька, одноманітна їжа не здатна повною мірою забезпечити людини речовинами для нормального функціонування всіх органів. Тому при появі ознак перевтоми, постійного запаморочення, головного болю, слабкості, апатії необхідно припинити дієту і проконсультуватися з терапевтом.

Правила приготування гречки для схуднення

Щоб швидко схуднути, потрібно дотримувати наступні правила приготування крупи: не можна додавати в кашу які-небудь соуси, спеції, заправляти маслом або молоком.

Є 2 основних способи приготування дієтичної каші:

 

  • Запарювання
    Гречку залити окропом, після чого потримати під кришкою кілька годин. Можна зробити це ввечері перед сном, щоб уже на ранок отримати свою порцію дієтичного страви. Цукор додавати не можна, те ж саме стосується різних варення і джемів. Для різноманітності можна додати несолоний соєвий соус, це додасть смаку пікантність.

     

  • Варіння до розсипчастого стану
    Увечері гречку зварити до розсипчастого стану, рекомендується дотримуватися пропорцію крупи і води 1:2. Після того, як вода википить, кашу відгребти від стінок каструлі і сформувати своєрідний конус. Далі потрібно накрити каструлю кришкою і залишити на слабкому вогні 5-7 хвилин, після чого закутати в ковдру і залишити до ранку.

 

План вживання гречаної крупи і з якими продуктами. Меню дієти на тиждень

Які продукти є припустимі? Жорстка гречана монодієта є найефективнішою, оскільки низька калорійність вареного на воді гречки, змушує організм активно витрачати жирові запаси, що швидко призводить до втрати ваги і поліпшенню зовнішнього вигляду. Але таке харчування деякі переносять досить важко, тому допускаються певні послаблення.

Можна додавати терті або порізані дрібними кубиками зелені яблука, сухофрукти, рубану зелень, мед (1 ч. л. на добу), яйця, фрукти (за винятком бананів і винограду).

 

Крім каші можна випивати до 1 л кефіру в добу. Цей смачний і корисний кисломолочний продукт не є калорійним, але помітно урізноманітнює раціон, активізує виведення токсинів. Іноді допустимо балувати себе склянкою йогурту містить біфідобактерії, пити (без цукру і вершків) зелений чай і кава.

Меню на тиждень

1-й – 4-й день:

  • на сніданок, обід і вечеря: каша, 1 склянку кефіру;

5-й і 6-й день:

  • на сніданок, обід, вечеря: каша, 250 г кефіру
  • полудень: 100 г йогурту;

     

Сьомий день: рівномірно розподілити на цілий день 1 л кефіру і гречку.

Важливо пам’ятати, що протягом всієї дієти слід випивати в добу 1,5 — 2 л води (без газу), при гострих нападах голоду рекомендується з’їсти яблуко, випити теплу воду додавши мед або сік лимона. Кефір бажано пити за 30 хвилин до їжі.

Оскільки калорійність вареного на воді гречки дуже мала, то ядрицю можна їсти в обсязі, достатньому для повного насичення. Вживання алкогольних напоїв категорично заборонено, так як в організмі відбувається інтенсивний процес звільнення від токсинів.

У перші дні йде зайва рідина, зникають набряки. Спалювання жиру починається на 3-4 день.

Правила виходу з дієти

  • Після припинення дієти не можна відразу вживати висококалорійні продукти;
  • Будьте обережні: приймати їжу необхідно невеликими порціями, так як шлунок за час дієти зменшився в об’ємі;
  • Раз на добу бажано їсти гречку;
  • Можна поступово додавати в раціон нежирні сорти м’яса, рибу, тушковані овочі, фрукти;
  • Оптимальний термін переходу на звичайний раціон становить 10 днів (вага знизиться ще на 1-3 кг).

Для закріплення результату рекомендується:

  • регулярні фізичні навантаження: слід відвідувати фітнес, танці, здійснювати ранкові пробіжки, займатися ходьбою, бігом або плаванням, частіше бувати на природі;
  • масаж – важко переоцінити цінність масажу, адже це цілісна терапія, яка позитивно впливає на діяльність всіх внутрішніх органів, знижує рівень стресу, активізує метаболізм;
  • лазня робить сильний оздоровчий вплив, покращує кровотік, циркуляцію лімфи, з рясним потом виходять токсини, підвищується тургор шкіри;

     

  • скоротити вживання алкоголю;
  • з продуктів — уникати випічки, газованих напоїв;
  • готувати бажано на пару або в духовці;
  • періодично влаштовувати розвантажувальний день;
  • дотримуватися режиму праці та відпочинку, уникати стресу і перевтоми;
  • якщо є сильна тяга до солодкого або смаженого, наприклад, то не варто собі у цьому відмовляти, іноді можна їсти все, що хочеться, такий підхід запобігає зриви і переїдання.

Протипоказання для гречаної дієти

При всій своїй простоті та безумовну користь, дієта має протипоказання.

Протипоказаннями до такого раціону харчування є:

  • дієта заборонено вагітним і годуючим груддю жінкам. Низька калорійність вареного на воді гречки не зможе забезпечити плід або немовля усіма необхідними для правильного розвитку речовинами;
  • хворим на цукровий діабет будь-якого типу;
  • людям зі зниженим тиском і низьким рівнем вмісту гемоглобіну в крові;
  • з обережністю при різних порушеннях серцево-судинної системи;
  • страждають від гіпертонії;
  • з обережністю при наявності виразки або гастриту;
  • не дозволяється підліткам та дітям;
  • болючі менструації;
  • стрес, виснаження організму;
  • розлад кишечника;
  • не можна піддаватися значним фізичним навантаженням під час дієти;
  • в ситуаціях, які вимагають інтенсивної розумової діяльності: іспити, розумова робота, напружений графік на роботі (терміновий проект, здача звітності);
  • при наявності хронічних захворювань — проконсультуватися про доцільність дієти з лікарем.

Захоплюючись схудненням, слід пам’ятати, що здоров’я і краса тіла – це, насамперед, правильний спосіб життя, а не лише виконання правил будь-якої дієти.

Крім обмежень у харчуванні та вживанні виключно різноманітних здорових продуктів і страв, слід займатися регулярними фізичними вправами. Результатом стане прекрасне самопочуття, струнка фігура і бездоганна зовнішність.

Калорійність гречки вареного на воді. Гречана дієта в цьому корисному відео:

Гречана дієта. Мінус 12 кг за 2 ТИЖНІ! Меню на день для дієти на гречці:

Також цікаве: